- Author
- Zuba Jan
- Title
- Zmienność produkcyjności powierzchni paszowej fizycznej i bonitacyjnej w tuczu świń w zależności od wybranych modeli żywienia
Productivity Variability of Physical and Valuated Fodder Area in Pig Fattening Depending of Chosen Nutritional Model - Source
- Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowska. Sectio H. Oeconomia, 1998/1999, vol. 32/33, s. 301-311, bibliogr. 5 poz.
- Keyword
- Produktywność ziemi, Gospodarka żywnościowa, Produkcja rolna, Hodowla zwierząt
Productivity of land, Food economy, Agricultural production, Animal husbandry - Note
- summ.
- Abstract
- Celem opracowania była ocena produkcyjności powierzchni paszowej i jej zmienności w tuczu świń w zależności od modeli żywienia. Za kryterium tej oceny przyjeto ilość energii metabolicznej, kilogram białka strawnego i jednostek zbożowych w przeliczeniu na 1 ha fizyczny i bonitacyjny (ocena jakości i klasyfikacja gleb) w/w powierzchni. Zdaniem autora uzyskane wyniki mogą być, ze względu na wykorzystaną metodologię, przydatene przy ocenie ziemi przeznaczonej do produkcji pasz oraz do modelowania bazy paszowej dla świń.
The aim of the research was to estimate the variability of productivity of physical and bonitative hectares of foddera area in swine fattening for 14 nutrition medels repeated twice within the following years and 2 models applied three times. Studies were carried out in two experimental farms with similar productive potential but of different soil quality. From the investigations it resulted that fodder crops cultivated in a farm with soils of higer quality in general achieved higer yield recalculated into a bonitative hectare comparing with analogous ones in a farm with soils of lower quality. However, it did not occur in all cases studied. Despite of reducing the various soils into comparable bonitative hectares, very high differentation of productivity of fields for particular fodder crops cultivation still took place. Studies confirmed high effect of applied swine nutrition models on differention of productivity level of fodder area expressed in physical and bonitative hectares. Considered differentiation (up to 57 procent was mainly due to signification differentiation of yields of particular fodder crops as well as their percentage in fodder area. (original abstract) - Accessibility
- The Main Library of the Cracow University of Economics
The Library of Warsaw School of Economics
The Library of University of Economics in Katowice
The Main Library of Poznań University of Economics and Business - Cited by
- ISSN
- 0459-9586
- Language
- pol