BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Łuczka Władysława (Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu)
Title
Problemy rozwoju rolnictwa ekologicznego w opinii rolników
Problems of Organic Agriculture Development in the Farmers' Opinion
Source
Annals of the Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists, 2023, T. 25, z. 4, s. 283-296, tab., bibliogr. 13 poz.
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu
Keyword
Rolnictwo ekologiczne, Polityka rolna, Motywacje, Wyniki badań, Gospodarstwa rolne
Ecological agriculture, Agricultural policy, Motivation, Research results, Arable farm
Note
JEL Classification: Q1, Q5, Q18, Q56
streszcz., summ.
Abstract
Celem artykułu jest określenie głównych problemów rolnictwa ekologicznego i ocena polityki wsparcia w zakresie rolnictwa ekologicznego. W badaniach wyodrębniono trzy grupy rolników ekologicznych, tj.: zaangażowanych, pragmatycznych i pragmatyczno- zaangażowanych. Następnie ustalono różnice i podobieństwa między grupami w identyfikowanych problemach i ograniczeniach rozwoju rolnictwa ekologicznego oraz ocenie polityki wsparcia. Wykorzystano w szczególności jakościowe metody badania ankietowego, które przeprowadzono wśród 154 gospodarstw ekologicznych. Na podstawie wyników badań stwierdzono, że chociaż rolnicy byli zainteresowani wytwarzaniem produktów metodami ekologicznymi, to napotykali na znaczne utrudnienia, m.in. agrotechniczne związane z zachwaszczeniem pól uprawnych oraz instytucjonalne i rynkowe. Badania dowiodły, że grupa rolników pragmatycznych różniła się od grup zaangażowanej i pragmatyczno-zaangażowanej zarówno pod względem motywów, którymi się kierowała przy wyborze sposobu uprawy, jak i ze względu na ocenę polityki rolnej i problemów rozwoju rolnictwa ekologicznego. Na poziomie polityki rolnej zachodzi potrzeba zwiększenia sprawności instytucjonalnej i prawnej oraz opracowania długofalowej strategii rozwoju rolnictwa ekologicznego. Badania mogą posłużyć do opracowania bardziej skutecznej polityki rozwoju rolnictwa ekologicznego przez podmioty administracji publicznej zaangażowane w jej implementację.(abstrakt oryginalny)

The aim of the article was to determine the main problems of organic farming and to evaluate the support policy towards organic farming. The research distinguished three groups of organic farmers: committed, pragmatic, and pragmatic-involved, and then determined the differences and similarities of these groups concerning the identified problems and limitations in the development of organic farming and the assessment of support policy. In this study used qualitative survey methods conducted among 154 organic farms. The research results found that although farmers are interested in producing products using organic methods, they encounter significant difficulties: agrotechnical (related to weed infestation of agricultural fields), institutional, and market difficulties. The research has proven that the group of pragmatic farmers differs from the engaged and pragmatic-involved groups in terms of motives, as well as in the assessment of agricultural policy and the problems of developing organic farming. At the level of agricultural policy, there is a need to increase institutional and legal efficiency and establish a long-term strategy for developing organic agriculture. This study can be used to design a more effective policy for the growth of organic agriculture by public administration entities involved in its implementation.(original abstract)
Accessibility
The Main Library of the Cracow University of Economics
Full text
Show
Bibliography
Show
  1. Brzezina Natalia, Katharina Biely, Ariella Helfgott, Birgit Kopainsky, Joost Vervoort, Erik Mathijs. 2017. Development of organic farming in Europe at the crossroads: looking for the way forward through system archetypes lenses. Sustainability 9 (5): 821.
  2. Cristache Silvia-Elena, Mariana Vuta, Erika Marin, Sorin-Iulian Cioaca, Mihai Vuţă. 2018. Organic versus conventional farming - a paradigm for the sustainable development of the European countries. Sustainability 10 (11): 4279. DOI: 10.3390/su10114279.
  3. Darnhofer Ika, Walter Schneeberger, Bernhard Freyer. 2005. Converting or not converting to organic farming in Austria: Farmer types and their rationale. Agriculture and Human Values 22: 39-52. DOI:10.1007/s10460-004-7229-9.
  4. EC (European Commission). 2019. Communication from the Commmission to the European Parliament,The European Council, The Council, The European Economic and Social Commmittee and The Commmittee of the Regions, "The European Green Deal". European Commission: Brussels.
  5. EC (European Commission). 2020. Communication from the Commmission to the European Parliament, The European Council, The Council, The European Economic and Social Commmittee and The Commmittee of the Regions, "Farm to fork strategy for a fair, healthy and environmentally friendly food system". European Commission: Brussels.
  6. Fairweather John. 1999. Understanding how farmers choose between organic and conventional production: Results from New Zealand and policy implications. Agriculture and Human Values 16 (1): 51-63. DOI: 10.1023/A:1007522819471.
  7. Kushwah Shiksha, Amandeep Dhir, Mahim Sagar, BhumikaGupta. 2019. Determinants of organic food consumption. A systematic literature review on motives and barriers. Appetite 143: 104402. DOI: 10.1016/j.appet.2019.104402.
  8. Łuczka Władysława, Sławomir Kalinowski, Nadia Shmygol. 2021. Organic farming support policy in a sustainable development context: a Polish case study. Energies 14 (14): 4208. DOI: 10.3390/en14144208.
  9. Prandecki Konrad, Wioletta Wrzaszcz, Marek Zieliński. 2021. Environmental and climate challenges to agriculture in Poland in the context of objectives adopted in the European Green Deal strategy. Sustainability 13 (18): 10318. DOI: 10.3390/su131810318.
  10. Shepherd Richard, Maria Magnusson, Per-Olow Sjödén. 2005. Determinants of consumer behavior related to organic foods. AMBIO: A Journal of the Human Environment 34 (4/5): 352-359. DOI: 10.1639/0044-7447(2005)034[0352:docbrt]2.0.co;2.
  11. Tal Alon. 2018. Making conventional agriculture environmentally friendly: Moving beyond the glorification of organic agriculture and the demonization of conventional agriculture. Sustainability 10 (4): 1078. DOI: 10.3390/su10041078.
  12. Thøgersen John, Marcia Dutra de Barcellos, Marcelo Gattermann Perin, Yanfeng Zhou. 2015. Consumer buying motives and attitudes towards organic food in two emerging markets: China and Brazil. International Marketing Review 32 (3/4): 389-413.
  13. Willer Helga, Bernhard Schlatter, Jan Travnicek, Laura Kemper, Julia Lernoud. 2020. The world of organic agriculture. Statisticsand emerging trends. Bonn: Research Institute of Organic Agriculture FiBL and IFOAM - Organics International, https://orgprints.org/34568/.
Cited by
Show
ISSN
1508-3535
Language
pol
URI / DOI
http://dx.doi.org/10.5604/01.3001.0054.0916
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu