- Author
- Górka Małgorzata (Karpacka Państwowa Uczelnia w Krośnie), Ślusarczyk Bogusław (Karpacka Państwowa Uczelnia w Krośnie), Woźniak Agnieszka (Karpacka Państwowa Uczelnia w Krośnie), Wojtoń Patrycja (Karpacka Państwowa Uczelnia w Krośnie)
- Title
- Ocena funkcjonowania systemu HACCP w przedsiębiorstwie branży spożywczej według opinii pracowników - studium przypadku
Assessment of the Functioning of the HACCP System in a Food Business Entrproce according to Employees Opinion - a Case - Source
- Współczesne problemy zarządzania, 2021, vol 9, nr 2(19), s. 7-21, tab., rys., bibliogr. 13 poz.
Contemporary Management Problems - Keyword
- System zarządzania jakością, Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli, Bezpieczna żywność, Przemysł spożywczy
Quality management systems, Hazard Analysis and Critical Control Point (HACCP), Safe food, Food industry - Note
- streszcz., summ.
- Abstract
- W pracy przedstawiono wyniki badań dotyczących oceny funkcjonowaniu systemu HACCP w opinii pracowników przedsiębiorstwa branży mleczarskiej. Badania obejmowały między innymi zagadnienia dotyczące postrzegania przez pracowników działań w zakresie wprowadzenia i funkcjonowania systemu HACCP, a także określenie barier, przyczyn i korzyści związanych z wdrożeniem systemu HACCP w przedsiębiorstwie. (abstrakt oryginalny)
The paper presents the results of research on the assessment of the functioning of the HACCP system in the opinion of employees of dairy industry. The research inc-luded, among others, issues related to the employees perceptron of activities related to the introduction and operation of the HACCP system, as well as the determina-tion of barriers, causes and benefits related to the implementation of the HACCP system in the enterprise. (original abstract) - Full text
- Show
- Bibliography
- Choroszyk, K., Tereszkiewicz, K. (2014). Znaczenie i weryfikacja systemu HACCP w łańcuchu przetwórstwa mięsnego. Logistyka, 3, 1017-1024.
- Grębowiec, M. (2012). Wpływ integracji Polski z Unią Europejską na zmiany w podejściu do zapewnienia jakości produktów żywnościowych. Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Problemy Rolnictwa Światowego, 12(27(1), 63-74.
- Juarez, A. E., Barba, F., Civit, D. (2019). Plan de analisis de peligros y puntos criticos decontrol (HACCP) para Ricotta semigrasa. Facultad de Ciencias Veterinarias UNCPBA, 7.
- Kurpiel, M., Kucab-Bąk, K. (2020). Zarządzanie wiedzą na podstawie analizy wpływu narzędzi sprzedaży internetowej na zachowania konsumenta. W: R. Pukała (red.), Współczesne Problemy Zarządzania (s. 62). Wydawnictwo Państwowej Wyższej Szkoły Techniczno-Ekonomicznej im. ks. Bronisława Markiewicza w Jarosławiu.
- Morkis, G. (2012). Zakres wdrożenia obligatoryjnych systemów zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego i zarządzania jakością w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego w Polsce. Żywność: nauka - technologia - jakość, 5(84), 203-214.
- Morkis, G. (2014). Systemy zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności w przemyśle spożywczym w Polsce. Roczniki Naukowe Stowarzyszenie Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 16(6), 366-370.
- Sałata, B. (2012). Zintegrowane zapewnienie bezpieczeństwa i jakości żywności GlobalGAP. Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu.
- Skrzypek, E. (2005). Wpływ zarządzania jakością na konkurencyjność przedsiębiorstwa w warunkach Unii Europejskiej. Problemy Jakości, 37(11), 12-19.
- Skrzypek, E., Michalski, M., Prochniak, A., Wnuk, A. (2004). HACCP jako podstawa działalności polskich przedsiębiorstw branży spożywczej na rynku Unii Europejskiej. Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowska. Sectio H, Oeconomia, 38, 303.
- Tarczyńska, A. S., Kowalik, J. (2012). Analiza systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności w branży mleczarskiej. Zarządzanie i Finanse, 10(2(3), 18-32.
- Trafiałek, J., Kołożyn-Krajewska, D., Fronc, E. (2004). Stopień wdrożenia systemów zapewnienia bezpieczeństwa żywności w polskich zakładach. Żywność: nauka - technologia - jakość, 4(41), 126-136.
- Turlejska, H., Pelzner, U. (2003). Wdrażanie systemu HACCP w małych i średnich przedsiębiorstwach sektora żywnościowego. Poradnik dla kierujących zakładem. Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa.
- Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. - o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2006 r. nr 171, poz. 1225).
- Cited by
- ISSN
- 2720-1627
- Language
- pol
- URI / DOI
- https://doi.org/10.52934/wpz.148