- Author
- Hryszko Krzysztof (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB, Warszawa)
- Title
- Przetwórstwo ryb i owoców morza w krajach Unii Europejskiej
Fish and Maritime Products Processing in the European Union - Source
- Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2018, T. 20, z. 3, s. 65-71, rys., tab., bibliogr. 5 poz.
- Keyword
- Przetwórstwo rybne, Produkcja, Wyniki badań, Sektor rolno-spożywczy
Fish processing, Production, Research results, Agri-food sector - Note
- JEL Classification: D24, E20, L66, Q22
streszcz., summ. - Company
- Unia Europejska (UE)
European Union (EU) - Abstract
- Przetwórstwo ryb w krajach Unii Europejskiej należy do jednego z mniejszych sektorów rolno-żywnościowych, a produkcja skoncentrowana jest w kilku krajach. Podjęto próbę charakterystyki przetwórstwa rybnego w UE ogółem i jego zróżnicowania w poszczególnych regionach. Ocenę zmian zachodzących w sektorze rybnym dokonano zarówno w obszarze struktury produkcji, struktury podmiotowej, jak i wyników ekonomiczno-finansowych. Podstawowym okresem analizy były lata 2010-2015.(abstrakt oryginalny)
European Union fish processing branch is one of the smallest within the agri-food sector. The branch activities are concentrated in few countries. The aim of is a description of fish processing in the European Union in general and its diversification in particular regions. An analysis of changes in the fish sector concerned production structure, enterprise structure as well economic condition and financial standing. The analysis concerned the period of 2010-2015.(original abstract) - Accessibility
- The Main Library of the Cracow University of Economics
The Library of Warsaw School of Economics - Full text
- Show
- Bibliography
- EUMOFA. 2017. The EU fish market - 2017 edition. European Union: Directorate-General for Maritime Affairs of The European Commission.
- FAO. 2018. Globefish highlights - a quarterly update on world seafood markets.
- Marek-Kołodziej Katarzyna, Iwona Łapuńka. 2016. Efekt dźwigni finansowej jako sposób na podwyższenie stopy zwrotu z kapitału zainwestowanego (Leverage effect as a tool for rising return on invested capital). Finanse, Rynki Finansowe, Ubezpieczenia 4 (82/1): 413-424, doi: 10.18276/frfu.2016.4.82/1-35.
- Sierpińska Maria, Tomasz Jachna. 2004. Ocena przedsiębiorstwa według standardów światowych (Enterprise valuation according to the world standards). Warszawa: PWN.
- STECF (Scientific, Technical and Economic Committee for Fisheries). 2018. Economic report of the EU fish processing sector 2017 (STECF-17-16). Luxembourg: Publications Office of the European Union.
- Cited by
- ISSN
- 1508-3535
- Language
- pol
- URI / DOI
- http://dx.doi.org/10.5604/01.3001.0012.1496