BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Smoluk-Sikorska Joanna (Poznan University of Life Sciences, Poland)
Title
Price Relations of Organic and Conventional Fruit and Vegetables
Relacje cenowe ekologicznych i konwencjonalnych owoców i warzyw
Source
Annals of the Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists, 2023, T. 25, z. 4, s. 378-390, tab., bibliogr. 15 poz.
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu
Keyword
Owoce, Ekologia, Żywność ekologiczna, Rynek żywności
Fruit, Ecology, Organic food, Food market
Note
JEL Classification: Q11
streszcz., summ.
Abstract
Celem badań było określenie poziomu cen ekologicznych owoców i warzyw w stosunku do cen ich konwencjonalnych zamienników, a także określenie premii cenowych produktów ekologicznych. W związku z tym przez 9 miesięcy (od października 2022 roku do czerwca 2023 roku) notowano ceny obu rodzajów żywności w różnego rodzaju placówkach handlowych oferujących żywność ekologiczną i konwencjonalną, zlokalizowanych na terenie aglomeracji poznańskiej. Co tydzień tworzono 60 rejestrów cen - 30 dla żywności ekologicznej i 30 dla żywności konwencjonalnej. Pozwoliło to określić średnie miesięczne ceny badanych produktów i na tej podstawie średnie premie cenowe wybranych owoców i warzyw. Z przeprowadzonych badań wynika, że ceny produktów ekologicznych były wysokie i podlegały podobnym wahaniom jak produkty konwencjonalne, zgodnie z ich sezonowością i właściwościami przechowalniczymi. Największe premie cenowe (ponad 100%) odnotowano w przypadku buraków czerwonych, pomidorów, jabłek i ziemniaków. Premie cenowe niższe niż 100% zaobserwowano dla marchwi, cebuli, bananów i ogórków. W porównaniu do wcześniejszych badań stwierdzono spadek premii cenowych, niemniej jednak premie cenowe na polskim rynku są nadal relatywnie wysokie w porównaniu do innych, bardziej dojrzałych rynków. Świadczy to o konieczności podjęcia działań poprawiających efektywność infrastruktury rynkowej, co mogłoby przyczynić się do obniżenia cen żywności ekologicznej.(abstrakt oryginalny)

The paper's objective is to identify the level of organic fruit and vegetables prices compared to their conventional substitutes' prices and determine the price premiums for organic products. In order to achieve this goal, prices of both types of food were quoted for 9 months (between October 2022 and June 2023) in various types of commercial outlets offering organic and conventional food located in the Poznań agglomeration. Each week, 60 price registers were created - 30 for organic food and 30 for conventional food. It allowed to calculate the average monthly prices of the investigated products and, based on that, the average price premiums for selected fruits and vegetables. The conducted study proved that generally, the prices of the investigated fruit and vegetables were relatively high and fluctuated similarly, in line with their seasonality and storage properties. The highest price premiums (over 100%) were noted for red beetroots, tomatoes, apples, and potatoes. The price premiums lower than 100% were observed for carrots, onions, bananas, and cucumbers. A decrease in price premiums compared to the former study has been observed, however the price premiums in the Polish market are still relatively high considering more mature organic food markets. This proves that there is a need for further research to improve the market infrastructure efficiency, which would lower the price of organic food.(original abstract)
Accessibility
The Main Library of the Cracow University of Economics
Full text
Show
Bibliography
Show
  1. Aschemann-Witzel Jessica, Stephan Zielke. 2017. Can't buy me green? A review of consumer perceptions of and behavior toward the price of organic food. Journal of Consumer Affairs 51 (1): 211-251.
  2. Bissinger Katharina, Roland Herrmann. 2021. Regional origin outperforms all other sustainability characteristics in consumer price premiums for honey: Empirical evidence for Germany. Journal of Economic Integration 36 (1): 162-184. DOI: 10.11130/jei.2021.36.1.162.
  3. Bryła Paweł. 2016. Organic food consumption in Poland: Motives and barriers. Appetite 105: 737-746. DOI: 10.1016/j.appet.2016.07.012.
  4. Gayle Philip Garland, Jin Wang, Shengnan Fang. 2022. The organic food price premium and its susceptibility to news media coverage: evidence from the US milk industry. Applied Economics 55 (28): 3296-3315. DOI: 10.1080/00036846.2022.2114990.
  5. Lee Megan, Tania von der Heidt, Joanne Bradbury, Sandra Gracea. 2021. How much more to pay? A study of retail prices of organic versus conventional vegetarian foods in an Australian regional area. Journal of Food Distribution Research 52 (3): 46-62.
  6. Lindström Hanna. 2022. The Swedish consumer market for organic and conventional milk: A demand system analysis. Agribusiness 38: 505-532.
  7. Łuczka Wadysława. 2016. The changes on the organic food market. Journal of Agribusiness and Rural Development 42 (4): 597-605. DOI: 10.22004/ag.econ.253967.
  8. Łuczka Władysława. 2019. Changes in the behavior of organic food consumer. Ekonomia i Środowisko 3 (70): 140-153. DOI: 10.34659/2019/3/40.
  9. Łuczka-Bakuła Władysława, Joanna Smoluk-Sikorska. 2010. Poziom cen ekologicznych owoców i warzyw a rozwój rynku żywności ekologicznej (The organic fruit and vegetables price level and the development of organic food market). Journal of Research and Application in Agricultural Engineering 55 (4): 12-14.
  10. Pawlewicz Adam. 2020. Change of price premiums trend for organic food products: The example of the Polish egg market. Agriculture 10 (2): 35. DOI: 10.3390/agriculture10020035.
  11. Rödiger Mannika, Ulrich Hamm. 2020. Do consumers care about organic and conventional food prices? An eye tracking study. Organic AgrIculture 10: 75-87. DOI: 10.1007/s13165-019-00252-8.
  12. Schäufele-Elbers Isabel, Meike Janssen. 2023. Consumer segmentation based on three dimensions of sustainable food consumption: a simultaneous analysis of meat, organic food, and sweet snack purchases based on household panel data in Germany. Frontiers in Nutrition 10: 1140636. DOI: 10.3389/fnut.2023.1140636.
  13. Smoluk-Sikorska Joanna. 2021. Szanse i ograniczenia rozwoju rynku żywności ekologicznej w Polsce (Opportunities and limitations for the development of the organic food market in Poland). Warszawa: Wydawnictwo Difin.
  14. Wojciechowska-Solis Julia, Magdalena Śmiglak-Krajewska. 2022. Being a product consumer during the COVID-19 pandemic: Profile of the Polish consumer in the organic dairy market. British Food Journal 125 (7): 2350-2367.
  15. Żakowska-Biemans Sylwia, Hanna Górska-Warsewicz, Monika Świątkowska, Karol Krajewski, Dagmara Stangierska, Julita Szlachciuk, Agnieszka Bobola, Ewa Świstak, Zuzanna Pieniak, Marzena Czmoch, Maksymilian Czeczotko. 2017. Raport z badań "Marketing, promocja oraz analiza rynku, analiza rynku produkcji ekologicznej w Polsce, w tym określenie szans i barier dla rozwoju tego sektora (Research report "Marketing, promotion and market analysis, analysis of the organic production market in Poland, including identifying opportunities and barriers for the development of this sector"). Warszawa: SGGW, http://wnzck.sggw.pl/wp-content/uploads/2015/08/Raport_MINROL_15_11_2017_upowsz.pdf, access: 14.09.2023.
Cited by
Show
ISSN
1508-3535
Language
eng
URI / DOI
http://dx.doi.org/10.5604/01.3001.0053.9680
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu