BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Olszańska Anna (Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu), Nowakowska Marta (Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu)
Title
Problem sezonowości w skupie żywca i przetwórstwie mięsa wieprzowego
The Problem of Seasonality in Buying Pigs for Slaughter and Processing Pork
Source
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2015, T. 17, z. 4, s. 215-219, rys., bibliogr. 9 poz.
Keyword
Mięso wieprzowe, Przetwory mięsne, Sezonowość
Pork meat, Meat products, Seasonal character
Note
streszcz., summ.
Abstract
Celem opracowania było wskazanie prawidłowości w skupie żywca wieprzowego w skali roku oraz rozpoznanie sezonowości sprzedaży wybranych produktów mięsnych na podstawie danych uzyskanych w Grupie Tarczyński S.A. W analizie danych zastosowano model multiplikatywny i skupiono się tylko na analizie wskaźników sezonowości. Analiza danych wskazuje, że zakłady coraz bardziej świadomie kształtują swoje potrzeby w zakresie zakupu surowca. W zakładach prowadzi się ścisły monitoring możliwości sprzedaży każdej grupy asortymentowej, aby w maksymalny sposób wykorzystać możliwości sprzedaży. (abstrakt oryginalny)

The aim of the study is to identify regularities in buying pork per annum and to investigate the seasonality of sales of selected meat products on the basis of data obtained by Tarczyński S.A. Group. The data analysis used multiplicative model, which focuses on the analysis of the seasonality factors. Analysis of the data indicates that companies more and more consciously shape its needs for the purchase of raw material. The companies carried out close monitoring of sales opportunities each assortment group to the maximum extent advantage of sales. (original abstract)
Accessibility
The Main Library of the Cracow University of Economics
The Library of Warsaw School of Economics
The Main Library of Poznań University of Economics and Business
Full text
Show
Bibliography
Show
  1. Cieślak M., Dittmann P. 2005. Prognozowanie gospodarcze. Metody i zastosowania, PWN, Warszawa, 67.
  2. Kamiński W. 1965. Wahania sezonowe w gospodarce żywnościowej, PWRiL, Warszawa, 11.
  3. Kukla S., Maciąg A., Pietroń R. 2013. Prognozowanie i symulacje w przedsiębiorstwie, Wyd. PWE, Warszawa, 70-71.
  4. Lewicki J. 2014. Przemysł Mięsny w Polsce, Gazeta Finansowa, nr 8, 34.
  5. Olszańska A. 2012. Rynek Żywca w Polsce, Wyd. Uniwersytetu Ekonomiczny we Wrocławiu, Wrocław, 39-44.
  6. Prospekt emisyjny spółki Tarczyński SA 2013. Spółka Tarczyński S.A.
  7. Rynek mięsa. Stan i perspektywy. 2000-2014:Analizy Rynkowe, nr 17-45, IERiGŻ-PIB, Warszawa.
  8. Skup i ceny produktów rolnych. 2005-2014: GUS, [online], stat.gov.pl, dostęp kwiecień 2015.
  9. Witkowska D. 2004. Statystyka w zarządzaniu, Wydawnictwo A.N.D, Łódź, 286.
Cited by
Show
ISSN
1508-3535
Language
pol
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu