BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Nowak Mirosława Marzena (Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach, Filia w Piotrkowie Trybunalskim), Jarczyński Jacek (Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach, Filia w Piotrkowie Trybunalskim)
Title
Zmiany w spożyciu wybranych artykułów spożywczych w latach 2006-2013
Changes in the Consumption of Selected Foods for the Years 2006-2013
Source
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2015, T. 17, z. 4, s. 203-208, rys., tab., bibliogr. 8 poz.
Keyword
Artykuły spożywcze, Wielkość spożycia
Foodstuffs, Volume of consumption
Note
streszcz., summ.
Abstract
Celem artykułu było przedstawienie zmiany w spożyciu wybranych artykułów spożywczych w latach 2006-2013. Stwierdzono, że nastąpił spadek spożycia warzyw, owoców, mięsa i podrobów, tłuszczy jadalnych zwierzęcych i masła w 2013 roku w stosunku do roku 2006. Zwiększyło się natomiast spożycie mleka o ponad 117% w roku 2013 w stosunku do początkowego roku badań. (abstrakt oryginalny)

The article discusses the changes in the consumption of selected foods in years 2006-2013. We found a decrease in consumption of vegetables, fruits, meat and offal, edible animal fats and butter in 2013 compared to 2006. Milk consumption increased by over 117% in 2013 as compared to the initial year of the study. (original abstract)
Accessibility
The Main Library of the Cracow University of Economics
The Library of Warsaw School of Economics
The Main Library of Poznań University of Economics and Business
Full text
Show
Bibliography
Show
  1. Bannock G, Baxter R.E., Davis E. 1992: The Penguin Dictionary of Economics, Fourth Edition, Penguinn Books, London, 85-87.
  2. Bylok F. 2005: Konsumpcja w Polsce i jej przemiany w okresie transformacji, Wydawnictwo Politechniki Częstochowskiej, seria Monografie, nr 108, 12-20.
  3. Gałązka M., Grzelak A. 2013, Tendencje konsumpcji żywności w Polsce na tle uwarunkowań globalnych, Rocz. Ekon. Kujawsko-Pomorskiej Szkoły Wyższej w Bydgoszczy, nr 6, 223-241.
  4. Gulbicka B. 2002: Analiza spożycia żywności w Polsce i Unii europejskiej, Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej i Zarządzania, Warszawa, 5-6.
  5. Holt D.B. 1995: How consumers Consume: A typology of Consumption Practices, Journal of Consumer Research, nr 22, 545-548.
  6. Laskowski W. 2008: Zmiany poziomu spożycia żywności w Polsce, Zesz. Nauk. SGGW, Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 67, 5-14.
  7. Rocznik statystyczny rolnictwa. 2007-2014, GUS, Warszawa.
  8. Świątkowska M. 2014: Mleko - podstawa diety i gospodarki żywnościowej, Biuletyn Informacyjny Agencji Rynku Rolnego, nr 3, 5.
Cited by
Show
ISSN
1508-3535
Language
pol
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu