BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Pietrzak Michał
Title
Ekonomika wybranych rynków produktowych sektora mleczarskiego
Economics of Selected Markets of Dairy Products
Source
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2002, T. 4, z. 3, s. 155-160, tab., bibliogr. 8 poz.
Keyword
Analiza porównawcza, Rynek przetworów mlecznych
Comparative analysis, Dairy market
Note
synopsis, summ.
Abstract
Autor przeprowadził analizę porównawczą ekonomiki wybranych rynków konsumpcyjnych artykułów mleczarskich (mleko spożywcze, sery twarogowe, sery dojrzewające, masło, jogurty). Analizę przeprowadził w dwóch przekrojach: wynikowych i strukturalnych parametrów atrakcyjności. Badania dowiodły, że najpopularniejszą grupę produktów stanowią jogurty, natomiast najgorszą ocenę otrzymał rynek mleka zwykłego.

In this article is comparison analysis of economics of selected markets of dairy products presented. This analysis was done by two categories of indicators. There were: indicators of results and structural indicators. The most attractive market is yogurt-market, and traditional milk-market is the most unattractive one. Improvement of situation on unattractive dairy markets depends on changing structural circumstances. (original abstract)
Accessibility
The Main Library of the Cracow University of Economics
The Library of Warsaw School of Economics
The Main Library of Poznań University of Economics and Business
Bibliography
Show
  1. Działalność Spółdzielczości Mleczarskiej w roku 1988. (1989): ZW Lacpress (sprawozdanie Centralnego Związku Spółdzielni Mleczarskich).
  2. Pietrzak M. (2000): Analiza sytuacji ekonomicznej przedsiębiorstw przetwórstwa mleka w Polsce w latach 1994-1998. Zagadnienia Ekonomiki Rolnej, nr 4-5.
  3. Pietrzak M. (2001): Analiza sytuacji konkurencyjnej przemysłu mleczarskiego przy zastosowaniu pięcioczynnikowej metody Portera (cz. l i 2). Przegląd Mleczarski, nr 3 i 4.
  4. Pietrzak M. (2002): Strategie konkurencji przodujących przedsiębiorstw w sektorze przetwórstwa mleka. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
  5. Porter M. (1998): Strategia konkurencji. Metody analizy sektorów i konkurentów. PWE, Warszawa.
  6. Rynek mleka. (1991-2001). IERiGŻ, Warszawa (raporty rynkowe).
  7. Sarnecki J. (2000): Wykorzystanie zdolności przetwórczych przemysłu mleczarskiego w ujęciu przestrzennym. Zagadnienia Ekonomiki Rolnej, nr 4-5.
  8. Skorygowany program restrukturyzacji mleczarstwa. (1998), KPSM, Warszawa (maszynopis).
Cited by
Show
ISSN
1508-3535
Language
pol
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu