- Author
- Niemiec Marcin (Uniwersytet Rolniczy w Krakowie), Sikora Jakub (Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie), Szeląg-Sikora Anna (Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie), Gródek-Szostak Zofia (Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie)
- Title
- Global G.A.P. w produkcji pierwotnej jako element bezpieczeństwa w łańcuchu dostaw żywności
Food Quality Systems in Primary Production as an Element of Safety in the Food Supply Chain - Source
- Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, 2016, t. 103, z. 4, s. 126-135, tab., bibliogr. 23 poz.
Annals of Agricultural Economics and Rural Development - Keyword
- Bezpieczeństwo żywnościowe, Łańcuch dostaw, Produkcja
Food security, Supply chain, Production - Note
- streszcz., summ.
- Abstract
- W opracowaniu dzięki wywiadowi z producentami dokonano identyfikacji trudności związanych z wdrażaniem systemu GLOBAL G.A.P., a także oceny skuteczności tego systemu na podstawie wyników audytów wewnętrznych obligatoryjnie przeprowadzanych przez certyfikowane podmioty. Badaniami objęto 96 gospodarstw zrzeszonych w grupach producenckich z terenu województw małopolskiego, łódzkiego oraz świętokrzyskiego. Wyniki przeprowadzonych badań wskazują, że największe problemy związane z wdrażaniem systemu dotyczyły zmian infrastrukturalnych obejmujących przechowywanie środków ochrony roślin i nawozów oraz utrzymanie właściwego standardu pomieszczeń przeznaczonych do obróbki pozbiorczej i przechowywania produktów. Częstym problemem było utrzymanie właściwej kultury rolnej oraz racjonalne gospodarowanie wodą. Ważnym czynnikiem kształtującym popularność systemu okazały się koszty związane z badaniami wody, gleby oraz produktów na pozostałości pestycydów. Najwięcej niezgodności stwierdzanych podczas audytów wewnętrznych dotyczyło braku dokumentów księgowych, braku pozwolenia wodno-prawnego oraz niezgodności związanych z warunkami socjalnymi pracowników. Głównymi problemami związanymi ze skutecznym wdrażaniem systemu były koszty finansowe oraz mentalność producentów. (abstrakt oryginalny)
The aim of this paper was to identify the greatest difficulties connected with implementation of GLOBAL G.A.P. in selected vegetable farms in Poland. The detailed aim was to evaluate the effectiveness of implementation of the system. Difficulties with implementation of the system were identified by interviewing the producers, whereas the effectiveness was evaluated on the basis of results of internal audits (which are mandatorily conducted by certified entities). The study covered 96 farms associated in producer groups from the following provinces: Małopolskie, Łódzkie and Świętokrzyskie. The results of the study indicate that the biggest problems with implementation of GLOBAL G.A.P. concern infrastructural changes associated with storing pesticides and fertilizers as well as with maintaining proper standard of rooms for postharvest processing and storage of products. Costs related to testing water, soil as well as testing products for pesticide residues are an important factor influencing the popularity of GLOBAL G.A.P. The results of the study indicate that ineffective organization of maintaining hygiene and order on a farm is a serious problem as in many cases it may have a negative effect on the quality of products. (original abstract) - Full text
- Show
- Bibliography
- Aulakh Milkha, Joginder Manchanda, Ashok Garg, Shrvan Kumar, Gerd Dercon, Minh-Long Nguyen, 2012: Crop production and nutrient use efficiency of conservation agriculture for soybean-wheat rotation in the Indo-Gangetic Plains of Northwestern India. "Soil and Tillage Research", vol. 120, s. 50-60.
- Badia-Melis Ricardo, Puneet Mishra, Luis Ruiz-García, 2015: Food traceability: New trends and recent advances. A review. "Food Control", vol. 57, s. 393-401.
- Changkid Nantawan, 2013: The Factors Production Use Efficiency in the Integrated Farming in Suratthani Province, Southern Thailand. "Procedia. Social and Behavioral Sciences", vol. 91, s. 376-384.
- GLOBAL G.A.P. General Regulations. Code Ref: V4.0 - GR Edition: Part I 4.0-1, s. 1-37.
- Ding Ji-Ping, Ji-Kun Huang, Xiang-Ping Jia, Jun-Fei Bai, Steve Boucher, Michael Carter, 2015: Direct farm, production base, traceability and food safety in China. "Journal of Integrative Agriculture", vol. 14, issue 11, s. 2380-2390.
- Hong Eun-Mi, Nam Won-Ho, Choi Jin-Yong, Pachepsky Yakov, 2016: Projected irrigation requirements for upland crops using soil moisture model under climate change in South Korea. "Agricultural Water Management", vol. 165, s. 163-180.
