BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Świstak Ewa, Gajewska Iwona
Title
Produkty sojowe na polskim rynku
Soya Bean Products on Polish Market
Source
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2003, T. 5, z. 3, s. 181-185, bibliogr. 6 poz.
Keyword
Żywność ekologiczna, Rynek żywności, Badanie żywności, Handel artykułami żywnościowymi
Organic food, Food market, Food research, Food trade
Note
streszcz., summ.
Abstract
Celem pracy było zbadanie opinii polskich konsumentów na temat produktów sojowych dostępnych na rynku. Wyniki badań wykazały, że istnieją dwa typy konsumentów różniące się motywacją spożywania produktów sojowych. Zaobserwowano większą znajomość rynku i częstotliwość spożywania wyrobów z soi przez osoby kierujące się przy wyborze motywacjami żywieniowo-zdrowotnymi. (skróc. oryg. streszcz.)

The aim of the research was to analyze the Polish consumers' opinion about soya bean products available on the market. The study has been based on the questionnaires and provided in selected shops in Warsaw. A hundred of consumers participated in the research. The results of the study showed that there are two types of consumers having different reasons to choose soya bean products. Those, whose choice was motivated by healthy nutrition, were seen to have better knowledge of the market and higher frequency of consumption of soya bean products. The study showed that producers of soya bean products were not well know on the market. The most popular were Polgrunt, Polsoja and Sante. (original abstract)
Accessibility
The Main Library of the Cracow University of Economics
The Library of Warsaw School of Economics
The Main Library of Poznań University of Economics and Business
Bibliography
Show
  1. Berk Z. (1992): Technology of production of edible flours and protein products from soybeans. FAO Agricultural Services Bulletin, no. 97, FAO, Rome.
  2. Faostat Data Base (2001 ), FAO, Rome.
  3. Krygier K., Ratusz K., Peć K. (1989): Zastosowanie lecytyny do celów spożywczych. Przemyśl Spożywczy nr 9-10, s. 238-240.
  4. Krygier K. (1997): Współczesne tłuszcze jadalne. Przemysł Spożywczy nr 4, s. 11-13.
  5. Liu K. (2000): Expanding Soybean Food Utilization. Food Technology no. 7, p.46-58.
  6. Rutkowski A. (1999): Dodatki a żywność funkcjonalna. Materiały z konferencji naukowej "Surowce uzupełniające i materiały pomocnicze stosowane w produkcji żywności" 7-8 października, Wrocław.
Cited by
Show
ISSN
1508-3535
Language
pol
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu