BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Kacz Károly (Széchenyi István University, Hungary), Varga Ádám (Széchenyi István University, Hungary)
Title
A Problem-Based Approach of Community Supported Agriculture within Short Food Supply Chains Based on a Western Transdanubian Survey
Podejście problemowe do rolnictwa wspieranego przez społeczność w zakresie krótkich łańcuchów żywnościowych na podstawie badań w zachodnim kraju zadunajskim
Source
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2018, T. 20, z. 6, s. 118-123, tab., bibliogr. 15 poz.
Keyword
Rolnictwo, Łańcuch dostaw
Agriculture, Supply chain
Note
JEL Classification: Q13
streszcz., summ.
Abstract
Celem badania było określenie głównych problemów występujących na końcach łańcucha dostaw żywności w powiązaniu, z wspieranym przez społeczność, rolnictwem na poziomach producenta, konsumenta i częściowo pośrednika. W ostatnich latach wzrosło zainteresowanie rolnictwem wspieranym przez społeczność w ramach krótkich łańcuchów dostaw żywności (SFSC). Powstały liczne badania na temat SFSC, które dotyczą głównie korzyści i determinant tego rodzaju współpracy. Badane grupy zostały wyłonione po analizie SFSC przy zaangażowaniu kilku organizacji rolników i konsumentów w regionie Zachodniego Kraju Zadunajskiego na Węgrzech. W wyniku badań stwierdzono, że pozycja rynkowa organizacji społecznych wspierających rolnictwo była niewystarczająca, co najsilniej wpływało na rozwój SFSC. Stwierdzono, że rozwiązaniem tego problemu w perspektywie długofalowej może być wzmocnienie siły rynkowej rolnictwa wspieranego przez społeczność, jako ważnego elementu krótkich łańcuchów dostaw żywności.(abstrakt oryginalny)

In recent years, there has been an increasing interest in community supported agriculture, as part of the field of short food supply chains. A considerable amount of literature has been published on SFSCs which mainly deal with the benefits and detriments of these kinds of cooperations. Being regarded as the focal point of this current scrutiny, the study has been created to determine major problems existing on both ends of the food chain spectrum with close connection to the community supported agriculture on producer, consumer and partly on intermediary levels. These problem/target groups were created after an analysis of SFSCs by involvement of several farmer's organization and consumers in the Western Transdanubia region. As result of the survey the most influential factor was determined, namely the insufficient nature of the market power of CSA organizations. Therefore, the solution of the basic problem could be a long-term, strategic objective that is the enhancement of the market power of community supported agriculture as vital element of short food supply chains.(original abstract)
Accessibility
The Main Library of the Cracow University of Economics
The Library of Warsaw School of Economics
Full text
Show
Bibliography
Show
  1. Benedek Zsófia 2014. The impacts of short food supply chains. A review of the international literature supplemented by Hungarian experience.Budapest: MTA Centre for Economic and Regional Studies.
  2. Galli Francesca, Gianluca Brunori (eds.). 2013. Short Food Supply Chains as drivers of sustainable development. Evidence Document. Document developed in the framework of the FP7 project Foodlinks (GA No. 265287). Laboratorio di studi rurali Sismondi.
  3. Gombkötő Nóra. 2017. Effect of international trade relations on agri-food trade. Review on Agricultureand Rural Development 6: 136-142.
  4. Horváth Gergő. 2012. Közösségi Mezőgazdálkodás - Legyél a részese! (Community Supported Agriculture - Be part of it!). Budapest: Tudatos Vásárlók Egyesülete, https://tudatosvasarlo.hu/sites/tudatosvasarlo.hu/files/kozossegi_mezogazdalkodas_legy_a_reszese_0.pdf, access: 01.10.2018.
  5. Kajner Péter (ed.). 2007. Gazda(g)ságunk újrafelfedezése. Fenntartható vidéki gazdaságfejlesztés elméletbenés gyakorlatban. (Rediscovering our economy/richness. Sustainable rural economic development in theory and in practice). Budapest: L'Harmattan Kiadó. 64.
  6. Marsden Terry, Jo Banks, Gillian Bristow. 2000. Food Supply chain approaches: Exploring their role in rural development. Sociologia Ruralis 40 (4): 424-438.
  7. Murdoch Jonathan, Natasha Wilson, Nicholas Parrott. 2002. Spatializing Quality: Regional Protection and the Alternative Geography of Food. European Urban and Regional Studies 9 (3): 241-261.
  8. Matthew Hayes, Kinga Milánkovics. 2001. Community Supported Agriculture (CSA): a farmers' manual: how to start up and run a CSA. Gödöllő: Nyitott Kert Alapítvány.
  9. Renting Henk, Terry Marsden, Jo Banks. 2003. Understanding alternative food networks: Exploring the role of short food supply chains in rural development. Environment and Planning A (35): 393-411.
  10. Reszkető Tímea (ed.). 2015. Vidékfejlesztési program kézikönyv (Rural development program handbook). Budapest: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Google Scholar
  11. Réthy Katalin, Dezsény Zoltán. 2013. Közösség által támogatott mezőgazdaság (Community Supported Agriculture). Budapest: Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (Research Institute of Organic Agriculture)Közhasznú Nonprofit Kft. (ÖMKi).
  12. Vadovics Edina, Matthew Hayes. 2007. Nyitott Kert - egy helyi bioélelmiszer-hálózat Magyarországon (Open Garden - a local organic food network in Hungary). Ökológia, Gazdálkodás, Társadalom (ÖKO) 15 (1-4): 104-124.
  13. Santini Fabien, Sergio Gomez y Paloma (eds.). 2013. Short food supply chains and local food systems in the EU. A State of play of their socio-economic characteristics. European Commission Joint Research Centre, Scientific and Policy Reports, Luxembourg: Publications Office of the European Union.
  14. Sokszinu Videk. 2013. Hazánkban is terjed a közösségi mezőgazdálkodás (Community agriculture is also spreading in our country), http://www.sokszinuvidek.hu/index.php/eletmod/2106-Haz%C3%A1nkban-is-terjeda-k%C3%B6z%C3%B6ss%C3%A9gi-mez%C5%91gazd%C3%A1lkod%C3%A1s, access: 02.10.2018.
  15. Tudatos Vásárlók Egyesülete adatbázisa (Association of Conscious Consumers data base). 2018. Bemutatkozika Tudatos Vásárlók Egyesülete (Introducing the Association of Conscious Consumers).
Cited by
Show
ISSN
1508-3535
Language
eng
URI / DOI
http://dx.doi.org/0.5604/01.3001.0012.7741
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu