BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Rytko Anna
Title
Członkostwo w UE a konkurencyjność polskiego rolnictwa oraz innych krajów Europy Środkowej i Wschodniej
Membership in EU - Competitiveness of Polish Agriculture and Other Central and East European Countries
Source
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2002, T. 4, z. 2, s. 163-167, tab., bibliogr. 9 poz.
Keyword
Konkurencyjność rolnictwa, Produkcja rolna, Handel produktami rolnymi, Integracja gospodarcza
Agricultural competitiveness, Agricultural production, Agricultural trade, Economic integration
Note
synopsis, summ.
Country
Europa Środkowo-Wschodnia
Central and Eastern Europe
Abstract
Celem opracowania było przedstawienie krótkich charakterystyk krajów Europy Środkowej i Wschodniej, ich produkcji rolniczej oraz wielkości obrotów handlowych z Unią Europejską. Zamiarem autorki było zweryfikowanie hipotezy, iż kraje te, po procesach transformacyjnych i stowarzyszeniowych, odniosły mniejsze korzyści aniżeli kraje Unii Europejskiej.

Competitiveness is widely meaning idea. In this paper we take onto account competitiveness as ability of countries to produce and distribute competitive products and services in relation to products and services from another countries. According this definition polish agri-food products will able to have comparative advantages on European Union market, even though total agricultural production don't receive pre transition level and agricultural trade with EU don 't have surplus. (original abstract)
Accessibility
The Main Library of the Cracow University of Economics
The Library of Warsaw School of Economics
The Main Library of Poznań University of Economics and Business
Bibliography
Show
  1. Adamowicz M. (1999): Competition and Competitiveness in Agrobusiness [W:] Foreign trade and foreign investment in agri-food sectors. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
  2. Adamowicz M. (2000):Polityka ochrony konkurencji a konkurencyjność w kompleksie rolno-żywnościowym. [W:] Możliwość poprawy konkurencyjności agrobiznesu. AR w Lublinie
  3. Balassa B. (1962): The theory of economic integration. London.
  4. Balassa В. (1989): Comparative advantage, trade policy and economic development. New York University Press.
  5. Frohberg K. (2000): Konkurencyjność polskiego rolnictwa.[W:] Strategiczne opcje dla polskiego sektora agrobiznesu w świetle analiz ekonomicznych. SGGW, Warszawa.
  6. Guzek M., Biskup J. (1999): Konkurencyjność Polski wobec Unii Europejskiej w zakresie towarów rolno-żywnościowych według przewag komparatywnych. IKiCHZ, Warszawa.
  7. Scott B. R. (1985): U.S. Competitiveness: Concepts, Performance and Implications [W:] U.S. Competitiveness in the World Economy. Harvard Business School Press, Boston, Massachusetts.
  8. Rytko A. (2000): Czynniki regulacji rynkowych i ich wpływ na konkurencyjność artykułów rolno-spożywczych z uwzględnieniem krajów CEFTA [W:] Możliwości poprawy konkurencyjności agrobiznesu. Akademia Rolnicza w Lublinie.
  9. Wspólnoty Europejskie (2001): Biuletyn informacyjny. IKiCHZ, Warszawa.
Cited by
Show
ISSN
1508-3535
Language
pol
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu