BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Kowalska Anna (Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu)
Title
Rolnictwo ekologiczne jako czynnik rozwoju zrównoważonej konsumpcji
Organic Farming as a Development Factor of Sustainable Consumption
Source
Journal of Agribusiness and Rural Development, 2015, z. 3 (37), s. 467-476, rys., tab., bibliogr. 16 poz.
Keyword
Żywność ekologiczna, Rolnictwo ekologiczne, Rozwój zrównoważony, Konsumpcja
Organic food, Ecological agriculture, Sustainable development, Consumption
Note
streszcz., summ.
Abstract
Rynek produktów rolnictwa ekologicznego jest obecnie jedną z najszybciej rozwijających się gałęzi rynku produktów żywnościowych na świecie, zwłaszcza w krajach UE. Celem artykułu jest zaprezentowanie stanu rolnictwa ekologicznego w Polsce oraz innych krajach UE, a także ukazanie wpływu produktów tego rolnictwa na zrównoważoną konsumpcję. W artykule wykorzystano dane z FIBL i IFOAM oraz IJHARS. W Europie w 2012 roku produkty ekologiczne wytwarzane były przez ok. 320 tys. producentów, a ich łączna wartość wynosiła 22,8 mld euro, w tym w krajach UE przez 250 tys. producentów, a wartość wytworzonych produktów to 20,9 mld euro. Natomiast w Polsce zarejestrowanych było 26 376 producentów żywności ekologicznej, a wartość pr oduktów ekologicznych wyceniono na około 650 tys. zł. Aby żywność ekologiczna w większym stopniu była dostępna na rynku, ważne jest inwestowanie w przetwórstwo i dystrybucję produktów ekologicznych oraz uświadamianie konsumentów o znaczeniu żywności ekologicznej zarówno dla ich zdrowia, jak i środowiska. (abstrakt oryginalny)

The market of organic products is now one of the fastest growing sectors of food production in the world and especially in the EU countries. The purpose of this article is to present the status of organic farming in Poland and in the EU countries and to show the impact of these products on sustainable consumption. The article uses data from FiBL, IFOAM and IJHARS. For the presentation of the data we used the time series, cluster analysis, and multidimensional clustering of features and objects. In Europe, in 2012, organic products were produced by approx. 320 thousand manufacturers with a total value of 22.8 billion euros, of which 250 thousand in the EU and its value amounted to 20.9 billion euros. In Poland 26 376 organic producers were registered and the value of organic products was valued at 650 thousand PLN. It is crucial for organic farming to invent capital into processing and distribution of organic products. This will provide for continual development and increase the consumer's awareness of the importance of organic food for both their health and the environment. (original abstract)
Full text
Show
Bibliography
Show
  1. Brzostek-Kasprzak, B., Kwasek, M. Obiedzińska, A., Obiedziński, M. (2013). Z badań nad rolnictwem społecznie zrównoważonym. Żywność ekologiczna - regulacje prawne, system kontroli i certyfi kacji (80). Warszawa: Wyd. IERiGŻ-PIB.
  2. Huma, M. (2009). Żywność zrównoważona. Pobrano 30 lipca 2015 z: http://ekonsument.pl/a142_ zywnosc_zrownowazona.html.
  3. Kowalska, A. (2014). Rolnictwo ekologiczne. W: S. Urban (red.), Agrobiznes i biobiznes. Teoria i praktyka. Wrocław: Wyd. UE we Wrocławiu.
  4. Krajewski, K., Świątkowska, M. (2006). Rolnictwo i produkty ekologiczne wspierane działaniami promocyjnymi. Przem. Spoż., 12.
  5. Krukowska, M. (2015). Niezaspokojony apetyt na ekologiczną żywność. Pobrano 30 lipiec 2015 z: http://csr.forbes. pl/europa-zwleka-z-ustaleniem-zasad-ekologicznejprodukcji-zywnosci,artykuly, 191734,1,1.html.
  6. Norwegian Ministry of the Environment (1994). Oslo Roundtable on Sustainable Production and Consumption.
  7. Organic agricultural land, producers, and domestic sales by country and region 2005-2012 Pobrano 17 listopada z: http://www.organic-world.net/statistics/statistics-data-tables/statistics-data-tables-excel.html?
  8. Raporty o rolnictwie ekologicznym w Polsce. Pobrano 10 listopada z: http://www.ijhar-s.gov.pl/index.php/raporty-o- -ekologii.html
  9. Rembiałkowska, E. (2002). Jakość żywności a rolnictwo ekologiczne. Jednodniowe warsztaty zorganizowane w ramach projektu Accompying Measure do projektu FlairFlow Europe IV. Kraków
  10. Rembiałkowska, E. (2007). Towaroznawstwo produktów ekologicznych - specyficzne produkty typowe dla sklepów - Rolnictwo i przetwórstwo ekologiczne - materiały szkoleniowe dla doradców i liderów opinii.
  11. Rośnie sprzedaż produktów ekologicznych w Internecie (2013). Pobrano 17 listopada 2014 z: https:// www.frisco. pl/stn,informacje-prasowe/art,2013-08-22.
  12. Rynek żywności ekologicznej oraz żywności premium w Polsce. Pobrano 17 listopada 2014 z: http://www.emcg.pl/ pdf/RAPORT:%20RYNEK%20ŻYWNOŚCI%20EKOLOGICZNEJ%20ORAZ%20ŻYWNOŚCI%20PREMIUM%20W%20POLSCE.pdf.
  13. Serdyńska, A. (2010). Żywność ekologiczna. Materiały konferencyjne.
  14. Sołtysik, M., Sołtysik, V. (2011). Konsumpcja zrównoważona. Pobrano 18 listopada 2014 z: http://eko-edukacja.org. pl/konsument/imgturysta/files/konspekt_5_zrownowazona_konsumpcja.pdf.
  15. Stoerring, D., Zrównoważona konsumpcja i produkcja. (2015). Pobrano 18 lipca 2015 roku z: http://www.europarl.europa.eu/atyourservice/pl/displayFtu.html?ftuId=FTU_5.4.7.html
  16. Willer, H., Lernoud, J. (2014). The World of Organic Agriculture. Statistics and Emerging Trends. Pobrano 17 listopada 2014 z: https://www.fi bl.org/fi leadmin/documents/ shop/1636-organic-world-2014.pdf.
Cited by
Show
ISSN
1899-5241
Language
pol
URI / DOI
http://dx.doi.org/10.17306/JARD.2015.49
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu