BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Stępień Sebastian
Title
Koniunktura na rynku mięsa w Polsce w warunkach transformacji
Situation of the Meat Market in Poland Under Transformation Conditions
Source
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2003, T. 5, z. 2, s. 170-174, bibliogr. 13 poz.
Keyword
Mięso, Przemysł mięsny, Rynek mięsny
Meat, Meat industry, Meat market
Note
streszcz., summ.
Abstract
Dokonujący się w ostatnich latach proces transformacji spowodował zmiany mechanizmu rynkowego. Rynek mięsa, pozbawiony w krótkim czasie wielu form wsparcia, nie potrafił w pełni dostosować się do nowych warunków. Rezultatem tego procesu były głębokie wahania pogłowia i produkcji trzody chlewnej oraz spadek zainteresowania chowem bydła. Towarzyszyły temu zmiany sytuacji cenowej i popytowej. (oryg. streszcz.)

The process of transformation, that has been taking place over the last few years, has already caused various changes in functioning of the market mechanism. The meat market has been largely deprived of various forms of support in a short period of time and, moreover, this market has been unable to fully adjust itself to new conditions. This process resulted in the strong fluctuations of both stock and the production of swine. What this process also brought forth was significant decrease in the interest in the cattle raising. Simultaneously, these processes have been accompanied by changes in price and demand. The changes of the subsequent factors has not happened spontaneously, but can be perceived as the consequence of some definite events happening in the meat sector. (original abstract)
Accessibility
The Main Library of the Cracow University of Economics
The Library of Warsaw School of Economics
The Main Library of Poznań University of Economics and Business
Bibliography
Show
  1. Adamowicz M. (1999): Dostosowanie podstawowych rynków rolnych w Polsce do integracji z Unią Europejską. SGGW, Warszawa, s. 123-124.
  2. Chmielewska B. (2000): Spożycie żywności w gospodarstwach domowych rolników. IBRiGŻ, Warszawa, 76-80.
  3. Gajowy J. (1999): Produkcja zwierzęca w liczbach. Agro-Serwis, nr 23, s. 12-13.
  4. Gulbicka B. (1996): Spożycie żywności w Polsce w latach 1988-1995. IBRiGŻ, Warszawa, s. 9-13.
  5. Kossakowska J., Małkowski J. (2000): Regulacje na polskim rynku rolnym - mięso. Nowe Życie Gospodarcze, nr 39, s. 18-20.
  6. Kozłowska A. (2000): GUS o pogłowiu zwierząt gospodarskich. Boss-Rolnictwo, nr 35, s. 16-17.
  7. Małkowski J. (2002): Rynek mięsa w latach 2000-2001. Strona internetowa Agencji Rynku Rolnego, http:// fox.arr.pl
  8. Małkowski J. (2002): Rynek mięsa w Polsce - stan i perspektywy. Biuletyn informacyjny ARR, nr 11, s. 17-21.
  9. Małkowski J., Rycombel D. (2002): Aktualny i przewidywany stan rynku wieprzowiny, Aktualny i przewidywany stan rynku wołowiny. Rynek Mięsa, nr 23, s. 4-23.
  10. Małkowski J., Zawadzka D. (2003): Unijny i polski rynek mięsa czerwonego w latach 2003-2006. Biuletyn informacyjny ARR, nr 3, s. 4-14.
  11. Rycombel D. (2003): Handel zagraniczny mięsem czerwonym. Biuletyn informacyjny ARR, nr 3, s. 15-21.
  12. Świetlik K. (2000): Ceny detaliczne i spożycie mięsa. Rynek mięsa, nr 18, s. 30.
  13. Świetlik K. (2002): Dotychczasowy i przewidywany popyt na podstawowe produkty żywnościowe-mięso i przetwory. Popyt na żywność, nr 3, s. 20-25.
Cited by
Show
ISSN
1508-3535
Language
pol
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu