BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Kierczyńska Sylwia (Poznan University of Life Sciences, Poland)
Title
Determinants of Purchase Prices of Apples for Processing in Poland
Ceny skupu jabłek do przetwórstwa w Polsce i ich determinanty
Source
Annals of the Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists, 2023, T. 25, z. 4, s. 167-180, tab., bibliogr. 30 poz.
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu
Keyword
Ceny skupu, Owoce, Przetwórstwo owocowo-warzywne, Eksport produktów rolnych
Purchase prices, Fruit, Fruit and vegetables processing, Agricultural exports
Note
JEL Classification: Q19, C59
streszcz., summ.
Abstract
Celem badań była identyfikacja istotnych determinant poziomu cen skupu jabłek do przetwórstwa w Polsce. Przedmiotem badań były ceny skupu jabłek przemysłowych opublikowane w półroczniku "Rynek owoców i warzyw" przez Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB. Wyniki badań wskazują, że istotne były ceny eksportowe jabłek, wielkość eksportu zagęszczonego soku jabłkowego (ZSJ) i ceny ekspor- towe ZSJ. Wzrost cen eksportowych jabłek, wynikający na przykład z rosnącego popytu na polskie jabłka na rynkach zagranicznych, przy określonej podaży tych owoców, może skutkować mniejszą dostępnością jabłek przeznaczonych do przetwórstwa. Dlatego wzrostowi cen eksportowych jabłek towarzyszył wzrost cen skupu tych owoców do przetwórstwa. Wielkość eksportu ZSJ zależy od wielkości produkcji tych przetworów, na którą z kolei wpływa poziom zbiorów jabłek w Polsce. Wysokie zbiory jabłek były ujemnie skorelowane z ceną skupu jabłek przemysłowych. Dlatego wysokiemu eksportowi ZSJ towarzyszyły relatywnie niskie ceny skupu jabłek do przetwórstwa. Poziom cen eksportowych ZSJ był silnie i dodatnio skorelowany z poziomem cen skupu jabłek do przetwórstwa, a wzrostowi cen skupu jabłek przemysłowych towarzyszył wzrost cen eksportowych ZSJ.(abstrakt oryginalny)

The aim of the study was to identify the significant determinants of the level of purchase prices of apples for processing in Poland. The subject of the research is purchase prices of apples for processing published in the semi-annual Fruit and Vegetable Market by the Institute of Agricultural and Food Economics - National Research Institute. The study showed that the purchase prices of apples for processing in Poland were significantly influenced by the export prices of apples, the volume of the export of concentrated apple juice, and the export prices of concentrated apple juice. The increase in the export prices of apples may be caused by the growing demand for Polish apples on foreign markets, which may result in lower availability of apples for processing. Therefore, the increase in the export prices of apples was accompanied by the increase in the purchase prices of these fruits for processing. The volume of export of concentrated apple juice depends on the volume of production of this processed product, which is influenced by the volume of apples harvested in Poland. The volume of apples harvested is negatively correlated with the purchase prices of apples for processing. Therefore, the increase in the export of concentrated apple juice was accompanied by relatively low purchase prices of apples for processing. The level of export prices of concentrated apple juice was strongly related to the level of purchase prices of apples for processing and the increase of purchase prices of apples was accompanied by an increase in export prices of concentrated apple juice.(original abstract)
Accessibility
The Main Library of the Cracow University of Economics
Full text
Show
Bibliography
Show
  1. Bugała Anna. 2014. Światowy rynek jabłek i zagęszczonego soku jabłkowego (World market of apples and concentrated apple juice). Zeszyty Naukowe Problemy Rolnictwa Światowego 14 (2): 21-30.
  2. EUROSTAT. 2023. Database, https://ec.europa.eu/eurostat/data/database, access: 06.08.2023.
  3. FAOSTAT. 2023. Food and agriculture data, http://www.fao.org/faostat/en/#data, access: 26.07.2023.
  4. Fedrigotti Valerie Bossi, Christian Fischer. 2020. Why per capita apple consumption is falling: insight from the literature and case evidence from South Tyrol. Horticulture 6 (4): 79. DOI: 10.3390/horticulturae6040079.
  5. GUS (Central Statistical Office). 2023. Produkcja upraw rolnych i ogrodniczych w 2022 r. (Production of agricultural and horticultural crops in 2022). Warszawa: GUS.
  6. Hamulczuk Mariusz, Stanisław Gędek, Cezary Klimkowski, Stanisław Stańko. 2012. Prognozowanie cen surowców rolnych na podstawie zależności przyczynowych (Forecasting agricultural commodity prices based on causal relationships). Warszawa: IERiGŻ-PIB.
  7. IERiGŻ-PIB. 2005-2023. Rynek owoców i warzyw (Fruit and vegetable market). Warszawa: IERiGŻ-PIB.
  8. Kalinowska Monika, Aleksandra Bielawska, Hanna Lewandowska-Siwkiewicz, Waldemar Priebe, Włodzimierz Lewandowski. 2014. Apples: Content of phenolic compounds vs. variety, part of apple and cultivation model, extraction of phenolic compounds, biological properties. Plant Physiology and Biochemistry 84: 169-188. DOI: 10.1016/j.plaphy.2014.09.006.
  9. Kierczyńska Sylwia. 2015. Produkcja, eksport i ceny zagęszczonego soku jabłkowego a ceny skupu jabłek do przetwórstwa w Polsce (The relationship between production, export and prices of apple juice concentrate and the prices for apple for processing in Poland). Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich 102 (4): 74-81.
  10. Kierczyńska Sylwia. 2019. Relationship between producers and processors in terms of fruit production and prices of fruits for processing in Poland. Journal of Agribussines and Rural Development 54 (4): 307-317.
  11. Kraciński Paweł. 2018. Pozycja Polski na światowym rynku zagęszczonego soku jabłkowego (Polish position on the world market of apple juice concentrate). Roczniki Naukowe SERIA XX (1): 88-93. DOI: 10.5604/01.3001.0011.7233.
  12. Kraciński Paweł. 2023. The competitive position of concentrated apple juice exported from Poland. Annals PAAAE XXV (3): 161-172.
  13. Kraciński Paweł, Wicki Ludwik. 2020. Pozycja konkurencyjna jabłek i zagęszczonego soku jabłkowego na rynkach zagranicznych (Competitive position of apples and concentrated apple juice on foreign markets). Warszawa: Wydawnictwo SGGW. DOI: 10.22630/SGGW.2020.9788375839609.
  14. LIR (Lubelska Izba Rolnicza, Lublin Chamber of Agriculture). 2019. Stanowisko Lubelskiej Izby Rolniczej w sprawie niskich cen skupu jabłek z dnia 20 września 2019 roku (Position of the Lublin Chamber of Agriculture on low purchase prices of apples of 20 September 2019 year) https://www.lir.lublin.pl/dokumenty/stanowiska/zarzad-lir, access: 12.10.2023.
  15. Mika Augustyn. 1995. Nowoczesny sad karłowy (The modern dwarf orchard). Warszawa: Hortpress sp. z o.o.
  16. Nosecka Bożena (ed.). 2007. Rynek owoców i warzyw (Fruit and Vegetable Market) No. 31. Warszawa: IERiGŻ PIB.
  17. Nosecka Bożena (ed.). 2008. Rynek owoców i warzyw (Fruit and Vegetable Market) No. 33. Warszawa: IERiGŻ PIB.
  18. Nosecka Bożena. 2014. Zewnętrzne uwarunkowania wzrostu eksportu owoców, warzyw i ich przetworów z Polski (External conditions for development of fruit exports, vegetables and their preparation). Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich 101 (3): 133-144.
  19. Nosecka Bożena. 2017. Czynniki i mierniki konkurencyjności zewnętrznej sektora ogrodniczego i jego produktów. Studia i Monografie nr 172 (Factors and measures of external competitiveness of the horticultural sector and its products. Studies and Monographs No. 172). Warszawa: IERiGŻ-PIB.
  20. Nosecka Bożena (ed.). 2023. Rynek owoców i warzyw (Fruit and Vegetable Market) No. 62. Warszawa: IERiGŻ PIB.
  21. Nosecka Bożena, Anna Bugała, Dariusz Paszko, Łukasz Zaremba. 2012. Sytuacja na światowym rynku wybranych produktów ogrodniczych i jej wpływ na polski rynek ogrodniczy (The situation on the global market of selected horticultural products and its impact on the Polish horticultural market) Warszawa: IERiGŻ-PIB.
  22. Portalspożywczy.pl 2018a. ZSRP: Protesty mogą wpłynąć na podniesienie cen jabłek dla przetwórstwa (ZSRP: The protests may increase the prices of apples for processing). Związek Sadowników RP, www.portalspożywczy.pl, access: 25.09.2018.
  23. Portalspożywczy.pl. 2018b. Spółka Eskimos będzie skupować jabłka w ramach pomocy sadownikom (The Eskimos company will buy apples as part of the aid to fruit growers) https://www.portalspozywczy.pl/owoce-warzywa/wiadomosci/spolka-eskimos-bedzie-skupowac-jablka-w-ramach-pomocy-sadownikom,163568.html, access: 03.10.2018.
  24. Skinner Chris R., Joseph C. Gigliotti, Kang-Mo Ku, Janet C. Tou. 2018. A comprehensive analysis of the composition. health benefits. and safety of apple pomace. Nutrition Reviews 76 (12): 893-909. DOI: 10.1093/nutrit/nuy033.
  25. Stanisz Andrzej. 2007. Przystępny kurs statystyki (An affordable statistics course). Kraków: Statsoft Polska. 2007.
  26. Stańko Stanisław (ed.). 2013. Prognozowanie w agrobiznesie (The forecasting in agribusiness). Warszawa: Wydawnictwo SGGW.
  27. Tomek William G., Kenneth L. Robinson. 2001. Kreowanie cen artykułów rolnych. (Agricultural product prices). Warszawa: PWN.
  28. UOKiK (Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów, The Office of Competition and Consumer Protection). 2022. Podsumowanie wyników analizy zakupu jabłek przez punkty skupu oraz zakłady przetwórcze we wrześniu i październiku 2021 roku (Summary of the results of the analysis of apple purchases by collection points and processing plants in September and October 2021). Warszawa: Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów, https://uokik.gov.pl/analizy_rynku2.php#faq4717: access: 11.10.2023.
  29. Walkowiak-Tomczak Dorota. 2017. Charakterystyka głównych gatunków owoców i warzyw jako artykułów żywnościowych i surowców dla przetwórstwa. [W] Warzywa i owoce. Przetwórstwo i rola w żywieniu człowieka (Characteristics of the main types of fruit and vegetables as food products and raw materials for processing. [In] Vegetables and fruits. Processing and role in human nutrition), eds. Jan Gawęcki, Janusz Czapski, 37-61. Poznań: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
  30. Zaremba Łukasz. 2014. Wahania sezonowe cen na polskim rynku jabłek (Seasonal price fluctuation on the Polish apple market). Roczniki Naukowe SERIA XVI (4): 346-350.
Cited by
Show
ISSN
1508-3535
Language
eng
URI / DOI
http://dx.doi.org/10.5604/01.3001.0054.0102
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu