BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Wyszkowska Zofia
Title
Prywatyzacja pracownicza jako forma przekształceń własnościowych w rolnictwie
The Partnership of Workers as a Form of the Change of Ownership in Agriculture
Source
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2002, T. 4, z. 5, s. 209-213, tab., bibliogr. 9 poz.
Keyword
Rolnictwo, Prywatyzacja rolnictwa, Przekształcenia własnościowe, Spółki pracownicze
Agriculture, Privatization of agriculture, Ownership transformations, Employee company
Note
synopsis, summ.
Abstract
Autorka podjęła temat prywatyzacji pracowniczej ze szczególnym uwzględnieniem prywatyzacji w rolnictwie. Analiza objęła pięć spółek pracowniczych, prowadzących produkcję roślinną i zwierzęcą, działających na terenie województwa kujawsko-pomorskiego. Analiza danych pozwoliła stwierdzić, że przedsiębiorstwa corocznie uzyskują dobre wyniki produkcyjne i ekonomiczne, a wybrana droga prywatyzacji była prawidłowa.

The aim of this work was to introduce the problem of the partnership of workers which provides for the privatisation in agriculture. The analysis includes five partnerships of workers from the Kujawsko-Pomorskie province which lead the production of crops and animals. The analysis of data showed that those partnerships of workers got good results in production and economy every year. It is believed that this selected way of privatisation of national businesses was correct. (original abstract)
Accessibility
The Main Library of the Cracow University of Economics
The Library of Warsaw School of Economics
The Main Library of Poznań University of Economics and Business
Bibliography
Show
  1. Dynamika przekształceń własnościowych. (2000): MSP. Nr 46, Warszawa, s. 11 i 51.
  2. Fajerka A. (1999): Polityka ekonomiczna. Wydawnictwo Ekonomiczne. Kraków, s. 29.
  3. Gilejko L. (1995): Partycypacja i akcjonariat pracowniczy w Polsce. PAN. Warszawa, s. 153.
  4. Jędruchniewicz A. (2001): Przyczyny restrukturyzacji przedsiębiorstw spożywczych. SERiA Roczniki Naukowe, tom III, zeszyt 5, Warszawa - Poznań - Białystok, s. 47-51.
  5. Mączyńska E. (2001): Restrukturyzacja przedsiębiorstw w procesie transformacji gospodarki polskiej. INE PAN. Warszawa, s. 12-18.
  6. Obłój K. (1999): Prywatyzacja, polityka, rynek. Przegląd Organizacji, Warszawa, s. 5.
  7. Savas E., S. (1992): Prywatyzacja, klucz do lepszego zarządzania. PWE, Warszawa.s. 342.
  8. Surdykowska S. (1997): Prywatyzacja. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, s. 21.
  9. Wyszkowska Z. (1983): Zmienność załóg w państwowych gospodarstwach rolnych województwa bydgoskiego. SGGW, Warszawa, s. 67.
Cited by
Show
ISSN
1508-3535
Language
pol
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu