BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Skawińska Eulalia (University of Zielona Gora, Poland), Zalewski Romuald I. (Gniezno College 'Milenium')
Title
Patent Activity of the Agrarian Sector in the Context of its Development in Global Economy
Aktywność patentowa sektora agrarnego w kontekście jej rozwoju w światowej gospodarce
Source
Acta Scientiarum Polonorum. Oeconomia, 2018, R. 17, nr 2, s. 89-96, tab., bibliogr. 31 poz.
Keyword
Własność intelektualna, Patenty, Gospodarka światowa
Intellectual property, Patent, World economy
Note
streszcz., summ.
Abstract
Problem badawczy zawiera się w pytaniu, czy stan i struktura udziału państw w przyznanych patentach na świecie oraz tendencja rozwoju aktywności patentowej w poszczególnych regionach są zgodne z paradygmatem zrównoważonego rozwoju? Problem ten jest obecnie bardzo ważny i aktualny w świetle walki nie tylko o pozycję ekonomiczną państw i regionów na świecie, ale również w wymiarze społeczno-kulturowym. Celem pracy jest analiza stanu aktywności patentowej w sektorze agrarnym w kontekście poziomu i tendencji tej aktywności na świecie, w grupach państw o różnym stopniu rozwoju. Analizę dwuczęściową wykonano na poziomie makro. W pierwszej części wskazano na malejący udział Europy i Ameryki Północnej w generowaniu patentów przy dużej dynamice wzrostu tego zjawiska w Azji. W drugiej części udokumentowano małą aktywność patentową sektora agrarnego. Podjęto próbę interpretacji przyczyn i skutków tego zjawiska w kontekście dążenia do wzrostu bezpieczeństwa żywnościowego na świecie jako istotnego elementu równoważenia rozwoju. W realizacji celu wykorzystano dane zgromadzone przez World Intellectual Property Organization (WIPO) i World Trade Organization (WTO). Zakres czasowy analizy obejmuje lata 2005-016. (abstrakt oryginalny)

This paper address the question, whether states' level of participation and share in patents granted and patent activity development trend in different world's regions is consistent with the sustainable development paradigm? Presently, this problem is very important and topical, not only due to the states' and regions' struggle for their economic position in the world, but also in the social and cultural dimension. The paper analyzes patent activity in the agrarian sector globally, in the context of the level and its trends by state group characterized by different level of development. This two-part analysis was performed at the macro level. The first part highlights the diminishing level of europe and north america in generating patents with a high rate of growth in asia. The second part of the paper documents low patent activity in the agrarian sector. Consequently, an attempt has been made to interpret the causes and effects of this phenomenon in the context of the drive to improve food security in the world, as an important element of sustainable development. To achieve the objective we used scientific literature and data collected by the world intellectual property organization (WIPO) and the world trade organization (WTO). The paper covers the years 2005 to 2016. (original abstract)
Accessibility
The Library of Warsaw School of Economics
The Library of University of Economics in Katowice
The Main Library of Poznań University of Economics and Business
Full text
Show
Bibliography
Show
  1. Bartels, B., Ermel, U., Sandborn, P., Pecht, M.G. (2012). Strategies to the Prediction, Mitigation and Management of Product Obsolescence. 1st edn. John Wiley & Sons, Hoboken, NJ.
  2. Barton, J.H., Berger, P. (2001). Patenting Agriculture. Issues in Science and Technology, 17, 4, 43-50.
  3. Biga, B. (2014). Prawna ochrona własności intelektualnej, [In:] T. Geodecki, L. Mamica (Eds.), Polityka innowacyjna. PWE, Warszawa.
  4. The Economist (2012). Getting serious about patents. 3 November 2012. Patent fiction. 11 December.
  5. The Economist (2014). Patent fiction. 11 December.
  6. Chesbrough, H.W. (2003). Open Innovation: The new imperative for creating and profiting from technology. Harvard Business School Press, Boston.
  7. DESA UN (2015). World population projected to reach 9.7 billion by 2050. Department of Economics and Social Affairs of United Nation. Retrieved from: http://www. un.org/en/development/desa/news/population/2015-report. html.
  8. FAO (2016). Food Insecurity in the World. Retrieved from: www.fao.org/3/a-i4646e.pdf [accessed: 12.12.2017].
  9. Figiel, S. (Ed.) (2016). Uwarunkowania rozwoju i dyfuzji innowacji w sektorze rolno-spożywczym i na obszarach wiejskich. Monografie Programu Wieloletniego, 43. IERiGŻ, Warszawa.
  10. Gebbers, R., Adamchuk, V.I. (2010). Precision Agriculture and Food Security. Science, 327 (5967), 828-831.
  11. Gomułka, S. (1989). Teoria innowacji i wzrostu gospodarczego. Centrum Analiz Społeczno-Ekonomicznych, Warszawa.
  12. Guiltinan, J. (2009). Creative Destruction and Destructive Creations: Environmental Ethics and Planned Obsolescence. Journal of Business Ethics, 89 (suppl. 1), 19-28.
  13. Jaffe, A.B., Lerner, J. (2004). Innovation and Its Discontents: How Our Broken Patent System is Endangering Innovation and Progress, and What to Do About It. Princeton University Press, Princeton, NJ.
  14. Jarman, M., Vesey, J., Febvre, P. (2016). Unmanned Aerial Vehicles (UAVs) for UK Agriculture: Creating an Invisible Precision Farming Technology. White Paper, July.
  15. Kałuża, H., Ginter, A. (2014). Innowacje rolnicze w gospodarstwach młodych rolników. Prace Naukowe UE Wrocław, 361, 89-98.
  16. Lenain, R., Thuilot, R., Cariou, Ch., Martinet, Ph. (2006). High accuracy path tracking for vehicles in presence of sliding: Application to farm vehicle automatic guidance for agricultural tasks. Autonomous Robots, 21, 79-97, doi 10.1007/S10514-006-7806-4.
  17. McGrattan, E.R., Prescott, E.C. (2009). Openness, technology capital, and development. Journal of Economic Theory, 144 (6), 2454-2476.
  18. Mazur, M. (2016). Six ways drones are revolutionizing agriculture. MIT Technology Review, July.
  19. Montenegro, M. (2016). CRISPR Is Coming to Agriculture- with Big Implications for Food, Farmers, Consumers and Nature. Ensia, 28 January. https://ensia.com/ voices/crispr-is-coming-to-agriculture-with-big-implications- for-food-farmers-consumers-and-nature/.
  20. Nahapiet, J., Ghoshal, S. (1998). Social Capital, Intellectual Capital and the Organizational Advantage. Academy of Management Review, 23 (2), 242-266.
  21. Nambisan, P. (2016). Patenting of Life Forms. [In:] An Introduction to Ethical, Safety and Intellectual Property Rights Issues in Biotechnology. Academic Press, London.
  22. Pardey, P.G., Chan-Kang, C., Dehmer S.P., Beddow, J.M. (2016). Agricultural R&D Is on the Move. Nature, 537, 301-303.
  23. Braga de Andrade R., Domingos G.A. (2017). Innovation in Food Production: Learning from the Past with an Open Mind for the Future. [In:] The Global Innovation Index 2017.WIPO, Geneva.
  24. Ryan, T. (2017). Innovating to Feed the World. [In:] The Global Innovation Index 2017. WIPO. Geneva.
  25. Schumpeter, J. (1950). Capitalism, Socialism and Democracy. 3rd edn. Routledge, London - New York.
  26. Sekar, S., Kandavel D. (2009). Patenting of Living Organisms and Natural Products, Encyclopedia of Microbiology. 3rd edn., Academic Press, Cambridge, MA, 35-51.
  27. WIPO (2016). World Intellectual Property Indicators in 2016. Retrieved for: www.wipo.int/edocs/pubdocs /en/ wipo_pub_941_2016.pdf.
  28. WIPO (2017). World Intellectual Property Indicators in 2017. Retrieved for: www.wipo.int/edocs/pubdocs/en/ wipo_pub_941_2017.pdf.
  29. WTO (2016). World Trade Statistical Review. Retrieved for: www.wto.org/english/res_e/statis_e/wts2016_e/ wts16_toc_e.htm.
  30. U.S. Patent and Trademark Office (2016). Plant Patents Report 1/1/1991-12/31/2015. Alexandria. Retrieved from: www.uspto.gov/web/offices/ac/ido/oeip/taf/plant.pdf.
  31. Zalewski, R.I. (2013). Wiedza i innowacje jako jakościowe czynniki wzrostu. [In:] R.I. Zalewski (Ed.), Nowe otwarcie na innowacje. Wydawnictwo Komisja Nauk Towaroznawczych PAN, Oddział w Poznaniu, Poznań.
Cited by
Show
ISSN
1644-0757
Language
eng
URI / DOI
http://dx.doi.org/10.22630/ASPE.2018.17.2.24
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu