BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Molnar Szilvia (University of Debrecen, Hungary)
Title
Production and Trade of Duck Products in Global View
Produkcja i sprzedaż produktów z kaczek w ujęciu globalnym
Source
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2017, T. 19, z. 3, s. 199-205, tab., bibliogr. 14 poz.
Keyword
Produkcja, Sprzedaż produktu, Handel międzynarodowy
Production, Product sales, International trade
Note
JEL Classification: Q17, Q13
streszcz., summ.
Abstract
W artykule przedstawiono międzynarodową sytuację sektora produktów kaczych, a także zmian w trendach produkcyjnych i handlowych mięsem kaczym. Mimo że kaczki stanowią nieduży udział w produkcji mięsa drobiowego na świecie, w ostatnich dziesięcioleciach produkcja tego mięsa znacznie wzrosła. Tendencję wzrostową produkcji mięsa kaczego odnotowano zarówno na świecie, jak i w krajach wschodniej Europy i w krajach południowoazjatyckich. W celu porównania zalet mięsa kaczego i innych produktów mięsnych z ptactwa wodnego na światowym rynku produktów w przypadku najbardziej znaczących krajów eksportujących wykorzystano wskaźniki RCA .(abstrakt oryginalny)

Duck typically represents a smaller proportion in the poultry meat production of the world. However, certain European, as well as Eastern and South Asian countries produce a significant amount of duck meat. In the recent decades, production significantly increased both in these regions and worldwide. This study focuses on the international situation of the duck sector, as well as changes in production and trade trends. In addition, RCA indexes were used to examine the comparative advantages of duck meat and meat products in the world market of waterfowl products in the case of the most significant exporting countries of the world. It can be concluded that even though certain exporting countries have various trade and competitive advantages in the case of different products, other regions must face disadvantages.(original abstract)
Accessibility
The Main Library of the Cracow University of Economics
The Library of Warsaw School of Economics
The Main Library of Poznań University of Economics and Business
Full text
Show
Bibliography
Show
  1. Balassa Bela. 1965. "Trade liberalization and "revealed" comparative advantage". The Manchester School 33 (1): 99-123.
  2. Comtrade. 2017. UN Comtrade Database. http://comtrade.un.org.
  3. FAO. 2017. Food And Agriculture Organization Of The United Nations Statistics Division database.
  4. Fertő Imre. 2003. "A komparatív előnyök mérése." Statisztikai Szemle 81 (4): 309-327.
  5. Fertő Imre. 2006. Az agrárkereskedelem átalakulása Magyarországon és a Kelet-Közép-Európai országokban. Budapest: MTA Közgazdaságtumanyi Intézet.
  6. Fertő Imre, Lionel J. Hubbard. 2001. "Versenyképesség és komparatív előnyök a magyar mezőgazdaságban". Közgazdasági Szemle 48 (1): 31-43.
  7. Fertő Imre, Lionel J. Hubbard. 2002. "Megnyilvánuló komparatív előnyök és versenyképesség a magyar élelmiszer-gazdaságban". Külgazdaság 46 (9): 46-58.
  8. Hinloopen Jeroen, Charles Marrewijk. 2001. "On the Empirical Distribution of the Balassa Index". Weltwirtschaftliches Archiv 137: 1-35.
  9. Horn Péter. 2014. "Termelés és versenyképesség". Baromfiágazat 14 (3): 4-11.
  10. Pingel Heinz. 2011. "Waterfowl Production for Food Security". Lohmann Infromation 46 (2): 32.
  11. Ruciński Piotr. 2015. Poland among leading poultry meat producers in the EU . GAI N Report 9/16/2015 Global Agricultural Information Network, https://gain.fas.usda.gov/Recent GAIN Publications/ Poland among leading poultry meat producers in the EU._Warsaw_Poland_ 9-16-2015.pdf.
  12. Vollrath Thomas Lachlan. 1991. "A theoretical evaluation of alternative trade intensity measures of revealed comparative advantage". Weltwirtschaftliches Archiv 127 (2): 265-280. http://dx.doi.org/10.1007/ BF02707986.
  13. Yan Xianjian. 2016. "Challenge and Opportunity". Ducks International. Cherry Valley Farms Newsletter March 2016. http://docs.wixstatic.com/ugd/949670_df47aded85fb42c78eb60b2c8415a60a.pdf.
  14. Yan Xianjian. 2017. "A view of the industry". Ducks International. Cherry Valley. http://docs.wixstatic. com/ugd/949670_cf7adcd96f0647a5b22f02c379ff0bba.pdf.
Cited by
Show
ISSN
1508-3535
Language
eng
URI / DOI
http://dx.doi.org/10.5604/01.3001.0010.3249
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu