BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Szczepaniak Iwona, Wigier Marek
Title
Małe i średnie przedsiębiorstwa w przemyśle spożywczym
Small and Medium Size Enterprises in Food Industry
Source
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2003, T. 5, z. 2, s. 175-179, bibliogr. 6 poz.
Keyword
Przemysł spożywczy, Małe i średnie przedsiębiorstwa
Food industry, Small business
Note
streszcz., summ.
Abstract
Ogólnie scharakteryzowano małe i średnie przedsiębiorstwa, ich sytuację ekonomiczno-finansową oraz ich pozycję w przemyśle spożywczym.

Small and medium size enterprises constitute a important and permanent group in the structure of food industry. Their contribution in sales of food amounts 57%. Small companies were developing mainly in the first phase of transformation period, while the development of medium companies occurred over the last ten years. In certain branches small companies have got competitive advantage over large enterprises, which particularly concerns among the bakery, processing of meat, fruits and vegetables. Regarding the above branches small companies show higher profitability of sales, labour efficiency and the efficiency of current asset management than medium and large companies. (original abstract)
Accessibility
The Main Library of the Cracow University of Economics
The Library of Warsaw School of Economics
The Main Library of Poznań University of Economics and Business
Bibliography
Show
  1. Piasecki B. (1999): Ekonomika i zarządzanie małą firmą. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa-Łódź, s. 55- 65.
  2. Szczepaniak I. (2002): Struktura podmiotowa przemysłu spożywczego. Przemysł Spożywczy, nr 4, s. 24-26.
  3. Szczepaniak L, Wigier M. (2000): Rozwój małych i średnich przedsiębiorstw przemysłu spożywczego na obszarach wiejskich. [W:] Problemy regionalizacji rolnictwa w procesie kształtowania obszarów wiejskich. ATR, Bydgoszcz, s. 461-470.
  4. Urban R. (2002): Małe i średnie firmy w przemyśle spożywczym. Przemysł Spożywczy, nr 12, s. 9-11.
  5. Urban R. (red.) (2000): Polski przemysł spożywczy. Analiza makroekonomiczna. PFPŹ, IER1GŻ, Warszawa, s. 99-108.
  6. Urban R. (red.) (2002): Polski przemysł żywnościowy. Raport 2002. PFPŻ, Warszawa, s. 45-47.
Cited by
Show
ISSN
1508-3535
Language
pol
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu