BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Szymańska Elżbieta
Title
Ocena racjonalności zmiany sposobu żywienia tuczników
The Estimate of Rationality Change the Methods Feeds of Porks
Source
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2002, T. 4, z. 4, s. 161-165, tab., bibliogr. 7 poz.
Keyword
Mięso wieprzowe, Model żywienia, Hodowla zwierząt, Ocena opłacalności produkcji
Pork meat, Feeding model, Animal husbandry, Estimation of profitability production
Note
synopsis, summ.
Abstract
Autorka podjęła badania na oceną opłacalności różnych sposobów żywienia tuczników. W tym celu sporządziła kalkulacje kosztów stosowania pasz własnych oraz pochodzących z zakupu, w tuczu tuczników od 30 do 110 kg o średnim przyroście dziennym 700 g. Na zakończenie podała wnioski z przeprowadzonych analiz.

The aim of study was to estimate of profitability different methods feeds of porks. From calculation it appears that the costs of production pork depend to kind of feeding stuffs. In 2000 year the lowest costs of fattening occurred to employ the silage of maize (114,3 zł), and the highest when to pastured potatoes (244,2 zł). Feeding stuffs extraction from own production are not always cheapest, but often compose by-product market output and its use only as feeding stuffs for animals. In Poland in ninetieths followed changes from potatoes fattening on cereals fattening, but we still have a big problem with low fleshiness of porkers. (original abstract)
Accessibility
The Main Library of the Cracow University of Economics
The Library of Warsaw School of Economics
The Main Library of Poznań University of Economics and Business
Bibliography
Show
  1. Blicharski T., Ostrowski A. (1998): Poubojowa klasyfikacja tusz wieprzowych. Wieś Jutra, nr l (1).
  2. Grudniewska B. i in. (1998): Żywienie trzody chlewnej. Wyd. ART, Olsztyn.
  3. Krzyżewski J., Reklewski Z. (1997): Chów i hodowla zwierząt gospodarskich. Fundacja "Rozwój SGGW", Warszawa.
  4. Normy żywienia świń, 1993.
  5. Okularczyk i in. (1996): Czynniki struktury kosztów produkcji zwierzęcej w warunkach polskich. [W:] Możliwości obniżenia kosztów produkcji zwierzęcej. Balice.
  6. Skomiał J. (1998): Podstawy żywienia świń, racjonalne wykorzystanie pasz. Wieś Jutra, nr l (1).
  7. Wyniki rachunkowości rolnej gospodarstw indywidualnych 2000. IERiGŻ, 2001.
Cited by
Show
ISSN
1508-3535
Language
pol
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu