BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Tokareva Tatjana (Latvia University of Agriculture)
Title
Impact of Consumer Eating Habits on Food Waste Amount in Latvia
Wpływ nawyków żywieniowych konsumentów na ilość marnowanej żywności na Łotwie
Source
Folia Pomeranae Universitatis Technologiae Stetinensis. Oeconomica, 2014, nr 77, s. 141-150, bibliogr. 15 poz.
Keyword
Model żywienia, Konsumpcja żywności, Wielkość spożycia, Marnotrawienie żywności
Feeding model, Food consumption, Volume of consumption, Food waste
Note
streszcz.
Country
Łotwa
Latvia
Abstract
Nawyki żywieniowe nie są praktyką niezmienną. Wręcz przeciwnie, zmieniają się one nieustannie wraz z rozwojem nowych technologii i nowych produktów spożywczych, wraz z procesami globalizacji, które pozwalają ludziom odkrywać nowe kultury i egzotyczne smaki, jak również w wyniku zmian wartości i postaw społecznych. W przeszłości nawyki żywieniowe odzwierciedlały konkretny wybór pożywienia do konsumpcji, podczas gdy w obecnych czasach, ze względu na ogólny dobrobyt, nawyki żywieniowe postrzegane są jako jedna z głównych przyczyn wzrostu ilości marnowanej żywności. Marnowanie żywności zaś wywiera dramatyczny wpływ na środowisko. Stąd też celem niniejszej pracy jest próba określenia jak tworzą się nawyki żywieniowe na różnych poziomach i jakie czynniki mają na nie wpływ, jak również próba analizy sytuacji na Łotwie na tym obszarze.(abstrakt oryginalny)
Accessibility
The Main Library of Poznań University of Economics and Business
Full text
Show
Bibliography
Show
  1. Aguilera J.M. 2012. Edible Structures. The Basic Science of What We Eat. CRC Press, 349-386.
  2. Ashley B. 2004. Food and cultural studies. Routledge, 204.
  3. Ballantine J., Roberts K. 2009. Our social world: Introduction to Sociology. Pine forge press. 2nd edition. 680.
  4. Beardsworth A., Keil T. 1997. Sociology on the menu: an invitation to the study of food and society. Routledge. London, UK, 277.
  5. Foley J.A. 2011. Can we feed the world and sustain the planet. Sci. Am., US, 60-65.
  6. Food waste: Princeton University Dictionary. 2006. Available at: http://dictionary.reference.com/browse/ food+waste
  7. Gronow J. 1997. The Sociology of Taste. Routledge, UK.
  8. Gustavsson J., Cederberg C., Otterdijk R., Alexandre Meybeck A. 2011. Global food losses and food waste. Study conducted for the International Congress. FAO: Food and Agriculture Organization of the United Nations. Rome. Italy. 38.
  9. Hall K.D., Guo J., Dore M., Chow C.C. 2009. The Progressive Increase of Food Waste in America and Its Environmental Impact. Available at: http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal. pone.0007940
  10. Household Food and Drink Waste in the UK. 2009. Waste and Resources Action Programme, WRAP, Banbury, UK, 95.
  11. Hubbard R. 2007. Food, Culture and Identity, University of Missouri, Columbia, USA, 14.
  12. Randall S. 1999. Television Representations of Food: a case study of Rick Stein's 'Taste of the Sea' International Journal of Tourism and Hospitality Research: The Surrey Quarterly, 1, 41-55.
  13. Randall S. 2002. Food and Society. Department of Hospitality and Tourism at Queen Margaret University College. 11.
  14. Rodriguez J. 2011. Eating Habits. Available at: http://www.faqs.org/nutrition/Diab-Em/Eating-Habits.html
  15. Soethoudt H., Timmermans T. 2013. Monitor Voedselverspilling, WUR Food & Biobased Research. 74.
Cited by
Show
ISSN
2081-0644
Language
eng
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu