- Author
- Mierzejewska Sylwia (Politechnika Koszalińska), Bać Aldona (Politechnika Koszalińska), Kopeć Adam (Politechnika Koszalińska)
- Title
- Wpływ składu mieszanki chlebowej z użyciem ekstraktu z zielonej herbaty na ocenę punktową pieczywa pszennego
The Influence of Bread Recapture with Extract of Green Tea on the Point Evaluation of Wheat Bread - Source
- Inżynieria Przetwórstwa Spożywczego, 2016, vol. 2(18), s. 24-26, rys., tab., bibliogr. 8 poz.
Polish Journal of Food Engineering - Keyword
- Jakość produktów żywnościowych, Piekarnictwo, Badanie jakości
Quality of food products, Bakery, Quality research - Note
- streszcz., summ.
- Abstract
- Pieczywo występuje w diecie prawie każdego człowieka. Zmiany w technologii produkcji, składzie i zastosowaniu różnych dodatków wpływają na urozmaicenie oferty piekarń i zyskanie nowych konsumentów. W ramach pracy podjęto się próby modyfikacji pieczywa pszennego naparem z zielonej herbaty, która posiada właściwości prozdrowotne. Uzyskane wyniki potwierdzają, że zastosowanie niewielkich stężeń naparu na poziomie 1 i 2% wpływa korzystnie na walory sensoryczne pieczywa. (abstrakt oryginalny)
Bread occurs in the diet of every almost human being. Changes in production technology, composition and use of different additives are affecting on diversities of bakeries offers. It also allows to obtaining new consumers. This work presents research about wheat bread modification by infusion of green tea, which is full of health-promoting properties. The results are confirming that use of low concentrations of green tea infusion (in range 1% -2%) has positive effect on the bread sensory qualities. (original abstract) - Full text
- Show
- Bibliography
- Achremowicz, B., Ceglińska, A, Gambuś, H., Haber. T., Obiedziński, T. (2014). Technologiczne wykorzystanie ziarna pszenżyta. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 1, 113-120.
- Całka J., Zasadowski A., Juranek J. 2008. Niektóre aspekty leczniczego działania zielonej herbaty. Bromatologia i chemia toksykologiczna, XLI(1), 5 - 14
- Diowksz, A. (2012). Pozycja pieczywa w diecie. Przegląd Piekarski i Cukierniczy, 60(10), 16-17.
- Jakubczyk, T., Haber, T. (1981). Analiza zbóż i przetworów zbożowych. SGGW-AR, ISBN 8300016287.
- Kawka, A. (2009). Możliwości wzbogacania wartości odżywczych, dietetycznych i funkcjonalnych pieczywa. Żywność wzbogacona i nutracetki. Materiały pokonferencyjne. Wydawnictwo PTTŻ, Oddział Małopolski, 109-122.
- Kawka, A. (2010). Współczesne trendy w produkcji piekarskiej - wykorzystanie owsa i jęczmienia jako zbóż niechlebowych. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 3(70), 25-43.
- Kubanowska A. 2012. Zielona herbata cudowny lek, Wydawnictwo Literat, Toruń, ISBN 978-83-7774-339-3
- PN-A 74108: 1996. Pieczywo. Metody badań i ocena punktowa.
- Cited by
- ISSN
- 2084-9494
- Language
- pol