BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Krasowicz Stanisław
Title
Wykorzystanie metod wielozmiennych do wyznaczania regionów rolniczych
Use of Multivariable Methods for Distinguishing the Agricultural Regions
Source
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2003, T. 5, z. 5, s. 81-85, rys., bibliogr. 11 poz.
Keyword
Rolnictwo, Region, Metody statystyczne
Agriculture, Region, Statistical methods
Note
summ.
Abstract
Autor przedstawił możliwości wykorzystania metod wielozmiennych do wyznaczania regionów rolniczych. Wskazał na celowość analizy regionalnego zróżnicowania głównych gałęzi i kierunków produkcji. Wyznaczone, przy wykorzystaniu hierarchicznej metody Warda, regiony rolnicze mogą być podstawą różnicowania zaleceń technologicznych i systemów doradztwa rolniczego.

The methodics to distinguish the regions in dependence of the branches and lines of agricultural production in Poland was proposed in the paper. The main stages of distinguishing the regions were described. The examples of application of selected methods of multivariable analysis (factorial and cluster analysis) and their practical sense were presented. There is a necessity for systematic improvement of the methodics and for enriching the statistical databases. The analyses of regional differentiation of agriculture seem to be an important basis for precise determination of agricultural recommendations and advisory programs. (original abstract)
Accessibility
The Main Library of the Cracow University of Economics
The Library of Warsaw School of Economics
The Main Library of Poznań University of Economics and Business
Bibliography
Show
  1. Filipiak K., Wilkos S. (1998): Wybrane metody analizy wielozmiennej i ich zastosowanie w badaniach przestrzennych. IUNG, Puławy, R (349).
  2. Filipiak K., Ufnowska J. (2002): Regionalne zróżnicowanie wykorzystania rolniczej przestrzeni produkcyjnej. Zag. Ek. Rol, l, s. 54-60.
  3. Głowacki M. (2002): Regionalne zróżnicowanie intensywności rolnictwa w Polsce. Pam. Pul., 130 (I), s. 213-221.
  4. Igras J., Kopiński J. (2001): Regionalne zróżnicowanie bilansu składników pokarmowych w rolnictwie polskim. Pam. Puł., 124, s. 187-195.
  5. Jaśkiewicz B., Krasowicz S. (2001): Regionalne zróżnicowanie produkcji pszenżyta w Polsce. Zag. Ek. Rol., 6, s. 19-34.
  6. Krasowicz S., Nieściór E. (2002): Intensywność organizacji produkcji rolnej w Polsce. Przegląd Hodowlany, 10, s. 15-20.
  7. Kuś J. (2002): Rejonizacja produkcji roślinnej w Polsce. Pam. Pul., 130(11), s. 435-454.
  8. Poczta W., Mrówczyńska A. (2002): Regionalne zróżnicowanie polskiego rolnictwa. [W:] Zróżnicowanie regionalne gospodarki żywnościowej w Polsce w procesie integracji z Unią Europejską. Wyd. AR Poznań.
  9. Szczotka F. (1977): Podstawy analizy czynnikowej. Listy biometryczne, Wrocław, s. 55-59.
  10. Ufnowska J., Krasowicz S. (2000): Czynniki decydujące o regionalnym zróżnicowaniu produkcji mleka w Polsce. Zag. Ek. Rol., l, s. 65-71.
  11. Ufnowska J., Kopiński J, Madej A. (2001): Regionalne zróżnicowanie produkcji zwierzęcej w Polsce. Pam. Pul., 124, s. 395-402.
Cited by
Show
ISSN
1508-3535
Language
pol
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu