BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Ziętara Wojciech (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB, Warszawa)
Title
Condition and Areas of Development of Farms with Slaughter Cattle
Stan i kierunki rozwoju gospodarstw z chowem bydła rzeźnego
Source
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2018, T. 20, z. 1, s. 167-173, tab., bibliogr. 7 poz.
Keyword
Gospodarstwa rolne, Konkurencyjność, Produkcja zwierzęca
Arable farm, Competitiveness, Animal production
Note
JEL Classification: O13, Q12, Q16
streszcz., summ.
Abstract
Celem badań była ocena efektywności i konkurencyjności gospodarstw z chowem bydła rzeźnego w Polsce i w wybranych krajach Unii Europejskiej. Badaniami objęto gospodarstwa z Polski, Austrii, Niemiec, Holandii i Francji. Dobór krajów był celowy. Źródłem materiałów badawczych były dane z gospodarstw objętych monitoringiem Polskiego i Europejskiego FADN. W ocenie badanych gospodarstw posłużono się metodą wskaźnikową i porównawczą. Zdolnościami do konkurencji wykazały się średnio duże gospodarstwa polskie utrzymujące ponad 50 sztuk dużych bydła w przeliczeniu na jedno gospodarstwo i użytkujące około 55 ha użytków rolnych oraz bardzo duże gospodarstwa niemieckie utrzymujące 480 sztuk dużych bydła i użytkujące 417 ha. Głównym źródłem dochodu w gospodarstwach były płatności. Ich udział w dochodzie z gospodarstwa wynosił odpowiednio: 83% (polskie) i 166% (niemieckie).(abstrakt oryginalny)

The goal of the study was to assess the effectiveness and competitiveness of farms breeding slaughter cattle in Poland and in other selected countries. The study covered farms from Poland, Austria, Germany, the Netherlands and France. The selection of countries was deliberate. The research materials are based on data from farms covered by the monitoring of the Polish and European FADN. The index and comparative method was used in the assessment of the surveyed farms. An ability to compete was demonstrated by medium-sized Polish farms keeping over 50 livestock units of cattle per one holding and using 55 hectares of utilised agricultural area (UAA) and very large German farms keeping 480 livestock units of cattle and using 417 ha. Payments were the main source of farm income. Their share in the farm income was: 83% (Polish) and 166% (German) respectively.(original abstract)
Accessibility
The Main Library of the Cracow University of Economics
The Library of Warsaw School of Economics
Full text
Show
Bibliography
Show
  1. Biswanger Hans Christoph. 2011. Spirala wzrostu, pieniądz, energia i kreatywność w dynamice procesów rynkowych (The Growth Spiral, money, energy and creativity in the dynamics of the market process). Poznań: Zysk i S-ka.
  2. Goraj Lech, Monika Bocian, Dariusz Osuch, Adam Smolik. 2009-2016. Parametry techniczno-ekonomiczne według grup gospodarstw rolnych uczestniczących w polskim FADN w latach 2008-2015 (Technical and economic parameters by groups of farms participating in the Polish FADN in 2008-2015). Warszawa: IERiGŻ-PIB.
  3. GUS. 2016. Rocznik statystyczny rolnictwa (Statistical yearbooks of agriculture). Warszawa: GUS.
  4. GUS. 2017a. Charakterystyka gospodarstw rolnych w 2016 r. (Characteristics of farms in 2016). Warszawa: GUS.
  5. Harasim Adam. 2013. Agroekologiczna ocena zrównoważenia uspołecznionych gospodarstw rolnych (Agri-environmental assessment of the sustainability of collectivised farms). Roczniki Naukowe SERiA XV (2): 101-105.
  6. Kleinhanss Werner. 2015: Konkurencyjność głównych typów gospodarstw rolniczych w Niemczech (Competitiveness of the main types of farms in Germany). Zagadnienia Ekonomiki Rolnej 1: 25-41.
  7. Ziętara Wojciech, Marek Zieliński. 2016. Polskie gospodarstwa roślinne na tle gospodarstw wybranych krajów (Polish plant farms compared to farms in selected countries). Zagadnienia Ekonomiki Rolnej 2: 73-95.
Cited by
Show
ISSN
1508-3535
Language
eng
URI / DOI
http://dx.doi.org/10.5604/01.3001.0011.7246
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu