BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Zuba Jan
Title
Zmienność efektywności powierzchni paszowej fizycznej i bonitacyjnej w tuczu świń, w zależności od wybranych modeli żywienia
Efficiency Variability of Pfysical and Valuated Fodder Area in Pig Fattening Depending on Chosen Nutritional Models
Source
Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowska. Sectio H. Oeconomia, 1998/1999, vol. 32/33, s. 313-321, bibliogr. 10 poz.
Keyword
Produkcja rolna, Pomiar efektywności, Produktywność ziemi, Mierniki efektywności produkcji, Gospodarka żywnościowa, Hodowla zwierząt
Agricultural production, Efficiency measurement, Productivity of land, Production effectiveness indicators, Food economy, Animal husbandry
Note
summ.
Abstract
Celem przeprowadzonych przez autora doświadczeń w Rolniczych Zakładach Doświadczalnych było opracowanie metod i określenie ziemio- i energochłonności tuczu świń. Powyższe doświadzcenia dotyczyły uprawy roślin pastewnych dostosowanych do warunków klimatyczno-glebowych, ich zbiór, przechowywanie i przygotowanie do skarmienia oraz obsługę świń do czasu uzyskania określonej masy końcowej tuczu, a także ubój tuczników i dysekcja ich tusz (tj. rozcięcie ciała zwierzęcia w celu poznania jego budowy).

The aim of the research was to estimate the variability of productivity of fodder area in swine fattening measured as the amount of pig products recalculated into one physical and bonitative ha for 14 nutrition models repeated twice in the following years and 2 models applied three times. Moreover, there was estimated the energrtical value of swine fattening recalculated into 1 ha area being the difference between amount usable energy in human nutrition and inputs of accumulated physical energy. (short original abstract)
Accessibility
The Main Library of the Cracow University of Economics
The Library of Warsaw School of Economics
The Library of University of Economics in Katowice
The Main Library of Poznań University of Economics and Business
Cited by
Show
ISSN
0459-9586
Language
pol
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu