BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Kalemba Danuta, Kurowska Anna, Lorens Małgorzata
Title
Kwasy fenolowe w czterech gatunkach modrzewia
Source
Zeszyty Naukowe. Technologia i Chemia Spożywcza / Politechnika Łódzka, 1997, nr 57 (nr 764), s. 75-80, bibliogr. 7 poz.
Keyword
Towaroznawstwo, Chemia spożywcza
Commodity science, Food chemistry
Abstract
Analizowano kwasy fenolowe z młodych (od jedno - do trzyletnich) gałązek czterech gatunków modrzewia rosnącego w Polsce: Larix decidua, L. kaempferi, L. eurolepis. Stwierdzono we wszystkich badanych gatunkach modrzewia obecność kwasów: salicylowego, p - hydroksybenzoesowego, p - hydroksyfenylooctowego, wanilinowego, gentyzowego, protokatechowego, syryngowego, galusowego, cynamonowego, p - kumarowego, ferulowego, kawowego, synapowego. Metodą chromatografii gazowej sililowanych pochodnych kwasów określono ich ilościową zawartość. W L. kaempferi całkowita zawartość kwasów fenolowych wynosi około 66 mg/100 g zaś w pozostałych gatunkach po około 40 mg/100 g surowca. Dominują kwasy: wanilinowy, protokatechowy, p - kumarowy, ferulowy.
Accessibility
The Main Library of the Cracow University of Economics
Cited by
Show
ISSN
1509-7013
Language
pol
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu