BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Grużewska Agata
Title
Przydatność teorii funkcji produkcji w ekonomicznej analizie niskotowarowej produkcji żywca drobiowego
Usefulness of the Theory of Production Function in the Economic Analysis of the Low-Scale Chicken Production
Source
Acta Scientiarum Polonorum. Oeconomia, 2004, R. 3, nr 1, s. 25-33, bibliogr. 7 poz.
Keyword
Hodowla drobiu, Koszty produkcji, Ocena opłacalności produkcji, Funkcja produkcji, Analiza ekonomiczna produkcji
Poultry farming, Production costs, Estimation of profitability production, Production function, Economic analysis of production
Note
streszcz., summ.
Abstract
W badaniach uwzględniono wyniki 12 cykli produkcyjnych kurcząt brojlerów, tuczonych w prywatnej fermie, w latach 2001-2003. W badaniach oszacowano parametry wielomianowej funkcji wzrostu i funkcji produkcji. Dokonano również dopasowania modelu i oszacowania parametrów funkcji: kosztów paszy, produktu przeciętnego i marginalnego. Wyznaczone punkty przecięcia funkcji produktu przeciętnego i marginalnego pozwoliły wyznaczyć w przybliżeniu moment, w którym dalszy tucz brojlerów staje się nieopłacalny ze względu na ponoszone koszty paszy.

The results of twelve production cycles of broiler chickens, fattened in a private farm in the years 2001-2003, were analysed in the research. The broiler fattening was carried out in the intensive system including straw bedding, and the chickens were weighed every seven days throughout the whole fattening period. The adjustment of the model and estimation of the function parameters: feed costs as well as average and marginal product, were attempted. The intersection points of the average and marginal product functions made it possible to approximately calculate the moment in which further broiler fattening became non-profitable because of the feed costs. (original abstract)
Accessibility
The Main Library of the Cracow University of Economics
The Library of Warsaw School of Economics
The Library of University of Economics in Katowice
The Main Library of Poznań University of Economics and Business
The Main Library of the Wroclaw University of Economics
Bibliography
Show
  1. Dybowski G. Perspektywy rozwoju produkcji drobiarskiej w Polsce do 2005 r. Przemysł Spożywczy, 3: 3-5,2000.
  2. Grużewska A. An attempt to characterize the growth rate of chicken broilers using orthogonal polynomials. Rocz. Nauk. Zoot, 25 (4): 41-49, Balice 1998.
  3. Kołoszko-Chomentowska Z. Ekonomiczna analiza krzywej nieśności kur. Zagadnienia Ekonomiki Rolnej, 2-3: 90-100, 2001.
  4. Okularczyk S. Organizacyjne, rynkowe i ekonomiczne możliwości produkcji drobiarskiej w Polsce. Pol. Drob., 12: 23-24, 1994.
  5. Polski przemysł żywnościowy. Raport 2001. Polska Federacja Producentów Żywności, Warszawa 2001.
  6. Rekowski M. Wprowadzenie do mikroekonomii. Wydawnictwo Polsoft - Akademia, Poznań 1998.
  7. Wężyk S. Wpływ zmian politycznych i ekonomicznych na stan polskiego drobiarstwa. Przemysł Spożywczy, l : 6-8, 1997.
Cited by
Show
ISSN
1644-0757
Language
pol
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu