BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Borowska Agnieszka
Title
Regulacje prawne w zakresie żywności zmodyfikowanej genetycznie
Legislation Concerning Genetically Modified Food
Source
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2003, T. 5, z. 3, s. 16-21, bibliogr. 8 poz.
Keyword
Produkcja żywności, Jakość produktów żywnościowych, Gospodarka żywnościowa, Regulacje prawne
Food production, Quality of food products, Food economy, Legal regulations
Note
streszcz., summ.
Abstract
Przeanalizowano zakres regulacji prawnych w Polsce dotyczących żywności zmodyfikowanej genetycznie. Podjęto próbę wzbudzenia dyskusji na temat inżynierii genetycznej w produkcji nowej żywności, zadając pytania dotyczące znaczenia żywności zmodyfikowanej genetycznie w życiu człowieka. (original abstract)

This article provides the analysis of the scope of the Polish genetically modified food regulation. Author attempt to inspire the discussion about using the genetic engineering to produce novel foods, and also ask questions about the transgenic foods in the human life. (original abstract)
Accessibility
The Main Library of the Cracow University of Economics
The Library of Warsaw School of Economics
The Main Library of Poznań University of Economics and Business
Bibliography
Show
  1. Bednarski W., Repsa A. red. nauk. (2001): Biotechnologia żywności. WNT, Warszawa.
  2. Czarnccki J. (2001): GMO w USA. Polski Rynek Żywności, Nr 2(6), Polska Federacja Producentów Żywności.
  3. Jelonkiewicz W. (2000): Pomidor w bananie. Rzeczpospolita-Magazyn, Nr 44 z dnia 3 listopada 2000 r.
  4. Medley T.L. (2000): International Regulatory Issues for GM Commodities, 6th International Symposium on the Biosa-fety ofGMOs.
  5. Stankiewicz D. (2000): Organizmy zmodyfikowane genetycznie. Biuro Studiów i Ekspertyz Kancelarii Sejmu.
  6. Szponar L., Traczyk I., Walkiewicz A., Jarzebska M. (2002): Nowa żywność, w tym żywność GMO w świetle regulacji prawnych w Polsce i Unii Europejskiej. [W:] Żywienie człowieka i metabolizm, XXIX, Suplement., IŻŻ.
  7. Twardowski T., Kwapich E. (2001): "100+30 najczęściej zadawanych pytań na temat współczesnej biotechnoligii". Wyd. Agencja EDYTOR, Poznań.
  8. Twardowski T., Michalska A. (2000): Dylematy współczesnej biotechnologii. TNOiK, Toruń.
Cited by
Show
ISSN
1508-3535
Language
pol
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu