- Author
- Chmiel Anna (Uniwersytet Wrocławski)
- Title
- Jedzenie jako dzieło sztu(cz)ki - o granicach w postrzeganiu żywienia w pracy Doroty Koczanowicz Pozycja smaku. Jedzenie w granicach sztuki
- Source
- Chowanna, 2020, T. 2(55), s. 1-7, bibliogr. 3 poz.
- Issue title
- Myślenie zmiany
- Keyword
- Żywienie człowieka, Recenzja
Human nutrition, Review - Abstract
- W książce Pozycja smaku. Jedzenie w granicach sztuki Dorota Koczanowicz podejmuje teoretyczne rozważania w celu odpowiedzi na pytanie: czy jedzenie jest sztuką? Swoje zainteresowania badawcze oscylujące wokół tematów estetycznych, genderowych, sztuki współczesnej i kultury kulinarnej prezentuje w wynikach własnej pracy nad tekstami źródłowymi dotyczącymi szeroko rozumianego jedzenia i pożywiania (się). Publikacja stanowi zbiór wieloaspektowych analiz tekstów źródłowych. Autorka obrazuje trudną i zawiłą genealogię dyscypliny food studies. Przedstawia rozważania wielkich myślicieli zogniskowane wokół tematu jedzenia. Ponadto dokonuje klasyfikacji jedzenia z perspektywy różnych kultur, wyznań, płci oraz funkcji jedzenia. Ukazuje społeczny, komunikacyjny i edukacyjny wymiar pożywiania się. Kreśli performatywny obraz żywienia. (fragment tekstu)
- Full text
- Show
- Bibliography
- Albala K.: Routledge International Handbook of Food Studies. London 2013.
- Ogden J.: Psychologia odżywiania się. Od zdrowych do zaburzonych zachowań żywieniowych. Przeł. R. Andruszko. Kraków 2011.
- Wolf N.: The Beauty Myth: How Images of Beauty are Used Against Women. London 1990.
- Cited by
- ISSN
- 0137-706X
- Language
- pol
- URI / DOI
- http://dx.doi.org/10.31261/CHOWANNA.2020.55.01