- Author
- Błażek Magdalena, Błażek Marian
- Title
- Jakościowe i ekonomiczne aspekty kształtowania przewagi konkurencyjnej przedsiębiorstw rolno-spożywczych w Wielkopolsce
Qualitative and Economic Aspects of Forming Competitive Preponderance of Agri-Food Enterprises in Wielkopolska - Source
- Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2003, T. 5, z. 2, s. 18-23, bibliogr. 6 poz.
- Keyword
- Przedsiębiorstwo rolne, Przemysł przetwórstwa rolnego, Przemysł spożywczy, Przewaga konkurencyjna, Zarządzanie jakością, Konkurencyjność przedsiębiorstwa
Agricultural enterprises, Agricultural processing industry, Food industry, Competitive advantage, Quality management, Enterprise competitiveness - Note
- streszcz., summ.
- Abstract
- Omówiono systemy zarządzania jakością, zagadnienie kosztów produkcji w procesie kształtowania przewagi konkurencyjnej, efekty wdrożenia systemów zarządzania jakością oraz strategie działań rozwojowych i główne instrumenty konkurowania przedsiębiorstw rolno-spożywczych
Researches proved that the own system of quality assurance and system of organizational structure with responsibility for quality was fundamental important thing in lake a decision about inculcates of quality management system. In forming competitive prepondences the most important procedure of forming individual cost of product are: raw material selection with regard to quality, coordination, control and rationalization of material consumption. In sector assessment there are distinguished: companies of fruit-and-vegetable processing and companies of frozen food and ice-cream production which have longer term o/ISO certificate also with bigger product innovation and growing rae of invest. The most important compete instruments for contactors in 2001-2002 are: low cost of individual product, profundity of products transformation, positive portrait of company and company mark. (original abstract) - Accessibility
- The Main Library of the Cracow University of Economics
The Library of Warsaw School of Economics
The Main Library of Poznań University of Economics and Business - Bibliography
- Błażek M. (1996): Polski agrobiznes w świetle dostosowania rolnictwa polskiego do rynku Unii Europejskiej. [W:] Agrobiznes w aspekcie prognozowania zjawisk gospodarczych w regionie. Wyd. AR, Szczecin.
- Haffer (2002): Systemy zarządzania jakością w budowaniu przewag konkurencyjnych przedsiębiorstw. Wyd. UMK, Toruń.
- Lichtarski J. (1999): Podstawy nauki o przedsiębiorstwie. Wyd. AE, Wrocław.
- Porter M.E. (1990): The Competitive Advantages of Nations. The Free Press, New York.
- Stankiewicz M. (1999): Budowanie potencjału konkurencyjności przedsiębiorstwa. TNOiK, Toruń.
- Zalewski R. (2002): Zarządzanie jakością w produkcji żywności. Wyd, AE, Poznań.
- Cited by
- ISSN
- 1508-3535
- Language
- pol