BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Kachel Barbara
Title
Rynek cukru w UE i Polsce w aspekcie integracji Europejskiej
Sugar Market in EU and Poland in the Aspect of the European Integration
Source
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2003, T. 5, z. 2, s. 77-81, bibliogr. 7 poz.
Keyword
Przemysł cukrowniczy, Integracja gospodarcza Polski z UE, Rolnictwo, Produkcja cukru
Sugar industry, Poland's economic integration with the EU, Agriculture, Sugar production
Note
streszcz., summ.
Abstract
Polska zajmuje znaczące 3 miejsce w produkcji cukru w Europie, po Niemczech i Francji. System regulacji rynku cukru funkcjonujący w UE oraz wprowadzony ostatnio w Polsce ma na celu zagwarantowanie producentom wielkości produkcji i możliwości jej korzystnego zbytu, a więc opłacalności, stabilizacji wartości sprzedaży oraz cen cukru. Instrumentami służącymi realizacji tych celów są: kwotowanie produkcji, system cen dla cukru i buraków cukrowych, cła, licencje i opłaty eksportowe oraz importowe. (oryg. streszcz.)

Poland takes the third place in Europe in sugar production after Germany and France. The aim of the functioning regulation system in EU and that introduced recently in Poland is aimed al guaranteeing the amount of production, the possibility of profitable sales, and the stabilization of sales value and sugar prices. The main instruments for the implementation of these aims are: production quotas, the price system for sugar and sugar beets. custom duties, licenses and export-and-import charges. (original abstract)
Accessibility
The Main Library of the Cracow University of Economics
The Library of Warsaw School of Economics
The Main Library of Poznań University of Economics and Business
Bibliography
Show
  1. Burza P. (2003): Polski cukier krzepi, ale tylko Zachód. Gazeta Finansowa, l marca, Warszawa.
  2. Czubak W. (2002): Analiza regionalna produkcji surowca do przemysłu cukrowniczego w Polsce w 1999 i 2000 r. Roczniki Naukowe SERiA, z. 3, Bydgoszcz, s. 36-40.
  3. Gonet D. (2002): Baza surowcowa cukrowni. Roczniki Naukowe SERiA, Bydgoszcz, z. 3, s. 51-54.
  4. Lipińska L. (2002): Prawna organizacja rynku cukru w Polsce w obliczu integracji z Unią Europejską. Roczniki Naukowe SERiA, Bydgoszcz, z. 3, s. 104-107.
  5. Obidzińska E. (2002): Rynek cukru - w kleszczach limitów. Boss Rolnictwo, nr 32, s. 13-17.
  6. Raporty Rynkowe. Rynek cukru, stan i perspektywy (2001, 2002). IERSGŻ, ARR, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, nr 20-22, Warszawa.
  7. Ustawa o regulacji rynku cukru z dnia 21 czerwca 2001 r. Dz.U.0l.76.810.
Cited by
Show
ISSN
1508-3535
Language
pol
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu