BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Śmiechowska Maria (Uniwersytet Morski w Gdyni)
Title
Czynniki wpływające na atrakcyjność kwiatów jadalnych
Factors that Influence Atractiveness of Edible Flowers
Source
Nauki Inżynierskie i Technologie / Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu, 2018, nr 1 (28), s. 42-49, rys,., tab., bibliogr. poz.
Engineering Sciences and Technologies / Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu
Keyword
Konsumpcja, Żywność, Turystyka kulinarna
Consumption, Food, Culinary tourism
Note
JEL Classification: Q19
streszcz., summ.
Abstract
W ostatnich latach wzrosło zainteresowanie kwiatami, w tym szczególnie kwiatami jadalnymi. Pierwotnie kwiaty były wykorzystywane w celach ozdobnych. Takie ich przeznaczenie znajdujemy w starożytnych Chinach, Rzymie czy Egipcie. Wówczas służyły głównie jako ozdoba oraz źródło aromatów dla uczestników biesiad. Takie też funkcje kwiatów wykorzystywano w cesarskiej Francji. W późniejszym okresie francuscy perfumiarze zastosowali ekstrakty kwiatowe do produkcji zapachów zamkniętych w szklanych flakonach. Obecnie kwiaty jadalne traktowane są jako element dekoracji potraw i źródło wrażeń nie tylko estetycznych, ale także smakowych. Kwiaty jadalne są również źródłem substancji bioaktywnych, jak polifenole, witaminy, związki mineralne. Powstają ogrody kwiatów jadalnych celem popularyzowania i edukowania w zakresie bezpiecznej konsumpcji.(abstrakt oryginalny)

In recent years, the interest in flowers has increased, in particular edible flowers. Originally flowers were used for ornamental purposes. We find such an application in ancient China, Rome or Egypt. At that time they served mainly as an ornament and source of aromas for participants of banquets. Such functions of flowers were also used in imperial France. Later, French perfumers applied flower extracts for the production of fragrances enclosed in glass bottles. Currently, edible flowers are treated as an element of food decoration and a source of sensations not only aesthetic but also tasteful. Edible flowers are also a source of bioactive substances like polyphenols, vitamins and minerals. Gardens of edible flowers are created to popularize and educate in the field of safe consumption.(original abstract)
Accessibility
The Main Library of the Cracow University of Economics
The Main Library of the Wroclaw University of Economics
Full text
Show
Bibliography
Show
  1. Adamczak A., Forycka A., Buchwald W., 2015, Skład herbatek owocowych dostępnych na polskim rynku artykułów spożywczych, Postępy Fitoterapii, 4, s. 216-222.
  2. Akinmoladun A.C., Olaleye M.T., Farombi E.O., 2014, Cardiotoxicity and Cardioprotective Effects of African Medicinal Plants, [w:] Kuete V. (red.), Toxicological Survey of African Medicinal Plants, Elsevier Inc., https://www.sciencedirect.com/book/9780128000182/toxicological-survey-of-african-medicinal-plants (25.08.2018).
  3. Benvenuti S., Bortolotti E., Maggini R., 2016, Antioxidant power, anthocyanin content and organoleptic performance of edible flowers, Scientia Horticulturae, 199, s. 170-177.
  4. Chen G.-L., Chen S.-G., Xie Y.-Q., Chen F., Zhao Y.-Y., Luo Ch.-X., Gao Y.-Q., 2015, Total phenolic, flavonoid and antioxidant activity of 23 edible flowers subjected to in vitro digestion, Journal of Functional Foods, 17, s. 243-259.
  5. Egebjerg M.M, Olesen P.T., Eriksen F.D., Ravn-Haren G., Bredsdorff L., Pilegaard K., 2018, Are wild and cultivated flowers served in restaurants or sold by local producers in Denmark safe for the consumer?, Food and Chemical Toxicology, 120, s. 129-142.
  6. Fernandes L., Casalb S., Pereira J.A., Saraivac J.A., Ramalhosa E., 2017, Edible flowers: A review of the nutritional, antioxidant, antimicrobial properties and effects on human health, Journal of Food Composition and Analysis, 60, s. 38-50.
  7. Kalemba-Drożdż M., 2016, Kwiaty jadalne, Pascal, Bielsko-Biała.
  8. Kalemba-Drożdż M., 2017, Różane przepisy, Pascal, Bielsko-Biała.
  9. Kelly K.M., Behe B.K., Biernbaum J.A., Poff K.L., 2001, Consumer preference for edible flower color, container size, and price, Hort Science, 36(4), s. 801-804.
  10. Klintschar M., Beham-Schmidt C., Radner H., Henning G., Roll P., 1999, Colchicine poisoning by accidental ingestion of meadow saffron (Colchicum autumnale): Pathological and medicolegal aspects, Forensic Science International, 106, s. 191-200.
  11. Kristanc L., Kreft S., 2016, European medicinal and edible plants associated with subacute and chronic toxicity, part I: Plants with carcinogenic, teratogenic and endocrine-disrupting effects, Food and Chemical Toxicology, 92, s. 150-164.
  12. Lahlou S., Zafar H. Israili Z.H., Lyoussi B., 2008, Acute and chronic toxicity of a lyophilised aqueous extract of Tanacetum vulgare leaves in rodents, Journal of Ethnopharmacology, 117, s. 221-227.
  13. Mlcek J., Rop O., 2011, Fresh edible flowers of ornamental plants - a new source of nutraceutical foods, Trends in Food Science & Technology, 22, s. 561-569.
  14. Mukherjee P.K., Mukherjee D., Amal K. Maji A.K., Rai S., Heinrich M., 2009, The sacred lotus (Nelumbo nucifera) - phytochemical and therapeutic profile, Journal of Pharmacy and Pharmaco- logy, 61, s. 407-422.
  15. Özcan M., 2002, Nutrient composition of rose (Rosa canina) seed and oils, Journal Medicinal Food, 5(3), s. 137-140.
  16. Pinela J., Carvalho A.M., Ferreira I.C.F.R., 2017, Wild edible plants: Nutritional and toxicological characteristics, retrieval strategies and importance for today's society, Food and Chemical Toxicology, 110, s. 165-188.
  17. Pires C.S.P.T., Dias M.I., Barros L., Ricardo C., Calhelha R.C., Alves M.J., Oliveira M.B.P.P., Santos-Belga C., Ferreira I.C.F.R., 2018, Edible flowers as sources of phenolic compounds with bio- active potential, Food Research International, 105, s. 580-588.
  18. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 z dnia 25 listopada 2015 r. w sprawie nowej żywności, zmieniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 oraz uchylające rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady oraz rozporządzenie Komisji (WE) nr 1852/2001.
  19. Schmitzer V., Mikulic-Petkovsek M., Stampar F., 2019, Traditional rose liqueur - A pink delight rich in phenolics, Food Chemistry, 272, s. 434-440.
  20. Sutovská M., Capek P., Kočmalová M., Pawlaczyk I., Zaczyńska E., Czarny A., Uhliariková I., Gancarz R., Fraňová S., 2014, Characterization and pharmacodynamic properties of Arnica montana complex, International Journal of Biological Macromolecules, 69, s. 214-221.
Cited by
Show
ISSN
2080-5985
Language
pol
URI / DOI
http://dx.doi.org/10.15611/nit.2018.1.04
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu