BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Borkowska Beata (Uniwersytet Morski w Gdyni), Banach Damian (Uniwersytet Morski w Gdyni)
Title
Ocena wybranych cech fizykochemicznych pszenicy i żyta z północnego i południowego regionu Polski
Assessment of Selected Physicochemical Properties of Wheat and Rye from the Northern and Southern Region of Poland
Source
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2018, T. 20, z. 6, s. 18-22, rys., tab., bibliogr. 16 poz.
Keyword
Zboża, Właściwości fizykochemiczne, Region rolniczy, Wyniki badań
Corn, Physicochemical property, Agricultural region, Research results
Note
JEL Classification: L15, L66, Q13, Q19
streszcz., summ.
Abstract
Celem badań było określenie różnic wybranych cech fizykochemicznych ozimych form pszenicy i żyta pochodzących z różnych rejonów Polski. Ziarno zbóż pochodziło z gospodarstw rolnych i elewatorów zbożowych z różnych części kraju, które pobierano bezpośrednio z przyczep samochodowych. Próby przesypywano do foliowych worków i poddawano analizie. Dla próbek pszenicy i żyta oznaczono: wilgotność za pomocą analizatora całoziarnowego NIR DA 7200 firmy Perten, gęstość ziarna w stanie zsypnym, liczbę opadania oraz zapach. Stwierdzono, że wilgotności poszczególnych próbek w znaczący sposób nie różnią się od siebie. Najniższą średnią wartość wilgotności (12,6%) miały próbki żyta z północy Polski. Różnice gęstości poszczególnych próbek pszenicy różniły się między sobą nawet o ponad 4 kg/ hl, natomiast próbek żyta o ponad 3 kg/hl. Badane cechy fizykochemiczne ozimych form pszenicy i żyta pochodzących z północnych i południowych regionów Polski spełniały wymagania polskiej normy. Po przeprowadzeniu analizy statystycznej nie wykazano istotnego wpływu regionu uprawy zboża na wybrane cechy fizykochemiczne ozimych form pszenicy i żyta.(abstrakt oryginalny)

The aim of the research was to determine physicochemical differences in winter wheat and rye varieties on the different Polish regions. The wheat samples, which were drawn directly from the trailers, came from agricultural holdings and grain elevators from various parts of the country. The samples were poured into plastic bags and analysed. The individual parameters for the samples of wheat and rye were determined as follows: moisture content was determined using NIR DA 7200 whole - grain analyser by Perten, test weight, falling number and odour. The research has shown that the moisture contents of individual samples do not differ substantially from each other. The wheat samples from northern Poland had the lowest average moisture value -12.6%. Differences in density of individual wheat samples differ from each other by over 4 kg/hl, whereas rye samples by over 3 kg/hl. Examined physicochemical properties in winter wheat and rye varieties coming from the northern and southern region of Poland met the requirements of the Polish norm. Having carried out a statistical analysis, no significant influence of cereal growing region on selected physicochemical properties of winter wheat and rye varieties has been proved.(original abstract)
Accessibility
The Main Library of the Cracow University of Economics
The Library of Warsaw School of Economics
Full text
Show
Bibliography
Show
  1. Bailey James Edward, Julie L. Lockwood, Maurice Victor Wiese. 1982. Infection of wheat by Cephalosporium gramineum as influenced by freezing of roots (Zakażenie pszenicy Cephalosporium gramineum pod wpływem przemarzania korzeni). Phytopathology 72: 1324-1328.
  2. Bański Jerzy. 2011. Historia rozwoju gospodarki rolnej na ziemiach polskich (The history of the development of agriculture in the Polish lands). Kraków: Wydawnictwo Instytutu Geografii i Gospodarki Przestrzennej UJ. Bruehl George W. 1962. Hymenula cerealis the sporodochial stage of Cephalosporium gramineum (Hymenula cerealis, etap sporodochialny z Cephalosporium gramineum). Phytopathology 53: 205-208.
  3. Bruehl George W. 1962. Hymenula cerealis the sporodochial stage of Cephalosporium gramineum (Hymenula cerealis, etap sporodochialny z Cephalosporium gramineum). Phytopathology 53: 205-208.
  4. Greń Jerzy. 1974. Statystyka matematyczna modele i zadania (Statistics mathematical models and tasks). Warszawa: PWN.
  5. Hani Friedrich Jacob, Gabriel Popow, Andreas Schwarz, H. Rienhard, K. Tanner, M. Vorlet. 1998. Ochrona roślin rolniczych w uprawie integrowanej (Protection of agricultural plants in the cultivation of integrated). Warszawa: PWRiL.
  6. Horoszkiewicz-Janka Joanna, Marek Korbas, Marek Mrówczyński. 2013. Metodyka integrowanej ochrony pszenicy ozimej i jarej dla producentów (Methodology of integrated protection of winter wheat and spring for producers). Poznań: Wydawnictwo IOR.
  7. Paczyńska Dorota. 2013. Żyto i pszenżyto (Rye and triticale). Karniowice: Wydawnictwo Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego.
  8. Perten Instruments. Analisis of moisture,protein, starch, fiber and ash in barley usin the Diode Array 7250 Analizer, https://www.perten.com/Global/Application%20notes/DA%2072xx/Perten%20DA%207250%20Barley%2020170503.pdf.
  9. PN-R-74013:2012. Ziarno zbóż. Wstępna kontrola jakości i badanie cech organoleptycznych (Cereals- Preliminary control of quality and organoleptic tests).
  10. PN-EN ISO 3093:2010. Pszenica, żyto i mąki z nich uzyskane. Oznaczanie liczby opadania metodą Hagberga-Pertena (Wheat, rye and their flours, durum wheat and durum wheat semolina - Determination of the falling numer according to Hagberg-Perten).
  11. PN-EN ISO 7971-3:2010. Ziarno zbóż. Oznaczanie gęstości w stanie zsypnym, zwanym masą hektolitra. Część 3-metoda rutynowa (Cereals - Determination of bulk density, called mass per hectolitre - Part 3: Routine method).
  12. PN-R-71603:1994. Pobieranie próbek nasion (Seeds of seedlings - Sampling). Podolska Grażyna. 2018. Czynniki wpływające na jakość ziarna pszenicy. Przedsiębiorca Rolny 8: 66-70.
  13. Podolska Grażyna. 2018. Czynniki wpływające na jakość ziarna pszenicy. Przedsiębiorca Rolny 8: 66-70.
  14. Segit Zbigniew, Krystyna Szwed-Urbaś. 2006. Ocena cech jakościowych ziarna wybranych linii pszenicy twardej (Evaluation of the quality characteristics of grain of selected lines of hard wheat). Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin 240/241: 75-82.
  15. Sypuła Michał, Agata Dadrzyńska. 2008. Wpływ czasu przechowywania ziarna pszenicy na zmianę jego cech jakościowych (The influence of time of storage of wheat grain the change of its qualitative characteristics). Inżynieria Rolnicza 1 (99): 371-376.
  16. Woźniak Andrzej. 2006. Wpływ przedplonów na plon i jakość ziarna pszenicy ozimej (Effect of forecrops on the yield and quality of winter wheat grain). Acta Scientarium Polonarium, Agricultura 5 (2): 99-106. 68.
Cited by
Show
ISSN
1508-3535
Language
pol
URI / DOI
http://dx.doi.org/10.5604/01.3001.0012.7726
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu