BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Malinowska Paulina (Poznań University of Economics and Business)
Title
Effect of Tocopherol Content on Oxidative and Physicochemical Stability of Shower Oils Based on Natural Oils
Wpływ zawartości tokoferolu na stabilność oksydacyjną i fizykochemiczną olejków pod prysznic opartych na naturalnych olejach
Source
Towaroznawcze Problemy Jakości, 2019, nr 3, s. 61-72, tab., rys., bibliogr. 9 poz.
Polish Journal of Commodity Science
Keyword
Towaroznawstwo przemysłowe, Kosmetyki, Badania towaroznawcze
Industrial commodities, Cosmetics, Commodity research
Note
summ., streszcz.
Abstract
W niniejszej pracy zbadano wpływ 0,1% i 0 ,02% tokoferolu (Tocomixu L50-IP) oraz 0,02% BHT na stabilność fizykochemiczną i oksydacyjną olejków pod prysznic przechowywanych w temperaturze -5°C, 25°C i 40°C przez 6 miesięcy. Stabilność fizykochemiczną olejków monitorowano wizualnie oraz wyznaczając ich gęstość, natomiast ich stabilność oksydacyjną oceniono, oznaczając liczbę nadtlenkową. Badanie wykazało, iż 0,1% Tocomix L50-IP był efektywniejszym przeciwutleniaczem niż 0.02% Tocomix L50-IP i 0,02% BHT we wszystkich warunkach przechowywania. Nie zaobserwowano zmian fizykochemicznych (poza kolorem) w olejkach pod prysznic zawierających 0.04% i 0,2% Tocomixu L50-IP w stosunku do próbki kontrolnej w żadnych warunkach przechowywania. W olejkach pod prysznic zawierających 0,02% BHT, po 60 dniach przechowywania w temperaturze -5°C, pojawił się niewielki osad na dnie butelek. W próbkach olejków zawierających Tocomix L50-IP w obu stężeniach i 0,02% BHT zaobserwowano ciemnienie podczas przechowywania w temperaturze 25°C i 40°C. Nie zaobserwowano znacznych zmian w gęstości olejków pod prysznic. Test wykazał, że Tocomix L50-IP może być stosowany w stężeniu 0,1% i 0,02% zamiast syntetycznego BHT. (abstrakt oryginalny)

The effect of 0.10% and 0.02% tocopherol (Tocomix L50-IP) and 0.02% BHT, on the oxidative and physicochemical stability of shower oils was studied during storage test at -5°C, 25°C and 40oC for 6 months. The physicochemical stability was monitored by the visual assessment and density determination. The oxidative stability was monitored by the determination of peroxide value. The test revealed that Tocomix L50-IP at higher concentration of 0.1% was more effective antioxidant than 0.04% Tocomix L50-IP and 0.02% BHT in all storage conditions. No physicochemical changes (except colour) were observed in shower oils containing 0.02% and 0.1% Tocomix L50-IP in relation to the control sample in any storage conditions. In shower oils containing 0.02% BHT the slight sediment appeared on the bottom of the bottles after 60 days of storage only at temperature of -5°C. It was observed darkening of the colour of shower oils at 25°C and 40°C in samples containing Tocomix L50- IP at both concentrations, and 0.02% BHT. No major changes in density of all shower oils were observed. The test showed that Tocomix L50-IP can be used at concentrations of 0.10% and 0.02% instead of synthetic BHT. (original abstract)
Accessibility
The Main Library of the Cracow University of Economics
Bibliography
Show
  1. Gharby S., Harhar H., Roudani A., Chafchaouni I., Charrouf1 Z., 2013, Stability oxidative from cosmetic and alimentary argan oil of thermal treatments, International Journal of Pharmaceutical Science Invention, 2 (5), pp. 41-46.
  2. Catala A. (ed.), 2012, Lipid peroxidation, Intech, Croatia.
  3. Malinowska P., 2019, Oxidative and physicochemical stability of shower oils in storage tests, Polish Journal of Commodity Science, 2 (59), in print.
  4. Soybean oil refined IP Ph. Product specification. Gustav Heess, 2015.
  5. Castor oil refined Ph. Eur. Product specification, OPW Ingredients, 2015.
  6. Tocomix L50-IP. Product Data Sheet, Ingredient Information File, Jan Dekker 2017.
  7. Certificate of Analysis of Tocomix L50-IP, Jan Dekker, 2018.
  8. PN-ISO 3960:1996. Vegetable and animal oils and fats. Peroxide number analysis.
  9. Szukalska E., 2003, Wybrane zagadnienia utleniania tłuszczów, Tłuszcze Jadalne, 38, 42-61.
Cited by
Show
ISSN
1733-747X
Language
eng
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu