BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Chmiel Anna (Uniwersytet Wrocławski)
Title
Jedzenie jako dzieło sztu(cz)ki - o granicach w postrzeganiu żywienia w pracy Doroty Koczanowicz Pozycja smaku. Jedzenie w granicach sztuki
Source
Chowanna, 2020, T. 2(55), s. 1-7, bibliogr. 3 poz.
Issue title
Myślenie zmiany
Keyword
Żywienie człowieka, Recenzja
Human nutrition, Review
Abstract
W książce Pozycja smaku. Jedzenie w granicach sztuki Dorota Koczanowicz podejmuje teoretyczne rozważania w celu odpowiedzi na pytanie: czy jedzenie jest sztuką? Swoje zainteresowania badawcze oscylujące wokół tematów estetycznych, genderowych, sztuki współczesnej i kultury kulinarnej prezentuje w wynikach własnej pracy nad tekstami źródłowymi dotyczącymi szeroko rozumianego jedzenia i pożywiania (się). Publikacja stanowi zbiór wieloaspektowych analiz tekstów źródłowych. Autorka obrazuje trudną i zawiłą genealogię dyscypliny food studies. Przedstawia rozważania wielkich myślicieli zogniskowane wokół tematu jedzenia. Ponadto dokonuje klasyfikacji jedzenia z perspektywy różnych kultur, wyznań, płci oraz funkcji jedzenia. Ukazuje społeczny, komunikacyjny i edukacyjny wymiar pożywiania się. Kreśli performatywny obraz żywienia. (fragment tekstu)
Full text
Show
Bibliography
Show
  1. Albala K.: Routledge International Handbook of Food Studies. London 2013.
  2. Ogden J.: Psychologia odżywiania się. Od zdrowych do zaburzonych zachowań żywieniowych. Przeł. R. Andruszko. Kraków 2011.
  3. Wolf N.: The Beauty Myth: How Images of Beauty are Used Against Women. London 1990.
Cited by
Show
ISSN
0137-706X
Language
pol
URI / DOI
http://dx.doi.org/10.31261/CHOWANNA.2020.55.01
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu