BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Szabó Virág (Szent István University, Gödöllő, Hungary)
Title
Relation between Farm Size and Economic Efficiency in Hungarian Egg Production
Zależność między wielkością ferm kurzych na Węgrzech i ich wydajnością ekonomiczną w produkcji jaj
Source
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2018, T. 20, z. 1, s. 143-148, rys., tab., bibliogr. 8 poz.
Keyword
Koszty jednostkowe, Koszty pracy, Ocena sprzedaży, Produkty rolne
Unit cost, Labour costs, Sales assessment, Agricultural products
Note
JEL Classification: Q120
streszcz., summ.
Country
Węgry
Hungary
Abstract
Dokonano analizy wydajności ekonomicznej chowu w systemie klatkowym i systemie na głębokiej ściółce na fermach o różnej wielkości. Do analizy kosztów i przychodów wykorzystano dane pochodzące z Farm Accountancy Data Network (FADN ) za lata 2004-2014, przekazane przez Węgierski Instytut Badawczy Ekonomiki Rolnictwa (AKI ). Pomimo zmiany klatek przez hodowców, różnice w zakresie wydajności ekonomicznej chowu w obu systemach nadal się pogłębiały. Wykazano, że hodowcy stosujący system na głębokiej ściółce zwykle utrzymują mniejsze stada, a 36% stada jest utrzymywane w ramach działalności rodzinnej, gdzie wynagrodzenie nie jest rejestrowane jako koszty osobiste. Koszt jednostkowy i średnia cena sprzedaży jednego jaja zmniejszały się wraz ze wzrostem wielkości fermy, niezależnie od systemu chowu. Największy spadek średnich cen sprzedaży dotykał hodowców stosujących system klatkowy, utrzymujących ponad 25 tys. sztuk drobiu. W przypadku hodowców stosujących system na głębokiej ściółce spadek ten był odczuwalny już przy wielkości stada wynoszącej 10 tys. sztuk.(abstrakt oryginalny)

The economic efficiency of cage and deep-litter farms of different sizes with a cost and income analysis based was examined on the 2004-2014 Farm Accountancy Data Network (FADN) data provided by the Hungarian Research Institute of Agricultural Economics (AKI). It was found that the differences in efficiency experienced in previous years continued to increase years after the cage changes in both types of hen keeping appeared. It has been shown that deep-litter farmers typically keep smaller stocks and 36% of stocks are supplied in the framework of family work, whose wages are not recorded as personal expenses. It was also found that both unit cost and average sales price per egg decrease in the case of the cage and the deep-litter method with the increase in farm size. While the second biggest decline in average sales price occurs in the case of cage farmers with a stock of over 25,000, in the case of deep-litter farmers it already comes about at a stock of over 10,000.(original abstract)
Accessibility
The Main Library of the Cracow University of Economics
The Library of Warsaw School of Economics
Full text
Show
Bibliography
Show
  1. Béládi Katalin, Róbert Kertész. 2013. A főbb mezőgazdasági ágazatok költség- és jövedelemhelyzete 2011-ben (The cost and income situation of the major Hungarian agricultural products in 2011). Budapest: Agrárgazdasági Kutató Intézet.
  2. HCSO (Hungarian Central Statistical Office). 2016. Data of Hungarian Central Statistical Office. http://www. ksh.hu/mezogazdasag, access: 10.03.2016.
  3. Horn Péter. 2013. Korunk fő fejlődési tendenciái az élelmiszertermelésben, különös tekintettel az állati termékekre (Future trends in food production, with special reference to animal production). Gazdálkodás 57 (6): 523-524.
  4. AKI (Hungarian Research Institute of Agricultural Economics). 2013. A főbb mezőgazdasági ágazatok költség- és jövedelemhelyzete (The cost and income situation of the major Hungarian agricultural products), https://www.aki.gov.hu/publikaciok/publikacio/a:579/a_fobb_mezogazdasagi_agazatok_koltseg__es_jovedelemhelyzete, access: 10.02.2016.
  5. Molnár Györgyi. 2012. A tojáságazat aktuális kérdései (Current questions of the egg sector). Egg World Day, Siófok, 2012, Október 12, presentation.
  6. Molnár Szilvia, László Szőllősi. 2015. Fogyasztási és vásárlási szokások Magyarországon (Consumption and shopping habits in Hungary). Baromfiágazat 15 (3): 60-68.
  7. NÉBIH (National Food Chain Safety Office). 2016. Nyilvántartott tojótyúktartó telepek (Registered laying hen keepers), http://portal.nebih.gov.hu/-/nyilvantartott-tojotyuk-tarto-telepek, access: 02.08.2016.
  8. Udovecz Gábor, Katalin Kertész, Róbert Béládi. 2006. A mezőgazdasági ágazatok önköltség és ágazati eredmény differenciáltsága (Differentiation of costs and returns in agricultural branches). Gazdálkodás 50 (6): 19-29.
Cited by
Show
ISSN
1508-3535
Language
eng
URI / DOI
http://dx.doi.org/10.5604/01.3001.0011.7241
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu