BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Krawczak Marcin (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy)
Title
Transmisja cen w wybranych łańcuchach rolno-żywnościowych
Price Transmission in Selected Agri-Food Chains
Source
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2017, T. 19, z. 3, s. 156-160, tab., bibliogr. 5 poz.
Keyword
Łańcuch dostaw, Ceny, Modele autoregresji, Wyniki badań
Supply chain, Prices, Autoregression models, Research results
Note
JEL Classification: Q13
streszcz., summ.
Abstract
Metodą wykorzystaną do badania transmisji cen były modele ARDL dla czterech produktów wieprzowych (schab, boczek, szynka, baleron) na różnych etapach łańcucha marketingowego. Zbadano również asymetrię w transmisji cen za pomocą modelu Balke'a i współautorów. Najsilniejsza transmisja występowała między ceną przetwórcy a ceną surowca. Najistotniejszy czynnik w kształtowaniu się cen produktów na którymkolwiek etapie to opóźniona o miesiąc reakcja na zmiany własnych cen. Asymetria występowała jedynie dla części zmiennych oraz ich opóźnień, na ogół o charakterze dodatnim.(abstrakt oryginalny)

The method used to test the price transmission is the ARDL models for four pork products (pork chops, bacon, ham, and ham) at various stages of the marketing chain. The asymmetry in price transmission was also investigated using the Balke et al. Model. The strongest transmission occurred between the price of the processor and the price of the raw material. The most important thing in the evolution of product prices at any stage has been delayed by one month's reaction to changes in prices. Asymmetry was present only for variable parts and their delays, generally positive.(original abstract)
Accessibility
The Main Library of the Cracow University of Economics
The Library of Warsaw School of Economics
The Main Library of Poznań University of Economics and Business
Full text
Show
Bibliography
Show
  1. Balke Nathan S., Stephen P.A. Brown, Mine K. Yucel. 1998. "Crude Oil and Gasoline Prices: An Asymmetric Relationship?". Federal Reserve Bank of Dallas Economic Review I: 2-11.
  2. Figiel Szczepan, Andrzej Białek. 2005. "Zagadnienie transmisji cen na rynkach produktów rolnych i żywnościowych". Roczniki Naukowe SERiA VII (5): 26-32.
  3. Palaskas Theodosius, Barbara Harris-White. 1993. "Testing market integration: New approaches with case material from the West Bengal food economy". Journal of Development Studies 30: 1-57.
  4. Rembeza Jerzy. 2010. Transmisja cen w gospodarce Polskiej. Koszalin: Wydawnictwo Uczelniane Politechniki Koszalińskiej.
  5. Welfe Aleksander. 2003. Ekonometria. Metody i zastosowanie. Warszawa. PWE.
Cited by
Show
ISSN
1508-3535
Language
pol
URI / DOI
http://dx.doi.org/10.5604/01.3001.0010.3239
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu