BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Grębowiec Mariusz
Title
Jakość w polskich przedsiębiorstwach rolno-spożywczych - teoria i praktyka
Quality in the Polish Agri-Food Enterprises - Theory and Practice
Source
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2003, T. 5, z. 2, s. 51-55, bibliogr. 11 poz.
Keyword
Jakość produktów przemysłowych, Przedsiębiorstwo rolne, Przemysł spożywczy, Jakość produktów rolnych
Quality of industrial products, Agricultural enterprises, Food industry, Quality of agricultural products
Note
streszcz., summ.
Abstract
W opracowaniu dużo uwagi poświęcono problemowi wdrażania procesów jakościowych w przedsiębiorstwach przemysłowych, zarówno od strony praktycznej, jak i teoretycznej. Wskazano również jak istotną rolę spełnia zapewnienie jakości w budowaniu przewagi konkurencyjnej, szczególnie w ujęciu sektorowym oraz na podstawowe problemy finansowe z jakimi boryka się większość współczesnych przedsiębiorstw, szczególnie branży rolno-spożywczej. (oryg. streszcz.)

Polish agri-food enterprises has begun already the process of adjusting to the EU quality regulations. The number of such enterprises is still not satisfying. Most of the enterprises will not be able to compete with other enterprises and will not afford for quality regulation application. These are mostly small and medium enterprises that after integration with EU will have to finish their business. (original abstract)
Accessibility
The Main Library of the Cracow University of Economics
The Library of Warsaw School of Economics
The Main Library of Poznań University of Economics and Business
Bibliography
Show
  1. Adamkiewicz G., Drwiłło C. (2002): Uwarunkowania konkurencyjności przedsiębiorstw. Warszawa.
  2. Bilans korzyści i kosztów przystąpienia Polski do Unii Europejskiej. Prace Urzędu Komitetu Integracji Europejskiej. Warszawa, 2003, s. 51.
  3. Ćwiek K. (1990): System HACCP - nowa koncepcja zapewnienia bezpieczeństwa żywności. Przemyśl Spożywczy, nr.7, s.175.
  4. Jedliński M. (2000): Jakość w nowoczesnym zarządzaniu. Szczecin, 2000, s. 9.
  5. Kołożyn-Krajewska D. (2001): Higiena produkcji żywności. Warszawa, s. 40.
  6. Porter M. (1998: Strategia konkurencji, s. 65.
  7. Prozowicz M. (2001): Ekonomiczne determinanty kształtowania jakości wyrobu w przedsiębiorstwie. Szczecin, s. 17-18.
  8. Urbaniak M. (1998): Marketing przemysłowy i zagadnienia jakości. Poznań, s. 100-103.
  9. Webster New Encyklopedie Dictionary, 1994.
  10. Wasilewski L. (1999): Podstawy zarządzania jakością. Warszawa, s. 11-12.
  11. Wasilewski L. (1999): Rozważania o jakości. Warszawa, s. 43-44.
Cited by
Show
ISSN
1508-3535
Language
pol
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu