BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Kolny Beata (Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach)
Title
Czas poświęcany na obróbkę żywności i przygotowanie posiłku w budżecie czasu ludności
Time Devoted to Food Processing and Preparation of a Meal in the Population Time Budget
Source
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie. Problemy Rolnictwa Światowego, 2019, t. 19(34), z. 4, s. 69-79, tab., bibliogr. 20 poz.
Scientific Journal Warsaw University of Life Sciences SGGW - Problems of Word Agriculture
Keyword
Konsumpcja żywności, Produkty żywnościowe, Gospodarowanie czasem
Food consumption, Food products, Time economizing
Note
streszcz., summ.
Abstract
Budżet czasu ludności jest to zestawienie odcinków czasu przewidzianych na realizację czynności życiowych. Wśród tych czynności wyróżnia się obróbkę żywności i przygotowanie posiłku. Celem artykułu jest zdiagnozowanie ilości czasu poświęcanego przez Polaków na wykonanie tych czynności. Temat ten jest istotny ponieważ dotyka każdego człowieka, który zaspokaja potrzebę głodu. Ilość czasu przeznaczonego na analizowane czynności może być podstawowym miernikiem poziomu i jakości życia ludności. Do napisania artykułu wykorzystano dane wtórne prezentowane w publikacji Głównego Urzędu Statystycznego pt.: "Budżet czasu ludności 2013" oraz wyniki badań własnych przeprowadzonych na próbie 300 dorosłych mieszkańców Polski. Z badań wynika, że przeciętny czas poświęcony na obróbkę żywności wynosi 1 godzinę i 10 minut. Przygotowanie śniadania przeciętnie zajmuje 10 minut, obiadu 45 minut i kolacji 15 minut. (abstrakt oryginalny)

Population time budget is a juxtaposition of time periods provided for the implementation of life activities. These activities include food processing and meal preparation. The purpose of the article is to diagnose the amount of time spent by Poles on these activities. This topic is important because it affects everyone who satisfies the need for hunger. The amount of time allocated to the activities analyzed can be a basic measure of the level and quality of life of the population. Secondary data presented in the publication of the Central statistical Office of Poland entitled "Time use survey 2013" and the results of own research conducted on a sample of 300 adult residents of Poland. Research shows that the average time spent on food processing is 1 hour and 10 minutes, preparing breakfast takes 10 minutes on average, lunch 45 minutes and dinner 15 minute. (original abstract)
Full text
Show
Bibliography
Show
  1. Budżet czasu ludności 2013. Część I (Time use survey 2013. Part I). (2015). Warszawa: GUS.
  2. Globalne trendy na rynku żywności i napojów 2017 (Global trends on the food and drink market 2017). (2017a). Pobrane 25 sierpnia 2019 z: https://www.wiadomoscihandlowe.pl/artykuly/food-to-go-globalne-trendy-narynku-zywnosci-i-nap,10102/1.
  3. Globalne trendy na rynku żywności i napojów 2017 - Bo liczy się czas (Global trends on the food and drink market 2017 - Because time counts). (2017b). Wiadomości Handlowe, 4.01.2017. Pobrane 26 sierpnia 2019 z: https://www.wiadomoscihandlowe.pl/artykuly/food-to-go-globalne-trendy-na-rynku-zywnosci-i-nap,10102/1.
  4. Górska, J. (2013). Żywność wygodna: Convenience food. Forum Mleczarskie. Handel nr 5. Pobrane 5 lipca 2019 z: https://www.forummleczarskie.pl/RAPORTY/367/4/zywnosc-wygodna-convenience-food/.
  5. Jeżewska-Zychowicz, M. (2007). Zachowania żywieniowe i ich uwarunkowania (Nutritional behaviors and their determinants). Warszawa: Wydawnictwo SGGW.
  6. Jeżewska-Zychowicz, M., Babicz-Zielińska, E., Laskowski, W. (2009). Konsument na rynku nowej żywności: wybrane uwarunkowania spożycia (Consumer on the novel food market: selected consumption conditions). Warszawa: Wydawnictwo SGGW.
  7. Kobiety i mężczyźni w domu (Women and men at home) (2018). Komunikat z badań. CBOS 127/2018. Pobrane 24 sierpnia 2019 z: www.cbos.pl/SPISKOM.POL/2018/K_127_18.PDF.
  8. Kolny, B. (2016). Analiza czasu wolnego w budżecie czasu Polaków (Analysis of Leisure Time in Pole's Time Budget). Handel Wewnętrzny, 2(361), 228-240.
  9. Kolny, B. (2014). Wybrane ilościowe metody badania zachowania konsumentów na runku usług zagospodarowujących czas wolny - teoria i zastosowanie (Selected Quantitative Research Methods Consumer Behavior of The Leisure-Time Services Market - Theory and Application). Studia Ekonomiczne /Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach, 195 Metody ilościowe w badaniach marketingowych, 80-89.
  10. Kołżyn-Krajewska, D. (red.). (2019). Higiena produkcji żywności (Hygiene of food production). Warszawa: Wydawnictwo SGGW.
  11. Kowalczyk, S. (2016). Bezpieczeństwo i jakość żywności (Food safety and quality). Warszawa: PWN.
  12. Monsivais, P., Aggarwal, A., Drewnowski, A. (2014). Time spent on Home Food Preparation and Indicators of Healthy Eating, American Journal of Preventive Medicine, December 2014, Volume 47, Issue 6, Pages 796-802 Pobrane 27 sierpnia 2019 z: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4254327/.
  13. Pięta, J. (2004). Pedagogika czasu wolnego (Leisure time pedagogy). Warszawa: Wyższa Szkoła Ekonomiczna.
  14. Twardowska, K. (2014). "Baby do garów!" czyli feminizm od kuchni. Kulinaria w perspektywie genderowej ("Baby do garów!" or feminism from the kitchen. Culinary in a gender perspective). W: A. Drzał-Sierocka (red.) W garnku kultury. Rozważania nad jedzeniem w przestrzeni społeczno-kulturowej (s. 147-159). Gdańsk: Wydawnictwo Naukowe Katedra.
  15. Szulc, M. (2018). Cooking is the new black, czyli przepis na najmodniejszy post w blogosferze (Cooking is the new black, or recipe for the most fashionable post in the blogosphere). W: B. Kowaliczyk, P. Łuszczykiewicz, K. Walczak, M. Zdrowiska-Wawrzyniak (red.) Moda na gotowanie. Medialne i kulturowe wizerunki jedzenia (s. 61-72). Poznań: Wydawnictwo Naukowe Silva Rerum.
  16. Szwacka-Mokrzycka, J. (2018). Paradygmaty rozwoju konsumpcji żywności w Polsce (Paradigms of the development of food consumption in Poland). Warszawa: PWN.
  17. Świderski, F. (red.). (2018). Żywność wygodna i żywność funkcjonalna (Convenient and functional food). Warszawa: PWN.
  18. Wnuk-Lipiński, E. (1981). Budżet czasu, struktura społeczna, polityka społeczna (Time budget. Social structure. Social policy). Wrocław: Zakład Narodowy im. Ossolińskich.
  19. Wspólny posiłek tworzy rodzinne więzi (A joint meal creates family bonds). (2015). Raport The Coca-Cola Company "Polacy przy stole" z dn. 25.05. Pobrane 24 sierpnia 2019 z: https://www.cocacola.com.pl/dlamediow/wspolny-posilek-tworzy-rodzinne-wiezi-raport-coca-cola-polacy-przy-stole.
  20. Zachowania żywieniowe Polaków (Poles' eating behavior). (2014). Komunikat z badań, CBOS, 115/2014. Pobrane 25 sierpnia 2019 z: https://cbos.pl/SPISKOM.POL/2014/K_115_14.PDF.
Cited by
Show
ISSN
2081-6960
Language
pol
URI / DOI
http://dx.doi.org/10.22630/PRS.2019.19.4.57
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu