BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Bonenberg Krystyna
Title
Nieodzowny składnik pokarmu
Source
Aura, 2012, nr 8, s. 34-35, fot., tab., bibliogr. 1 poz.
Keyword
Towaroznawstwo żywności, Zdrowa żywność, Zdrowie, Choroby
Food commodities, Health food, Health, Illness
Abstract
Brytyjski chirurg dr Denis Burkitt, pracujący w Ugandzie, wylansował wiele teorii o chorobach cywilizacyjnych, u których podłoża leży brak błonnika w diecie. Są to zaparcia, uchyłki, inaczej mówiąc "kieszonki na jelicie grubym", zapalenie woreczka żółciowego, hemoroidy, żylaki, przepuklina przeponowa, rak jelita grubego, kamica żółciowa, otyłość, choroby układu krążenia, cukrzyca. Choroby te dziś szerzą się w zatrważającym tempie. Te odkrycia Burkitta z lat 70. ubiegłego wieku potwierdziły dzisiejsze badania. Miał rację mówiąc, że człowiek nauczył się strzec przed cholerą, unikając sto lat wcześniej skażonej wody, nim wirus tej choroby został odkryty. Jedzenie żywności bogatej w błonnik nie jest czymś nowym, ale powrotem do tego, do czego ludzki organizm był przyzwyczajony przez tysiąclecia. (fragment tekstu)
Accessibility
The Main Library of the Cracow University of Economics
The Library of University of Economics in Katowice
The Main Library of Poznań University of Economics and Business
The Main Library of the Wroclaw University of Economics
Bibliography
Show
  1. Mały słownik chemiczny; opracowanie zbiorowe; Wydawnictwo Wiedza Powszechna; Warszawa 1976.
Cited by
Show
ISSN
0137-3668
Language
pol
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu