BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Łągiewka Piotr, Ratajczak Przemysław
Title
Znaczenie wyróżników jakościowych produktów mleczarskich w zakładowym systemie zarządzania jakością
Importance of Quality Features of Dairy Products in Quality Management System of Factory
Source
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2002, T. 4, z. 4, s. 99-103, rys., bibliogr. 14 poz.
Keyword
Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli, Zarządzanie przez jakość, Przemysł mleczarski, Systemy jakości, Jakość mleka, Normy ISO, Produkcja mleka
Hazard Analysis and Critical Control Point (HACCP), Total Quality Management (TQM), Dairy industry, Quality systems, Quality of milk, ISO International Standards, Milk production
Note
synopsis, summ.
Abstract
Autorzy poruszyli temat jakości produktów mleczarskich i przydatności zakładowego systemu jakości w mleczarniach. W pierwszej kolejności przedstawili ewolucję pojęcia jakości, a dalej współczesne metody jej zapewniania i używane do tego celu systemy, zwłaszcza te wykorzystywane w przemyśle spożywczym. Następnie opisali wyróżniki jakości produktów mleczarskich oraz ich znaczenie dla zakładowego systemu zarządzania jakością. Na zakończenie artykułu podali wnioski.

The article describes problems connected with quality of dairy products and with usefulness of quality system in dairies. Evolution of quality notion, present methods and systems of quality assurance, especially useful in alimentary industry are presented. Set of essential features for qualities of dairy products and their meaning for quality management system is introduced. (original abstract)
Accessibility
The Main Library of the Cracow University of Economics
The Library of Warsaw School of Economics
The Main Library of Poznań University of Economics and Business
Bibliography
Show
  1. Adamczyk J. (1995): Strategia jakości przedsiębiorstwa w warunkach konkurencji. Przegląd Organizacji, nr 9, s. 29-32.
  2. Cyrzanowski B. (red.) (1984): Mała Encyklopedia Jakości. Część I. Polskie Towarzystwo Ekonomiczne.
  3. Kołożyn-Krajewska D., Sikora T. (1998): HACCP. Koncepcja i system zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. SIT NOT SPOŻ, Warszawa.
  4. Koźmiński A.K., Piotrowski W. (red.) (1995): Zarządzanie - teoria i praktyka, PWN.
  5. Kucharska U. (1999): Analiza pozostałości środków farmakologicznych w żywności pochodzenia zwierzęcego. Przemysł Spożywczy, nr 6, s. 43-46.
  6. Okolska G., Stolarska I. (1993): Uzyskanie certyfikatu przez przedsiębiorstwo (audit jakości). Przemysł Spożywczy, nr 7, s. 177-178.
  7. Sikorski Z. (red.) (2000): Chemia żywności. Skład, przemiany i właściwości żywności. Wydawnictwo Naukowo-Techniczne.
  8. Steinbeck H.H. (1998): Total Quality Management. Agencja Wydawnicza Placet, Warszawa.
  9. Szczepańska K. (1998): Kompleksowe Zarządzanie Jakością TQM. Wydawnictwa Normalizacyjne ALFA - WERO.
  10. Świderski F. (red.) (1999): Towaroznawstwo żywności przetworzonej. Wydawnictwo SGGW.
  11. Wietecha A.J. (1995): Niepozorne początki, Quality Land, nr l, s. 15-17.
  12. Zalewski R.I. (1998): Zarządzanie jakością w zakładach przetwórstwa rolno-spożywczego. TNOiK.
  13. Zalewski R., Maleszka A. ( 1995): Quality - zarządzanie jakością. Centrum Rozwoju Rachunkowości i Finansów Ltd.
  14. Żakowska Z., Piątkiewlcz A. (1997): Mikrobiologia i higiena w przemyśle spożywczym. Przemysł Spożywczy, nr 5, s. 10-12
Cited by
Show
ISSN
1508-3535
Language
pol
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu