- Author
- Zawadka Jan (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie)
- Title
- Atrakcyjność turystyczna wybranych krajów basenu Morza Śródziemnego
Tourist Attractiveness of Selected Countries of the Mediterranean Basin - Source
- Turystyka i Rozwój Regionalny, 2016, vol. 5, s. 149-157, rys., tab., bibliogr. 7 poz.
Journal of Tourism and Regional Development - Issue title
- Źródła przewagi konkurencyjnej w regionach
- Keyword
- Atrakcyjność turystyczna, Infrastruktura turystyczna
Touristic attractiveness, Tourism infrastructure - Note
- streszcz., summ.
- Country
- Morze Śródziemne, Region Morza Śródziemnego
Mediterranean Basin - Abstract
- Celem pracy jest ukazanie atrakcyjności turystycznej wybranych krajów basenu Morza Śródziemnego, którymi są Hiszpania, Francja, Włochy oraz Turcja, jako państw o największej liczbie turystów międzynarodowych w ostatnich latach. Oceny atrakcyjności turystycznej tych krajów dokonano na podstawie analizy takich elementów, jak: przyrodnicze oraz antropogeniczne walory turystyczne, infrastruktura turystyczna oraz dostępność komunikacyjna. Rozpoznano także opinie na temat możliwości wypoczynku i uprawiania turystyki kwalifikowanej w tych destynacjach. (abstrakt oryginalny)
The aim of this study is to show the tourist attractiveness of some Mediterranean countries, which are Spain, France, Italy and Turkey, as a country with the highest number of international tourist arrivals in recent years. Evaluation of tourist attractiveness of these countries is based on the evaluation of such elements as: natural and anthropogenic tourist attractions, tourist infrastructure and transport accessibility. Also recognized opinions about the opportunities for rest and qualified tourism in these destinations. (original abstract) - Full text
- Show
- Bibliography
- Balińska A., Sieczko A., Zawadka J.: Turystyka. Wybrane zagadnienia, Difin, Warszawa 2014.
- Francuska gastronomia dziedzictwem UNESCO, www.wprost.pl/218068/Francuska-gastronomiadziedzictwem-UNESCO (dostęp 11.07.2016).
- Grabiszewski M.: Kategoryzacja obiektów hotelarskich w Polsce, Zeszyty Naukowe WSG TiR 2007, nr 4 (6).
- Karczmarek J., Stasiak A., Włodarczyk B.: Produkt turystyczny albo jak organizować zwiedzanie świata, Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź 2002.
- Kruczek Z. (red.): Obsługa ruchu turystycznego, Proksenia, Kraków 2006.
- Meyer B.: Obsługa ruchu turystycznego, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2006.
- Tourism Highlights. 2015 Edition. UNWTO, DOI 10.18111/9789284416899.
- Cited by
- ISSN
- 2353-9178
- Language
- pol