- Hu Jinyou, Xu Zhang, Liliana Mihaela Moga, Mihaela Neculita, 2013: Modeling and implementation of the vegetable supply chain traceability system. "Food Control", vol. 30, issue 1, s. 341-353.
- Jacxsens Liesebeth, Pieternel Luning, Willem Marcelis, Tiny van Boekel, Jordi Rovira, Sandra Oses, Mataragas Kousta, Eleftherios Drosinos, Vicky Jasson, Mieke Uyttendaele, 2011: Tools for the performance assessment and improvement of food safety management systems. "Trends in Food Science & Technology", vol. 22, issue 1, p. 80-89.
- Lockie Stewart, Jose Travero, Rebeka Tennent, 2015: Private food standards, regulatory gaps and plantation agriculture: social and environmental (ir)responsibility in the Philippine export banana industry. "Journal of Cleaner Production", vol. 107, s. 122-129.
- Niemiec Marcin, 2015: Efficiency of slow-acting fertilizer in the integrated cultivation of Chinese cabbage. "Ecological and Chemistry Engineering A", vol. 21, issue 3, p. 333-346.
- Niemiec Marcin, Anna Szeląg-Sikora, Michał Cupiał, 2015: Evaluation of the Efficiency of Celeriac Fertilization with the Use of Slow-acting Fertilizers. "Agriculture and Agricultural Science Procedia", vol. 7, s. 177-183.
- Niemiec Marcin, Michał Cupiał, Anna Szeląg-Sikora, Jakub Sikora, 2016: Assessment of the efficiency of information technologies use in fruit- growing farms. "Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering", vol. 6,1issue 2, s. 70-73.
- Perramon Bernat, Angela Bosch-Serra, Francesc Domingo, Jaume Boixadera, 2016: Organic and mineral fertilization management improvements to a double-annual cropping system under humid Mediterranean conditions. "European Journal of Agronomy", vol. 76, s. 28-40.
- Pypers Pieter, Jean-Marie Sanginga, Bishikwabo Kasereka, Masamba Walangululu, Bernard Vanlauwe, 2011: Increased productivity through integrated soil fertility management in cassava-legume intercropping systems in the highlands of Sud-Kivu, DR Congo. "Field Crop", vol. 120, issue 1, s. 76-85.
- Rozporządzenie (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego I Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych. Dz.U. L 139 z 30.4.2004.
- Sassenrath Gretchen, James Halloran, David Archer, Roland Raper, John Hendrickson, Poul Vadas, John Hanson, 2010: Drivers impacting the adoption of sustainable agricultural management practices and production systems of the northeast and southeast United State. "Journal of Sustainable Agriculture", vol. 34, issue 6, s. 680-702.
- Seuring Stefan, Martin Müller, 2008: From a literature review to a conceptual framework for sustainable supply chain management. "Journal of Cleaner Production", vol. 16, issue 15, s. 1699-1710.
- Srisopaporn Saengabha, Damien Jourdain, Sylvain Perret, Ganesh Shivakoti, 2015: Adoption and continued participation in a public Good Agricultural Practices program: The case of rice farmers in the Central Plains of Thailand. "Technological Forecasting and Social Change", vol. 96, s. 242-253.
- Szeląg-Sikora Anna, Michał Cupiał, Marcin Niemiec, 2015: Intensity and Labour Consumption of Integrated Production in Horticultural Farms. "Agriculture and Agricultural Science Procedia", vol. 7, s. 249-254. doi:10.1016/j.aaspro.2015.12.040.
- Tzamalis Periklis, Demosthenes Panagiotakos, Eleftherios Drosinos, 2016: A 'best practice score' for the assessment of food quality and safety management systems in fresh-cut produce sector. "Food Control", vol. 63, s. 179-186.
- Walker Steward, 2016: Food authentication and traceability: An Asian and Australian perspective. "Food Control", Available online, 25 January 2016, In Press.
- Walters Jeffrey, David Archer, Gretchen Sassenrath, John Hendrickson, John Hanson, John Halloran, Peter Vadas, Vladimir Alarcon, 2016: Exploring agricultural production systems and their fundamental components with system dynamics modeling. "Ecological Modelling", vol. 333, s. 51-65.
- Wysokiński Marcin, Piotr Gołasa, Wioletta Bieńkowska, 2012: The importance of GLOBAL GAP for food safety in the supply chain. "Logistyka-nauka", vol. 6, s. 625-630.
- Cited by
- ISSN
- 2353-4362
- Language
- pol