BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Kierczyńska Sylwia (Poznan University of Life Sciences, Poland)
Title
Determinants of the Level and Volatility of Blackcurrant Purchase Prices in Poland
Determinanty poziomu i zmienności cen skupu owoców porzeczki czarnej w Polsce
Source
Annals of the Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists, 2022, T. 24, z. 4, s. 103-115, rys., tab., bibliogr. 26 poz.
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu
Keyword
Produkcja owoców, Ceny, Przetwórstwo owocowo-warzywne
Production of fruits, Prices, Fruit and vegetables processing
Note
JEL Classification: Q19, C59
streszcz., summ.
Abstract
Celem opracowania jest identyfikacja czynników istotnie wpływających na ceny skupu owoców czarnej porzeczki w Polsce. Praca swoim zakresem obejmowała dane za lata 2004- 2021. Materiał badawczy stanowiły średnioroczne ceny skupu owoców porzeczki czarnej opublikowane przez Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy w półroczniku "Rynek Owoców i Warzyw". Do analizy związku pomiędzy cenami skupu owoców a wybranymi zmiennymi objaśniającymi zastosowano metodę regresji wielorakiej - wyznaczono jednorównaniowy model ekonometryczny jako funkcję wielu czynników. Kierując się doniesieniami literatury, do zbioru potencjalnych zmiennych objaśniających kształtowanie się cen skupu owoców porzeczki czarnej zaliczono: powierzchnię uprawy porzeczki czarnej w Polsce oraz zbiory tych owoców w Polsce, na Ukrainie i w Niemczech (kraju, który jest głównym importerem mrożonek, ale także producentem porzeczek), wielkość eksportu mrożonek z czarnych porzeczek oraz cenę eksportową mrożonych owoców czarnej porzeczki. Ponadto, utworzono zmienną jakościową COVID-19, uwzględniającą większy popyt na przetwory z owoców z czarnej porzeczki w okresie pandemii. W celu określenia czynników istotnie wpływających na kształtowanie się cen skupu owoców porzeczki czarnej w badanym okresie zastosowano metodę wszystkich możliwych regresji, inaczej zwaną metodą najlepszego podzbioru, dostępną w pakiecie Statistica PL. Otrzymano model z dwoma zmiennymi objaśniającymi: cena eksportowa mrożonek z czarnej porzeczki oraz COVID-19. Współczynnik determinacji liniowej oszacowanego modelu ekonometrycznego wskazuje, że 90% wariancji cen skupu owoców porzeczki czarnej zostało wyjaśnione przez model.(abstrakt oryginalny)

The aim of the study was to identify the factors which significantly influence the purchase prices of blackcurrants in Poland. The average annual purchase prices of blackcurrants between 2004 and 2021 were the research material. The study was based on the data published by the Institute of Agricultural and Food Economics - National Research Institute in the semi-annual journal "Fruit and Vegetable Market". The relationship between the fruit purchase prices and the selected explanatory variables was analysed with the multiple regression method. Single-equation econometric models were designated as multi-factor functions. The reference publications were used as the basis for the selection of the following set of potential variables explaining the purchase prices of blackcurrants: the area of blackcurrant plantations in Poland, the yields of blackcurrants in Poland, the yields of blackcurrants in Ukraine, the yields of blackcurrants in Germany (the main importer of frozen products and a producer of currants), the volume of frozen blackcurrant exports and the export price of frozen blackcurrants. Apart from that, the qualitative variable COVID-19 was created, which allowed for the greater demand for blackcurrant preserves during the pandemic. In order to determine the factors which significantly influenced the purchase prices of blackcurrants during the period under analysis, the all possible regression method, also known as the best subsets regression, available in the Statistica PL package, was applied. This was a model with two explanatory variables: the export price of frozen blackcurrants and COVID-19. The linear determination coefficient of the estimated econometric model indicated that 90% of the variance of blackcurrant purchase prices was explained by the model.(original abstract)
Accessibility
The Main Library of the Cracow University of Economics
The Library of Warsaw School of Economics
Full text
Show
Bibliography
Show
  1. Baryła Piotr. 2017. Przyszłość czarnej porzeczki w Polsce (The future of blackcurrants in Poland). IBA, https://www.blackcurrant-iba.com. access: 29.09.2022.
  2. Berryman David. 2014. The use of fruit juices as natural colouring agents. New Food 17 (5): 25-29.
  3. FAOSTAT. 2022. Food and agriculture data, http://www.fao.org/faostat/en/#data, access: 20.09.2022.
  4. GUS (Central Statistical Office - CSO). 2012. Uprawy ogrodnicze. Powszechny spis rolny 2010 (Horticulture. General Agricultural Census 2010). Warszawa: GUS.
  5. Gwara Aneta. 2015. Pomoc de minimis dla plantatorów porzeczki w żaden sposób nie rozwiązuje problemu (De minimis aid for currant growers does not solve the problem in any way), www.sadyogrody.pl, access: 25.08.2015.
  6. IERiGŻ-PIB. 2004-2020. Rynek owoców i warzyw (Fruit and Vegetable Market). Warszawa: IERiGŻ-PIB.
  7. Kierczyńska Sylwia. 2019. Relationship between producers and processors in terms of fruit production and prices of fruits for processing in Poland. Journal of Agribussines and Rural Development 4: 307-317.
  8. Kraciński Paweł. 2020. Jak kształtuje się tegoroczny rynek porzeczek (How this year's currant market looks like), www.sadyogrody.pl, access: 13.07.2020.
  9. Kraciński Paweł. 2022. Popyt na czarne porzeczki jest wysoki. Z jakimi cenami ruszy skup (The demand for black currants is high. What prices to start buying), www.sadyogrody.pl, access: 07.07.2021.
  10. Maddala G.S. 2001. Introduction to econometrics. Chichester, England: John Wiley & Sons Ltd.
  11. Makosz Eberhard. 2006. Porzeczka czarna w Polsce (Black currant in Poland). Sad Nowoczesny 8: 36-37.
  12. Makosz Eberhard. 2014. Przyszłość w produkcji owoców porzeczki czarnej na świecie, szanse i zagrożenia. [W] IV Międzynarodowa Konferencja Porzeczkowa, 2-6 czerwca 2014 r., Białowieża (The future in the production of blackcurrant fruit in the world, opportunities and threats. [In] IV International Currant Conference). Białowieża, June 2-6, 2014.
  13. Mankiv Gregory N., Mark P. Taylor. 2015. Mikroekonomia (Microeconomics). Warszawa: PWE.
  14. Nosecka Bożena (ed.). 2014. Sytuacja na światowym rynku wybranych przetworów owocowych i warzywnych (The situation on the world market of selected fruit and vegetable preserves). Warszawa: IERiGŻ-PIB.
  15. Nosecka Bożena. 2017. Czynniki i mierniki konkurencyjności zewnętrznej sektora ogrodniczego i jego produktów. Studia i Monografie nr 172 (Factors and measures of external competitiveness of the horticultural sector and its products. Studies and Monographs No. 172). Warszawa: IERiGŻ-PIB.
  16. Nosecka Bożena. 2022. Ceny czarnej porzeczki utrzymały rekordowy poziom (Blackcurrant prices maintained a record high), https://www.sadyogrody.pl, access: 29.07.2022.
  17. Nosecka Bożena, Łukasz Zaremba. 2010. Owoce z krzewów jagodowych (Fruits from berry bushes). Owoce, Warzywa, Kwiaty 12: 12-13.
  18. Oczkowski Michał. 2021. Health-promoting effects of bioactive compounds in blackcurrant (ribes nigrum L.) berries. Roczniki Państwowego Zakładu Higieny 72 (3): 229-238. DOI: 10.32394/rpzh.2021.0174.
  19. Rejman Aleksander (ed.). 1994. Pomologia. Odmianoznawstwo roślin sadowniczych (Pomology. Variety of fruit plants). Warszawa: PWRiL.
  20. SadyOgrody.pl. 2022. Czarne porzeczki 2022: Ile płacą skupy? (Blackcurrants 2022: How much do purchases pay?), https://www.sadyogrody.pl, access: 22.07.2022.
  21. Smoleński Tomasz. 2004. Czarna porzeczka - zagrożenie opłacalności (Blackcurrant - the threat of profitability). Sad Nowoczesny 5: 46-47.
  22. Stanisz Andrzej. 2000. Przystępny kurs statystyki (An affordable statistics course). Kraków: Statsoft Polska. 2000.
  23. Stańko Stanisław (ed.). 2013. Prognozowanie w agrobiznesie (The forecasting in agribusiness). Warszawa: Wydawnictwo SGGW.
  24. Świetlik Jan. 2004. Porzeczki i agrest po integracji Polski z UE (Currants and gooseberries after Poland›s integration with the EU). Sad Nowoczesny 6: 30-31.
  25. Walkowiak-Tomczak Dorota. 2017. Charakterystyka głównych gatunków owoców i warzyw jako artykułów żywnościowych i surowców dla przetwórstwa. [W] Warzywa i owoce. Przetwórstwo i rola w żywieniu człowieka (Characteristics of the main types of fruit and vegetables as food products and raw materials for processing. [In] Vegetables and fruits. Processing and role in human nutrition), ed. Jan. Gawęcki, Janusz Czapski. Poznań: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
  26. Watson Anthony W., Crystal F. Haskell-Ramsay, David O. Kennedy, Janine M. Cooney, Tania Trower, Arjan Scheepens. 2015. Acute supplementation with blackcurrant extracts modulates cognitive functioning and inhibits monoamine oxidase-B in healthy young adults. Journal of Functional Foods 17: 524-539.
Cited by
Show
ISSN
2657-781X
Language
eng
URI / DOI
http://dx.doi.org/10.5604/01.3001.0016.0946
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu