- Author
- Komorowska Dorota
- Title
- Perspektywy rozwoju produkcji i rynku baraniny w Polsce
Perspectives of Mutton Production and Mutton Market Development in Poland - Source
- Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2003, T. 5, z. 2, s. 99-103, bibliogr. 4 poz.
- Keyword
- Przemysł mięsny, Mięso, Produkcja żywności, Rynek mięsny
Meat industry, Meat, Food production, Meat market - Note
- streszcz., summ.
- Abstract
- W latach 90-tych w Polsce odnotowano raptowny spadek pogłowia owiec w następstwie importu tańszej wełny z Australii, a także spadku cen w eksporcie żywca baraniego na rynek krajów Unii Europejskiej. Aktualnie perspektywy rozwoju produkcji żywca baraniego warunkuje rozwój krajowego popytu na baraninę. (oryg. streszcz.)
In the 90-tieth in Poland hove been noted a considerable decrease of sheep population. The case of that changs was imports of cheaper wol from Australia, as well as decrease of exports prices of sheep for slaughter to the EU market. At the moment the perspectives of sheep for slaughter production determines the domestic demand for mutton. (original abstract) - Accessibility
- The Main Library of the Cracow University of Economics
The Library of Warsaw School of Economics
The Main Library of Poznań University of Economics and Business - Bibliography
- Borys B. (1995): Ekonomiczne uwarunkowania produkcji żywca jagniącego. Intensywna produkcja jagniąt. Instytut Zootechniki, Kraków, s. 121-136.
- Trzybińska D. (2000): Rynek baraniny, Strategiczne opcje dla Polskiego Sektora Agrobiznesu w świetle analiz ekonomicznych. SGGW, Warszawa, s. 552-563.
- Komorowska D. (2002): Ekonomika produkcji owczarskiej w Polsce. Roczniki Naukowe SERiA, Warszawa- Bydgoszcz t. 4, z. 4. s. 85-89.
- Krzyżanowska Z. (2003): Dopłaty bezpośrednie w Polsce po akcesji. System uproszczony uzupełniony. Biuletyn Informacyjny ARR 3/2003, Warszawa, s. 46-51.
- Cited by
- ISSN
- 1508-3535
- Language
- pol