- Author
- Woźniakowski Tomasz (Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Poland)
- Title
- Good Food Print - the Concept of an it System Tracking the Level of Good Practices Used in Organic Food Production Process and in Its Supply Chain
Good Food Print - koncepcja systemu informatycznego śledzącego poziom wykorzystania dobrych praktyk w procesie produkcyjnym oraz w łańcuchu dostaw żywności ekologicznej - Source
- Acta Scientiarum Polonorum. Oeconomia, 2018, R. 17, nr 2, s. 145-152, rys., bibliogr. 11 poz.
- Keyword
- Jakość, Łańcuch wartości, Systemy informatyczne, Miara agregatowa
Quality, Value chain, Computer system, Aggregate measure - Note
- streszcz., summ.
- Abstract
- Celem artykułu jest przedstawienie i wstępne przetestowanie metody będącej modyfikacją miary agregatowej polegającej na wyliczaniu średniej ważonej wartości cech odpowiadających stopniu zastosowania różnorakich, dobrych praktyk rolnictwa ekologicznego. Wartość wyliczonego proponowaną metodą miernika jest postulowaną podstawą działania systemu informatycznego służącego konsumentom do śledzenia procesu produkcyjnego, certyfikacyjnego oraz łańcucha dostaw związanego z produktami żywności ekologicznej. System pozwala także producentom łatwiej dobierać dobrych poddostawców oraz skłania ich do osiągania perfekcji na każdym etapie produkcji. W pracy przetestowano i zmodyfikowano funkcję stanowiącą główny element algorytmu systemu oraz opisano pozostałe postulowane jego funkcje. (abstrakt oryginalny)
The aim of the paper is to present and pre-test the method being a modification of the composite measure based on calculating the weighted average value of features corresponding to the degree of various good practices in organic farming. The value calculated by the proposed method is a postulated basis for the operation of an IT system which would enable consumers to follow the production, certification and supply chain processes related to organic food products. The system also allows the manufacturers to choose good sub-suppliers more easily and incline them to achieve perfection at every stage of production. In the paper, the function constituting the main element of the system's algorithm was tested and modified, and the other postulated functions were described. (original abstract) - Accessibility
- The Library of Warsaw School of Economics
The Library of University of Economics in Katowice - Full text
- Show
- Bibliography
- Agro-Bio-Test. Certyfikacja produkcji i przetwórstwa w rolnictwie ekologicznym. Retrieved from www.agrobiotest. pl [accessed: 28.01.2018].
- Bell, D. (1973). The Coming of Post-Industrial Society: A Venture in Social Forecasting. Basic Books, New York, NY.
- Council Regulation (EC) No 834/2007 of 28 June 2007 on organic production and labelling of organic products and repealing Regulation (EEC) No 2092/91. OJ EU L 189/1 from 20.07.2007.
- Gaudin, S. (2011). Serve 'Customer 2.0' well or perish, Computerworld. IDG Communications, Framingham, 2.
- Hamzaoui-Essoussi, L., Zahaf, M. (2012). Production and Distribution of Organic Foods: Assessing the Added Values. Organic Farming and Food Production. Intech, London.
- Kelly, J. (2017). Congress should investigate the organic scam. CNBC. Retrieved from https://www.cnbc. com/2017/10/12/time-to-crack-down-on-organic-foodscams- commentary.html [accessed: 28.01.2018].
- Kompa, K. (2009). Budowa mierników agregatowych do oceny poziomu rozwoju społeczno-gospodarczego. Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 74, 8.
- Rogala, P., Rycharski, T. (2006). Zastosowanie analizy wskaźnikowej. Ekonomia Społeczna - Teksty 13/2006. Fundacja Inicjatyw Społeczno-Ekonomicznych, Warszawa.
- Śmiałowski, T., Jałowiecki, P., Woźniakowski, T. (2015). Territorial diversification of technological exclusion in rural areas in Poland. Acta Scientiarum Polonorum Oeconomia, 14 (1), 93-104.
- Zdrojewska, I. (2017). Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2015-2016. IJHARS, Warszawa.
- Zeliaś, A. (2000). Metody statystyczne. PWE, Warszawa.
- Cited by
- ISSN
- 1644-0757
- Language
- eng
- URI / DOI
- http://dx.doi.org/10.22630/ASPE.2018.17.2.30