BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Szwacka-Mokrzycka Joanna (Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Poland)
Title
Trends in the Changes of Consumer Nutritional Needs in Poland in the Years 2003-2015
Trendy w zmianach potrzeb żywnościowych konsumentów w Polsce w latach 2003-2015
Source
Acta Scientiarum Polonorum. Oeconomia, 2018, R. 17, nr 2, s. 117-123, tab., bibliogr. 13 poz.
Keyword
Żywność, Preferencje konsumenta, Dochody
Food, Consumer preferences, Income
Note
streszcz., summ.
Abstract
W artykule przedstawiono główne tendencje zmian w potrzebach żywnościowych konsumentów w Polsce na przestrzeni ostatnich kilkunastu lat. Celem przewodnim artykułu jest ustalenie kierunku i skali dokonujących się zmian we wzorcach konsumpcyjnych Polaków w pierwszej i drugiej dekadzie XXI wieku. Punktem wyjścia rozważań jest przedstawienie metod badań tempa rozwoju konsumpcji żywności i przemian w jej strukturze. Następnie zaprezentowano hierarchizację potrzeb żywnościowych na podstawie analizy i oceny średnich współczynników elastyczności dochodowej spożycia dla lat 2003-2015. Przeprowadzona analiza kształtowania się potrzeb żywnościowych polskich gospodarstw domowych wskazuje na wzrost poziomu zaspokojenia potrzeb, przemiany jakościowe oraz procesy substytucyjne w obrębie analizowanych grup żywności. (abstrakt oryginalny)

The article presents main trends in the changes of nutritional needs in Poland over the past dozen years. Main goal of the article is to determine the direction and scope of the changes in consumption patterns of Poles in progress in the first and second decade of the 21st century. Starting point of the analysis consists in presenting the methods for studying the pace of development of food consumption and the changes of its structure. Next, the prioritization of nutritional needs was presented basing on the analysis and assessment of average income elasticity factors for consumption for the years 2003-2015. The conducted analysis of the shaping of nutritional needs of Polish households reflects the growing level of satisfaction of the needs as well as quality changes, together with substitution processes within the analysed food groups. (original abstract)
Accessibility
The Library of Warsaw School of Economics
The Library of University of Economics in Katowice
Full text
Show
Bibliography
Show
  1. Dąbrowska, A., Bylok, F., Janoś-Kresło, M., Kiełczewski, D., Ozimek, I. (2015). Kompetencje konsumentów - innowacyjne zachowania -zrównoważona konsumpcja [Consumers' competencies - innovative behaviours - sustainable consumption]. PWE, Warszawa.
  2. Deaton, A. (1998). The analysis of household survey: a microeconometric approach to development policy. Johns Hopkins University Press.
  3. GUS (2018). Niepublikowane dane Departamentu Badań Społecznych i Warunków Życia za lata 2003-2015 [Unpublished data of the Department of Social Studies and Living Conditions for the years 2003-2015]. Warszawa [typescript].
  4. Janoś-Kresło, M., Mróz, B. (2006). Konsument i konsumpcja w gospodarce rynkowej [Consumer and consumption in market economy]. Oficyna Wydawnicza SGH, Warszawa.
  5. Kwasek, M., (2008). Elastyczność dochodowa żywności w Polsce [Income elasticity of food in Poland]. Wiadomości Statystyczne, Warszawa.
  6. Kwasek, M. (2012). Wzorce konsumpcji żywności w Polsce [Consumption models in Poland]. Studia i Monografie IERiGŻ, 153, Warszawa.
  7. Kwasek, M. (Ed.) (2015). Z badań nad rolnictwem społecznie zrównoważonym (33). Analiza bezpieczeństwa żywnościowego Polski [From the studies on socially sustainable agriculture (33). The analysis of nutritional safety of Poland]. Monografie Programu Wieloletniego, 19, Warszawa.
  8. Szwacka-Salmonowicz, J., Zielińska, Z. (1996). Hierarchia potrzeb żywnościowych w 1993 roku na tle 1986 roku. IRWiR PAN, Warszawa.
  9. Szwacka-Mokrzycka, J. (2016). Stimulators and barriers of demand for food (Polish case). Acta Scientiarum Polonorum, Oeconomia, 15 (3), 123-133.
  10. Szwacka-Mokrzycka J. (2017). Changes in food consumption in Poland and other EU countries. Acta Scientiarum Polonorum, Oeconomia, 16 (4), 169-178.
  11. Szwacka-Mokrzycka, J. (2018). Niepublikowane wyniki badań ekonometrycznych. (Unpublished results of econometric studies). Warszawa [typescript].
  12. Szwacka-Salmonowicz, J. (2003). Zmiany zachowań nabywców jako determinanta kształtowania strategii segmentacyjnych przedsiębiorstw przemysłu spożywczego w Polsce [Changes in buyers' behaviours as a determinant of shaping segmentation strategies for food industry enterprises in Poland]. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
  13. Zielińska, Z. (1978). Współczynniki elastyczności dochodowej jako mierniki przemian w strukturze spożycia żywności w Polsce [Income elasticity factors as indicators of the changes in food consumption in Poland]. Handel Wewnętrzny, 5.
Cited by
Show
ISSN
1644-0757
Language
eng
URI / DOI
http://dx.doi.org/10.22630/ASPE.2018.17.2.27
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu