BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Borowski Piotr F. (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie), Zalewski Wojciech
Title
Innowacje w akwakulturze zapewniające zdrową produkcję ryb
Innovation in Aquaculture to Ensure Healthy Fish Production
Source
Inżynieria Przetwórstwa Spożywczego, 2016, vol. 2(18), s. 15-18, rys., bibliogr. 11 poz.
Polish Journal of Food Engineering
Keyword
Przetwórstwo rybne, Gospodarstwa rybackie, Innowacje
Fish processing, Fishing homestead, Innovations
Note
streszcz., summ.
Abstract
W pracy przedstawiono analizę innowacyjnych systemów przepływowych w sektorze akwakultury. Pytania badawcze, jakie zostały postawione dotyczyły kosztów produkcji w zależności od zastosowanych w gospodarstwie rybackim systemów przepływowych. Celem badań była ocena, które systemy są bardziej opłacalne pod względem ekonomicznym. Badania przeprowadzono w dwóch różnych rodzajach przedsiębiorstw: gospodarstwo gdzie zastosowano systemy przepływowe otwarte i gospodarstwo z systemem zamkniętym (recyrkulacyjne - RAS). Wyniki wskazują, że bardziej efektywne z ekonomicznego punktu widzenia, są systemy RAS. (abstrakt oryginalny)

The paper presents an analysis of the innovative flow-through systems in the aquaculture sector. The research questions were related to the cost of production and depending on used flow systems in the fish farms. The aim of the tests was evaluated which from the systems are more economically. The research was made in two different type of water flow: flow-through systems and recirculating aquaculture systems (RAS). The results indicated which system is more efficient from the economical point of view. (original abstract)
Full text
Show
Bibliography
Show
  1. Colt, J., Rijn van, J. 2006. Denitrification in recirculating systems: Theory and applications. Aquacultural Engineering, 34(3), 364-376.
  2. Czarkowski, T., Stabiński, R. 2015. Charakterystyka, preferencje i opinie konsumentów ryb bezpośrednio korzystających z oferty gospodarstw rybackich, Komunikaty Rybackie, 1.
  3. Dam, A.A., Valenti, W.C., Zhang, W., Austin, B. ,Benzie, J. A. H., Costa-Pierce, B.A., Farrell, A.P., Gatlin, D.M., Hulata, G., Little, D.C., Viana, M.T. 2015. Itroduction Aquaculture Reports, Aquaculture Reports, 1, A1-A2.
  4. Kowalski, R. 2011. Wpływ produkcji pstrąga na środowisko naturalne. Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie, http://www.terazpstrag.pl/o-pstragu/wplyw-produkcji-pstraga-na-srodowisko-naturalne/ -dostęp 05.2016.
  5. Nazar, A.K.A., Jayakumar R., Tamilmani, G. 2013. Recirculating aquaculture systems, http://www.eprints.cmfri.org.in/9712/1/AKA_Nazar.pdf - dostęp 05.2016.
  6. Popma, T., Masser, M. 1999. Tilapia Life History and Biology, SRAC Publication. 283, 3.
  7. Wojnowski, J. 2005. (praca zbiorowa, red. Wojnowski, J.) Wielka Encyklopedia PWN. Wydawnictwo PWN, Warszawa, ISBN 830114419X.
  8. Wspólna Polityka Rybołówstwa, 2009. Urząd Oficjalnych Publikacji Wspólnot Europejskich, Luksemburg, 28-29.
  9. Żelaziński T., 2010. Badania procesu ekstruzji mieszanek z udziałem gryki i kukurydzy. Zeszyty Problemowe Po-stępów Nauk Rolniczych, 546, 375-381.
  10. www.asc-aqua.org dostęp 05.2016.
  11. www.igwp.org.pl dostęp 05.2016.
Cited by
Show
ISSN
2084-9494
Language
pol
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu