BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Juszczak Ksenia (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie)
Title
Zmiany w produkcji warzyw gruntowych w Unii Europejskiej ze szczególnym uwzględnieniem cebuli
Changes in Production of Field Vegetables in European Union with Special Regard Onion
Source
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2005, T. 7, z. 1, s. 114-119, rys., tab., bibliogr. 6 poz.
Keyword
Produkcja roślinna, Produkcja, Warzywa, Konkurencyjność
Crop production, Production, Vegetables, Competitiveness
Note
streszcz., summ.
Company
Unia Europejska (UE)
European Union (EU)
Abstract
Przeanalizowano zmiany w produkcji warzyw gruntowych i cebuli w Polsce w latach 1990-2004. Na podstawie tej analizy oceniono konkurencyjność potencjału produkcyjnego tego sektora w poszerzonej UE.(abstrakt oryginalny)

Since many years the cultivation of vegetables has been playing an important role in plant production in Poland, especially the cultivation of onions which is our leading export product. The main aim of this publication is the presentation of changes in onion production in Poland in the context of the data from the selected EU countries in the years 1990-2004, and indication of Polish production competitive potential on the market of the enlarged EU. Poland with the production level of 700 000 tons is the third producer (after Spain and Holland) on EU-25 market. Poland achieves such a high production in extensive way through large area but low crops which makes us in comparison with countries such as Spain and Holland not very competitive on European market. Nevertheless the rise of production intensity is observed. Only in Poland and Greece the rise of production is the result of rise in crops. However in Prance, Holland, Germany, Portugal and Great Britain extensive rise of production is the effect of rise of the cultivation area.(original abstract)
Accessibility
The Main Library of the Cracow University of Economics
The Library of Warsaw School of Economics
The Main Library of Poznań University of Economics and Business
Full text
Show
Bibliography
Show
  1. Cieślak-Wojtaszek W. 2000: Zmiany w produkcji i rozmieszczeniu warzyw polowych w Polsce w latach 1975-1998. Skierniewice.
  2. Jabłońska L. 2000: Konkurencyjność Polski jako producenta roślin ozdobnych. Mat.konf.: Szanse i zagrożenia dla krajowego ogrodnictwa po przystąpieniu Polski do Unii Europejskiej, Lublin, 73-89.
  3. Jabłońska L., Juszczak K. 2003: Tendencje rozwojowe produkcji warzyw gruntowych w Polsce w latach 1970-2001. Zagadnienia Ekonomiki Rolnej, nr 4, 78-88.
  4. Kobielska Z. 2004: Królowa warzywnego eksportu. Boss Rolnictwo, nr 7, 26-28.
  5. Świetlik J. 2000: Szanse i zagrożenia w produkcji owoców i warzyw, a integracja Polski z Unią Europejską. Mat.konf.: Szanse i zagrożenia dla krajowego ogrodnictwa po przystąpieniu Polski do Unii Europejskiej, Lublin, 139-154.
  6. Świetlik J. 2005: Konkurencyjność polskiej produkcji cebuli na wspólnym rynku nowej Unii Europejskiej. Nowości Warzywnicze, Skierniewice, 5-12.
Cited by
Show
ISSN
1508-3535
Language
pol
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu