BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Szumiec Anna
Title
Czynniki kształtowania cen detalicznych żywności pochodzenia zwierzęcego
Factors Affecting Retail Prices of Animal-Origin Food
Source
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2003, T. 5, z. 3, s. 156-160, bibliogr. 2 poz.
Keyword
Badanie żywności, Ceny żywności, Handel artykułami żywnościowymi, Gospodarka żywnościowa
Food research, Food prices, Food trade, Food economy
Note
streszcz., summ.
Abstract
Zbadano czynniki wpływające na wielkość cen detalicznych żywności pochodzenia zwierzęcego. Badania prowadzono w podmiotach skupujących żywiec, zakładach mięsnych i handlu. W pracy przedstawiono relacje cen skupu żywca wołowego i wieprzowego do cen detalicznych wybranych produktów, a także wskaźniki cen produktów rolnych sprzedawanych oraz cen towarów i usług zakupywanych przez rolników. (oryg. streszcz.)

Market demand for beef and pork was analysed using the example of butcher's retail and wholesale outlets. The level of meat products consumption was calculated and the market behaviour of consumers was studied. It -was found that the retail price of animal products is affected by and dependent on all market participants. It was also concluded that price formation is associated mainly with the market behaviour of consumers and own costs of processing and commerce. (original abstract)
Accessibility
The Main Library of the Cracow University of Economics
The Library of Warsaw School of Economics
The Main Library of Poznań University of Economics and Business
Bibliography
Show
  1. Kotarbiński M. (2000): Kształtowanie cen produktów rolnych. Marketing. 2000.
  2. Szumieć A. (2001, 2002): Raport etapowy tematu statutowego. Badanie czynników kształtowania struktury cen produktów zwierzęcych. GUS 2002.
Cited by
Show
ISSN
1508-3535
Language
pol
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu