BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Witczak Anna
Title
Stan i możliwości rozwoju rynku wieprzowiny w Polsce w aspekcie integracji z Unią Europejską
State and Possibility of Pork Market Development in Poland in the Aspect of European Union Integration
Source
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2003, T. 5, z. 2, s. 196-200, bibliogr. 8 poz.
Keyword
Mięso, Mięso wieprzowe, Rynek mięsny, Przemysł mięsny, Proces dostosowania
Meat, Pork meat, Meat market, Meat industry, Adjustment process
Note
streszcz., summ.
Abstract
Przedstawiono obecną sytuację rynku wieprzowiny w Polsce oraz możliwości rozwoju branży mięsnej w aspekcie integracji z Unią Europejską. Analiza została oparta na danych pochodzących z Roczników Statystycznych Przemysłu oraz raportów rynkowych IBRiGŻ. Proces dostosowania się rynku mięsa do wymogów UE wymaga jeszcze wielu działań, jednak stwarza szansę na utrzymanie wysokiej pozycji tej branży w polskiej gospodarce, także po integracji z UE. (oryg. streszcz.)

The main objective of this paper is to analyze the present condition and possibilities of development of pork market in Poland in the aspect of accession with the European Union. (original abstract)
Accessibility
The Main Library of the Cracow University of Economics
The Library of Warsaw School of Economics
The Main Library of Poznań University of Economics and Business
Bibliography
Show
  1. Białasiewicz M. (2003): Producenci żywności w obliczu europejskiej konkurencji. Boss-Rolnictwo, nr l (676).
  2. Małkowski J., Zawadzka D. (2000): Rynek mięsa wieprzowego. [W:] Opcje strategiczne dla sektora agrobiznesu. FAPA, Warszawa.
  3. Oktaba L. (2002): Po europejsku albo pod klucz. Rzeczpospolita (http://arch.rp.pl)
  4. Papuga J. (2002): Widmo świńskiej górki. Boss-Rolnictwo, nr 5 (628).
  5. Polski Związek Producentów, Eksporterów i Importerów Mięsa (2002): Kontyngent do wzięcia. Boss-Rolnictwo, nr 16 (639).
  6. Rocznik Statystyczny Przemysłu (2000-2002), GUS, Warszawa.
  7. Rynek mięsa (1998,2000), IBRiGZ, Warszawa.
  8. http ://www.fao. org/
Cited by
Show
ISSN
1508-3535
Language
pol
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu