BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Błażek Magdalena, Błażek Marian
Title
Jakościowe i ekonomiczne aspekty kształtowania przewagi konkurencyjnej przedsiębiorstw rolno-spożywczych w Wielkopolsce
Qualitative and Economic Aspects of Forming Competitive Preponderance of Agri-Food Enterprises in Wielkopolska
Source
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2003, T. 5, z. 2, s. 18-23, bibliogr. 6 poz.
Keyword
Przedsiębiorstwo rolne, Przemysł przetwórstwa rolnego, Przemysł spożywczy, Przewaga konkurencyjna, Zarządzanie jakością, Konkurencyjność przedsiębiorstwa
Agricultural enterprises, Agricultural processing industry, Food industry, Competitive advantage, Quality management, Enterprise competitiveness
Note
streszcz., summ.
Abstract
Omówiono systemy zarządzania jakością, zagadnienie kosztów produkcji w procesie kształtowania przewagi konkurencyjnej, efekty wdrożenia systemów zarządzania jakością oraz strategie działań rozwojowych i główne instrumenty konkurowania przedsiębiorstw rolno-spożywczych

Researches proved that the own system of quality assurance and system of organizational structure with responsibility for quality was fundamental important thing in lake a decision about inculcates of quality management system. In forming competitive prepondences the most important procedure of forming individual cost of product are: raw material selection with regard to quality, coordination, control and rationalization of material consumption. In sector assessment there are distinguished: companies of fruit-and-vegetable processing and companies of frozen food and ice-cream production which have longer term o/ISO certificate also with bigger product innovation and growing rae of invest. The most important compete instruments for contactors in 2001-2002 are: low cost of individual product, profundity of products transformation, positive portrait of company and company mark. (original abstract)
Accessibility
The Main Library of the Cracow University of Economics
The Library of Warsaw School of Economics
The Main Library of Poznań University of Economics and Business
Bibliography
Show
  1. Błażek M. (1996): Polski agrobiznes w świetle dostosowania rolnictwa polskiego do rynku Unii Europejskiej. [W:] Agrobiznes w aspekcie prognozowania zjawisk gospodarczych w regionie. Wyd. AR, Szczecin.
  2. Haffer (2002): Systemy zarządzania jakością w budowaniu przewag konkurencyjnych przedsiębiorstw. Wyd. UMK, Toruń.
  3. Lichtarski J. (1999): Podstawy nauki o przedsiębiorstwie. Wyd. AE, Wrocław.
  4. Porter M.E. (1990): The Competitive Advantages of Nations. The Free Press, New York.
  5. Stankiewicz M. (1999): Budowanie potencjału konkurencyjności przedsiębiorstwa. TNOiK, Toruń.
  6. Zalewski R. (2002): Zarządzanie jakością w produkcji żywności. Wyd, AE, Poznań.
Cited by
Show
ISSN
1508-3535
Language
pol
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu