BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Rokicki Tomasz (Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Poland)
Title
Changes in Prices of Live Lamb and Lamb Carcasses in Poland
Zmiany cen żywca i tusz jagnięcych w Polsce
Source
Annals of the Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists, 2023, T. 25, z. 4, s. 364-377, rys., tab., bibliogr. 19 poz.
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu
Keyword
Rynek mięsny, Mięso, Sezonowość, Ceny, Mięso jagnięce
Meat market, Meat, Seasonal character, Prices, Lamb
Note
JEL Classification: O52, Q01, Q11
streszcz., summ.
Abstract
Głównym celem badań było określenie zmian cen żywca i tusz jagnięcych w Polsce i wskazanie występujących prawidłowości. Celami szczegółowymi było ukazanie zmian cen żywca i tusz jagnięcych po akcesji do Unii Europejskiej, zidentyfikowanie okresów z najwyższą i najniższą ceną i określenie występujących prawidłowości w tym zakresie. Źródła materiałów stanowiły dane EUROSTAT, GUS i Regionalnego Związku Hodowców Owiec i Kóz w Białymstoku. Okres badawczy obejmował lata 2004-2020. Do analizy i prezentacji materiałów zastosowano metody opisową, tabelaryczna, graficzną i wskaźniki dynamiki o podstawie stałej. W Polsce ceny żywca i tusz jagnięcych nie zmieniły się znacząco podczas kilkunastu lat po akcesji do UE. Występowały krótkie okresy spadku i wzrostu cen. Stwierdzono też występowanie sezonowych wahań cen. Najwyższe ceny tusz jagnięcych osiągano w okresie od grudnia do Świąt Wielkanocnych, a najniższe w miesiącach letnich. Przyczyną takiej sytuacji była sezonowość zarówno produkcji, jak i konsumpcji. Występowały także regionalne dysproporcje w cenach skupu żywca jagnięcego, co wynikało z różnic w sposobie produkcji i użytkowania owiec.(abstrakt oryginalny)

TThe main objective of the study was to determine changes in the prices of live lamb and lamb carcasses in Poland and to indicate the occurring regularities. The specific objectives were to show the changes in the prices of live lamb and lamb carcasses after the accession to the EU, to identify the periods with the highest and the lowest prices and to define the occurring regularities in this respect. The sources of materials are data from EUROSTAT, the Central Statistical Office (CSO) and the Regional Union of Sheep and Goat Breeders in Białystok. The research period covered the years 2004-2020. Descriptive, tabular and graphical methods were used to analyse and present the materials, as well as fixed-base dynamics indicators. In Poland, prices of livestock and lamb carcasses did not change significantly during the several years after EU accession. There were short periods of price decreases and increases. Seasonal price fluctuations were also found. The highest prices for lamb carcasses were achieved from December to Easter, while the lowest prices were achieved during the summer months. The reason for this was the seasonality of both production and consumption. There were also regional disparities in the purchase prices of lamb livestock due to differences in sheep production and use.(original abstract)
Accessibility
The Main Library of the Cracow University of Economics
Full text
Show
Bibliography
Show
  1. Bozma Gurkan, Faruk Urak, Abdulbaki Bilgic, Wojciech Florkowski. 2023. The volatility of beef and lamb prices in Türkiye: The role of COVID-19, livestock imports, and energy prices. Plos One 18 (3): e0282611.
  2. EUROSTAT (Statistical Office of the European Union). 2023. Database, https://ec.europa.eu/eurostat/data/database?node_code=aact_uv03, access: 12.02.2023.
  3. Fenyves Veronika, Ildikó Orbán, Krisztina Dajnoki, András Nábrádi. 2010. Evaluation of different predicting methods in forecasting Hungarian, Italian, and Greek lamb prices. Acta Agriculturae Scandinavica. Section C - Food Economics 7 (2-4): 192-196.
  4. GUS (Central Statistical Office). 2000-2020. Statistical Yearbook of the Republic of Poland of the Central Statistical Office for the years 2000-2020, https://stat.gov.pl/en/topics/statistical-yearbooks/statistical-yearbooks/statistical-yearbook-of-the-republic-of-poland-2022,2,24.html, access: 12.02.2023.
  5. Hamulczuk Mariusz, Cezary Klimkowski. 2011. Zmienność cen pszenicy w Unii Europejskiej (Fluctuation in wheat prices in the European Union). Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie. Problemy Rolnictwa Światowego 11 (4): 77-88.
  6. Hufton Charlie, Garry Griffith, John Mullen, Terence Farrell. 2009. The influence of weight and fat on lamb prices, revisited. Australasian Agribusiness Review 17 (3): 47-77.
  7. Jones Huw, Ronald Lewis, Chris Warkup. 2003. Market requirements for lamb. British Food Journal 105 (6): 364-379.
  8. Knecht Damian, Sebastian Środoń. 2013. Sytuacja wybranych elementów sektora produkcji mięsa wieprzowego w Polsce na tle najważniejszych producentów w Unii Europejskiej (State of selected branches of pork production sector in Poland compared to the main prodecers in the European Union). Journal of Agribusiness and Rural Development 1 (27): 119-131.
  9. Matysik-Pejas Renata. 2007. Sezonowość skupu mleka oraz jego cen przed i po wprowadzeniu systemu kwotowania w Polsce (Seasonality of milk purchase and milk purchase prices before and after introducing the quota system in Poland). Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie. Problemy Rolnictwa Światowego 17 (2): 258-266.
  10. Melek Akay. 2021. Red meat price volatility and its relationship with crude oil and exchange rates in Turkey with the approach of GARCH (p, q) model. Yuzuncu Yıl University Journal of Agricultural Sciences 31 (4): 915-927.
  11. Rokicki Tomasz. 2004. Produkcja jagniąt szansą dla gospodarstw? (Lamb production - a chance for farms?). Top Agrar Polska 7-8: 48-51.
  12. Rokicki Tomasz. 2005a. Ceny mięsa wołowego i jagnięcego w UE (Beef and lamb prices in the EU). Dostawca dla Przemysłu Mięsnego 5 (40): 35-37.
  13. Rokicki Tomasz. 2005b. Regulacje rynku mięsa baraniego i jagnięcego w Unii Europejskiej (Regulations of the sheep and lamb meat market in the European Union). Roczniki Naukowe SERiA VII (2): 188-193.
  14. Rokicki Tomasz. 2006a. Zmiany cen tusz jagnięcych w 2005 r. na rynku UE (Changes in the prices of lamb carcasses in 2005 on the EU market). Rzeźnik Polski 1: 30-32.
  15. Rokicki Tomasz. 2006b. Kształtowanie się cen skupy i zbytu jagnięciny w Polsce (Price development of lamb buying and selling in Poland). Gospodarka Mięsna 9: 28-29.
  16. Rokicki Tomasz. 2008. Konkurencyjność mięsa jagnięcego na rynku UE i w Polsce (Competitiveness of lamb meat on the EU market and in Poland). Roczniki Naukowe SERiA X (4): 362-366.
  17. Rokicki Tomasz, Ferdinand Ringdorfer, Aleksandra Perkowska. 2020. Variability in prices of lamb meat in Austria and Poland. Annals of The Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists 2020 (4): 173-282. DOI: 10.22004/ag.econ.308251.
  18. RZHOiK w Białymstoku (Regionalny Związek Hodowców Owiec i Kóz w Białymstoku, Regional Union of Sheep and Goat Breeders in Białystok). 2004. Association documentation unpublished. Białystok: RZHOiK.
  19. Urak Faruk, Abdulbaki Bilgic, Gurkan Bozma, Wojciech Florkowski, Erkan Efekan. 2022. Volatility in live calf, live sheep, and feed wheat return markets: a threat to food price stability in Turkey. Agriculture 12 (4): 566. DOI: 10.3390/agriculture12040566.
Cited by
Show
ISSN
1508-3535
Language
eng
URI / DOI
http://dx.doi.org/10.5604/01.3001.0053.9670
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu